Reklama

Reklama

Život je zázrak

  • Srbsko a Černá Hora Život je čudo (více)

Obsahy(1)

Bosna 1992. Luka, srbský inženýr z Bělehradu, se usadí ve vesnici na konci světa se svojí ženou Jadrankou,operní pěvkyní, a se synem Milosem. Luka připravuje stavbu železnice, která přemění tento zapomenutý kraj v turistický ráj. Hluboce ponořen do práce a zaslepen přirozeným optimismem, Luka jako by ani nevnímal stálé hřmění blížící se války. Když boje vypuknou, Lukův život je vzhůru nohama. Jeho žena Jadranka se mu ztratí v objetí jednoho muzikanta, zatímco jeho syn je povolán na frontu. Luka s neutuchajícím optimismem čeká na svou rodinu, aby mohli odjet, ale Jadranka se nevrací a Milos se stává zajatcem. A pak potká Sabahu Život je zázrak je oslavou radosti ze života, lásky a humanity. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (192)

genetique 

všechny recenze uživatele

Som síce rád, že Kosturica ostal verný Balkánu, pretože on jediný vie realisticky, ukážkovo, s primeranou mierou nadsázky opísať život na v tejto časti Európy a zároveň ho pretlačiť aj do povedomia zahraničných divákov. Ale som trošku sklamaný, pretože po mačkokocúrovskom náreze som čakal viac. Film si berie na mušku toľko veľa vecí a problémov a akoby nebol vlastne o ničom, no zároveň o všetkom a nemohol som od neho odtrhnúť zrak. Všetky línie tejto komickej vojnodrámy boli len akosi nevyvážene usporiadané. 75%. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Kusturice musí být v Srbsku mezi tamními domorodci něco jako Bůh. Další moudrá a v první polovině i vysoce vtipná záležitost. Ze srbského fotbalového utkání jsem pod sebou téměř uskutečnil nefalšovanou loužičku. Postavy byly opět správně sympatičtí cigáni. Opět nechyběla ani fantastická hudba. Kusturica je bezpochyby nejlepším režisérem, co se týče tvorby filmového paření. Mám z toho vždy dost. Bohužel mám v jeho filmech trvalý problém s druhými polovinami. Opět to bylo jaksi slabší a zcela na vážné notě. Každopádně kvalitní filmová podívaná, které pálím silné tři kousky. ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tentokrat jsem uveril obalu film a cekal jsem blaznivou jizdu balkanem, ale tentokrat to zas tak blaznive nebylo. Filmu by urcite prospela kratsi stopaz, v podstate prvnich 45 minut se nic nedeje, jen takove lehke predstavovani podstav a teprve potom pride povolavaci rozkaz do valky a zacne se rozvijet vcelku originalni pribeh se spoustou skvelejch napadu, kde se hodne veci toci kolem zeleznice. Ale to, ze se ze zacatku nic nedeje, neznamena, ze bych se nudil. Kusturica porad umi vytvorit atmosferu, jakou mela Cerna kocka, bily kocour, ale je tu jeden podstatnej rozdil. Pribeh misty diky valce docela zvazni a i kdyz je stale podavan misty komedialni formou, uz to neni takova oddechovka, ktera by vam nejak zvedla naladu. Coz ovsem neznamena, ze by slo o spatnej film, Kusturica umi i ty nejobycejnejsi situace podat s lehkosti a i kdyz je film spis o valce, nepusobi depresivne, ale spis je plnej nadeje. Navic skonci 100% happy-endem. I kdyz uz film neni tak skvelej jako Arizona dream a Cerna kocka, bily kocour, porad je to skvela zabava a filmu musim pricist k dobru i to, ze jsem se za tech 150 minut ani na moment nenudil. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Každý má právo na svoj osobitý štýl, ktorý sa časom vôbec nemení, pretože to tvorca nemá v úmysle a odlišuje ho od jeho režisérskych kolegov. Mne trochu už onen Kusturicov trademarkovský prehnaný bláznivý humor liezol na nervy, našťastie je prítomný viac menej iba do príchodu vojny, keď sa dostanú k slovu aj vážne dramatické a drastické momenty. Potom sa naplno ukazuje, aký je Kusturica výborný rozprávač, aký kvalitný scenár má k dispozícii a ako dokáže diváka pohltiť na celú, vopred trochu obávanú dĺžku. Film o vojne, láske, rodine a spoločenských, neprekonateľných etnických rozdieloch. Chvíľami romantika, chvíľami komédia a chvíľami regulérny vojnový film. Všetko v dokonalom súzvuku. Somárik sa uchádza o post jednej z najsympatickejších postáv zo zvieracej ríše v kinematografii. ()

rt12 

všechny recenze uživatele

Upřímně řečeno do 55 minuty jsem byla pěkně otrávená a Kusturica musel bejt v jednom kuse zhulenej, protože takovou uječenou bláznivinu, aby pohledal. Po odchodu syna do války se příběh odvíjel jako by šlo o jiný film. Válečná zvěrstva podané, jako běžnou záležitost života, milostné vzplanutí Luky a Sabahy, následná výměna zajatců, bolavé Lukovo srdce a zárověň jeho oslava života, plně napravilo ten přespříliš ujetý začátek. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama