Reklama

Reklama

Královnin gambit

(festivalový název)
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

V krvavé tudorovské Anglii je Kateřina Parrová (Alicia Vikander), šestá a poslední manželka Jindřicha VIII. (Jude Law), během jeho vojenských tažení jmenována regentkou. V této dočasné roli se Kateřina snaží ovlivnit královy rádce směrem k budoucnosti založené na jejím protestantském přesvědčení. Po návratu z bitvy král, stále paranoidnější a nemocnější, obviní Kateřininu přítelkyni z dětství ze zrady a pošle ji na hranici. Kateřina, zděšená jeho činem a tajně truchlící, bojuje o vlastní přežití. Ve zdech paláce dochází ke spiknutí... (mac000)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (20)

mrHoracio 

všechny recenze uživatele

Vizualne lakava, ale pribehove strnula, repetetivni a zamenitelna variace na alternativni historii kolem Kateriny Parraxove a Jindricha VIII. Jude Law jako obtloustly, nemohouci, podeziravy a umirajici kral si bral kazdou scenu sam pro sebe - presto, ze byl skoro k nepoznani. Alicia Vikander predvedla suverenni a citlivy vykon hodny nenapadne, ale o sve postaveni tvrde bojujici zeny. Nemluve o cernosich na kralovskem dvore Tudorovcu. KVIFF 2023 ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Je pekné, keď sa niekto odváži vytiahnuť tému hlboko stratenú v historických spisoch a medzi historikmi. Pretože o tomto prípade Parrová vs Henrich VIII vie len málokto. Na strane druhej, pridávať tam svoje fikcie a výmysly je medvedia služba. Veci sa nestali celkom tak, ako sú znázornené, hovoria historici, a to špatí každý pokus o dobrý historický film. Tento je silný len vo vynikajúcich výkonoch ústrednej dvojice, témou a jej prerozprávaním môže trochu nudiť. Avšak nevyhli sme sa ani ugandským kňažnám na anglickom dvore 16. storočia a to už fakt dáva film a jeho presnosť veľmi dolu. ()

Reklama

marhoul 

všechny recenze uživatele

Juda jsem chtěla ojet, co ho znám,  fčil mě to úplně přešlo. 😆Excelentně zdegenerovaná, vyžraná, oplzlá, paranoidní, mstivá, psychopatická Osmička, tak ho znám z knížek, přesně tak! Namakaná, okouzlující Katka, perfektní atmoška, Wolf Hall sjíždím po letech zítra. Parádní počin pro milovníky historie, zejména té tudorovské. Famózní! Perfektně mi to sedlo do bichlí od Sansoma, čest jeho památce. Ode mne plný počet a pochvala. V rámci žánru topka! ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Úplně ze všeho nejdřív musím napsat, že Alicia Vikanderová a Jude Law dokonale naplnili moji představu o posledním manželství krále Jindřicha VIII. s Kateřinou Parrovou, stárnoucí a stále víc nemocný král a po jeho boku mladá žena jiného smýšlení.. Pochvalu zaslouží podmanivá atmosféra, krásná výprava, úžasné kostýmy, no a pochopitelně výborní herci.. Nikdy by mě nenapadlo, že takhle ryze britský film natočí brazilský režisér, poklona.. ()

anatheman 

všechny recenze uživatele

Alicia jako Katka Parrová v pohodě. Role královen jí sednou. Jude Law patrně ztvárnil nejlepšího Jindřicha VIII. s ohledem na pozdější léta tohoto Tudorovce. K tomu zde hraje pěkná hudba, herci nosí pěkné kostýmy a kulisy pozdní anglické gotiky a rané renesance fungují jako vždy skvěle. Nicméně... naučil jsem se nějak zvlášť neprožívat historické nepřesnosti ve filmech či seriálech. Mám rád kupříkladu takovou Velikou, kde se koneckonců tvůrci ani netají tím, že chtějí pouze bavit a ne překládat suchá fakta. Firebrand má každopádně problém s tím, že si hodně vymýšlí a předkládá teze, které neodpovídají skutečnosti ani duchu doby. Nemám v podstatě ani nic proti feministickému vyznění, v tomto případě se to naopak hodí - zvláště, když posoudíme, jaké čuně byl Jindřich VIII. a s jakým dementním prizmatem pohlíželi tehdejší makaci na postavení ženy, která prakticky i ,,rozhodovala" o tom, jakým pohlavím má disponovat novorozenec... Ale například zdejší proklamace o tom, že se pozdější Alžběta I. naprosto obešla bez mužů, je totálně mimo mísu. Walsingham, Dudley, Raleigh, Drake, Cecil... Nic? Dále mě iritovala závěrečná linka ohledně těhotenství a uvěznění, která nemá oporu v realitě. A ten samotný závěr? WTF? Možná jsem příliš krutý, leccos by se dalo odpustit. Problém je, že se film bere až příliš vážně a vcelku i nudí. No prostě zklamání... ()

Galerie (12)

Zajímavosti (9)

  • Henrich VIII. mal 6 manželiek, ale ani skutočná Katarína Parr nezaostávala. So štyrmi manželmi je dodnes najvydatejšou anglickou kráľovnou, pričom kráľ Henrich bol jej 3. manžel. Rok a pol po ňom v roku 1548 ale zomrela po komplikáciách pri pôrode v tehotenstve so 4. manželom Thomasom Seymourom. Paradoxne šlo o jej prvé tehotenstvo v 35 rokoch, keď predtým s 3 manželmi nebola ani raz tehotná. Jej pohreb bol prvý protestantský pohreb v angličtine. (Arsenal83)
  • Keď Jude Law hral Henricha VIII., mal na sebe vôňu, ktorá zapáchala ako krv, výkaly a pot. "Myslel som si, že to urobí veľký dojem, ak budem strašne páchnuť," povedal na tlačovej konferencii filmového festivalu v Cannes. (Arsenal83)

Související novinky

Vary přivítají Alicii Vikander a Ewana McGregora

Vary přivítají Alicii Vikander a Ewana McGregora

13.06.2023

57. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech už nám klepe na dveře, vše vypukne na přelomu června a července, kdy lázeňské město opět zaplní davy nadšených filmových fanoušků i… (více)

Reklama

Reklama