Reklama

Reklama

Jen ať je to chlapec

  • Jordánsko Inshallah walad (více)
Trailer
Jordánsko / Francie / Saúdská Arábie / Katar, 2023, 113 min (Alternativní 109 min)

Obsahy(1)

Dědičné právo v Jordánsku je vyhrazeno pouze pro muže, a pokud žena nemá mužského potomka, musí se o majetek rozdělit s širší rodinou. Když Nawal nečekaně zemře manžel, ocitne se v podobné situaci – s malou dcerou musí čelit neblahým patriarchálním zákonům své země, chamtivým příbuzným i minulosti svého manžela. Středobodem sociálního dramatu je herečka Mouna Hawa, zhmotňující bezbřehou škálu emocí v postavě, která se učí řídit nejen auto, ale i svůj vlastní život na cestě k rovným podmínkám. Vůbec první jordánský film uvedený v Cannes vyniká scénářem plným mnoha zvratů, stejnou měrou drásavým, naštvaným i dojemným. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (8)

SAINTS 

všechny recenze uživatele

Film skúma, ako zastaralé zákony a tradície zakorenenej mizogýnii naďalej potláčajú slobodu žien v Jordánsku. Herecký výkon palestínskej herečky Mouna Hawa je pohlcujúci. Konečný výsledok je fascinujúcim filmovým dielom. Pútavý a emocionálne nabitý film, ktorý nebojácne rieši kritické problémy, ktorým ženy čelia súvislosti s nerovnosťou, dedičskými zákonmi a rodinnými vzťahmi. Tento film je dôkazom sily kinematografie pri riešení dôležitých spoločenským problémov a má hlboký vplyv. ()

Johnny.ARN odpad!

všechny recenze uživatele

kolemjdouc to zhrnul tak, že pozerať to je zbytočné. Ak to predsa len skúsite, ako ja, prídete k rovnakému záveru. A vôbec vás neprekvapí, že to poslali na oscarov. ODPAD! ()

Reklama

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

Další příběh z oblasti odlišné kultury. Žena přijde o muže a nakonec ji ,podle tamnějších pravidel ,chtějí vzít majetek ,vystěhovat na ulici ,přijde o práci a ve finále ji chtějí nejbližší příbuzní připravit i o dceru.To je pro evropského diváka naprosto nepředstavitelé.A zachrání ji jen nezávislý výrok  soudce, ()

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Subjektivní problém s postavami, které se nechovají racionálně, nemají jasné priority, neví co chtějí a co jsou ochotné obětovat (a tím si ničí život). Natočené to ovšem je velmi dobře. Ženám se to asi bude líbit více. 7/10 ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

"Tu nemáme potratové tabletky, tu panuje stredovek!" Veľmi zvláštne poňatie filmu. V podstate tú hranicu medzi nerovnoprávnosťou žien v islamskom svete a liberálnou demokraciou stavia na možnosti dať si potratovú tabletku a slobodne kadiť plody do záchodovej misy, lebo to je ten najväčší výdobytok hesla "sloboda, rovnosť, bratstvo", samozrejme mimo možnosti meniť si každý deň pohlavie podľa pocitu, cítiť sa kľudne ako kredenc a slobodne si na ulici strkať do intímnych otvorov čokoľvek, čo tam nepatrí - bez toho by liberálna demokracia neprežila! Takže uznávam, že hoci má byť film podľa skutočnej udalosti a má byť o slobode žien, tak mne sa tento základný atribút, ktorý tú slobodu vymedzuje, akosi hnusil. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (3)

  • Scenár bol napísaný na základe skutočných skúseností príbuznej režiséra Al Rasheeda. (Arsenal83)
  • Natáčelo se 5 týdnů v Jordánsku. (Johnny.ARN)

Reklama

Reklama