Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Shortbus sleduje osudy několika obyvatel New Yorku, kteří se potýkají se svými sexuálními a milostnými vztahy v undergroundovém klubu Shortbus, otevřeném pro lidi všech sexuálních orientací. Film ukazuje možné způsoby, jak najít odpovědi na stále se vracející otázky: jak milovat a být milován. Jak být šťastný... (oficiální text distributora)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (255)

hirnlego 

všechny recenze uživatele

[puberta alert, někdy to třeba seškrtám] Absolutně otevřeně a bez předsudků natočený snímek o slastech a strastech newyorských odpadlíků - undergroundové večírky plné více či méně otevřených sexuálních orgií (v jedné či dvou scénách prý figuruje i samotný režisér v řekněme "zajímavé úloze"), zkouška pevnosti vztahu gayů Jamieho a Jamese, sexuální terapeutka, dychtící konečně po svém prvním orgasmu, a také nějaký ten výpadek proudu - to vše, plus trocha toho milého, s nadsázkou si ze sebe utahujícího kýče a povětšinou opravdu skvělé hlášky, se skrývá v tomto malém milém originálním snímku. . . . . Já na Shortbusu byla při jeho české premiéře 12. 11. 2006 v rámci festivalu Mezipatra - po skončení promítání nám byl na zodpovězení případných otázek k dispozici sympaticky bezprostřední John Cameron Mitchell - a kdo ho nezažil na vlastní oči/uši, ten vůbec neví! Zmíním zde aspoň jeho odpověď na otázku, zdalipak se v Shortbusu také někde mihnul - prý ano, údajně se účastnil scény orgií v "sex room" - jak se nám svěřil, prováděl tam orální sex nějaké slečně - prý poprvé v životě (je gay) - a ačkoli mu při tom prý nestál, bavilo ho to. Chtěl po nás dokonce vědět, jak se "pussy eating" řekne česky - takže slovenská slečna překladatelka, zkažená asi týdenním pobytem v neustálé blízkosti "slušňáčka" Johna, po chvilce váhání vyhrkla "lízat kundičku" - John se toho samozřejmě okamžitě chytnul a co chvíli si toto libozvučné sousloví v různých souvislostech převaloval v puse.....Holt v životě člověka jsou občas zážitky, které jsou prostě k nezaplacení... ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Snad ještě zajímavější než film, jsou zdejší komentáře. Člověk se ať už ze záměrného nebo bezděčného výlevu dozví, jak to má kdo se svými sexuálními od-, ú-, vý-CHYLKAMI doma :). Film je v pohodě, místy až dojemný, s tou přemílanou otevřeností asi opravdu záleží, kde kdo má práh - scénu "trojitý kouř s obratem" bych vyhodila, anžto mi přišla zbytečná a i dík jí si film koleduje o nálepku "šok pro šok", což je škoda. Sice vím, komu Shortbus nadšeně doporučím, ale 4* nedám, protože je to pro mě film na jedno zaujaté použití, ale při dalším už by mi nic nedal. ()

Reklama

bouncer 

všechny recenze uživatele

Wau, velice otevřený a osobitý počin. Je možná pravda, že vše se odvíjí od skoro pornografických záběrů a až potom následují příběhy roztodivných postaviček, ale to mi ani nevadilo. Postavičky jsou to totiž úžasné, nejbizardnější jaké v New Yorku najdete. Vidět snímek na festivalu by byl určitě zážitek... i když nevím jestli bych mu byl tak otevřený jak v klidu domova. Zvláštní počin, při kterém si buď řeknete, že je to pro vás až příliš šokující nebo zjistíte, co všechno jste ještě v životě nevyzkoušeli. Je to odraz současné doby, kdy se zobrazování sexuality posunulo mnohem dál... ()

easaque 

všechny recenze uživatele

začátek tohoto snímku může diváky odradit od dalšího sledování svými obscénními scénkami. Sexu je tam opravdu dost a možná i často zbytečně, přesto na mě působil důvěryhodně. Prvoplánovitý mi rozhodně nepřišel a vlastně byl pro mě zajímavý jako otevřená studie sexu o jeho vlivu na chování. Rozhodně je to kontroverzní snímek plný psychoanalitiky a natočený polodokumentárním stylem, který se ještě osvěžen uměleckými přechody. Příběh v tom moc nenajdete, i když se o jakýsi režisér pokouší. Tři hvězdičky si nejspíš zaslouží ... [ PŘÍBĚH: X /// ATMOSFÉRA: 2 /// ORIGINALITA: 3 /// NÁLADA: 1 /// ART: 2 /// STYL: 1 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Ani ne tak šokující otevřenost jako spíš překvapivá scénáristická nemohoucnost v trapném obalu. Mitchellův balík bizarností se pokouší použít lidskou sexualitu jako cestu k zobrazení něčeho většího, jenže tohle - to není nic. Tady se totiž přitvrzuje a do pocitů postav dostává pomocí sexuálních praktik či přihlouplých frází typu "Nikdy jsem žádný orgasmus neměla" a na tom v mých očích není nic obdivuhodného či citlivého. Samotný klub Shortbus zde pak nepůsobí jako nějaké očistné místo, pouze jako budova, kam se zoufalí jedinci chodí vydovádět a shromažďovat kolem jediné přijatelné, ale trestuhodně nevyužité postavy majitele, ať už jde o běžný páteční večer či krizi při výpadku proudu v celém New Yorku. Zkrátka radši budu za puritána či snoba či cokoli podobného, než abych si osudové pravdy svého bytí uvědomoval právě tady. Vždycky jsem ve filmech hledal odpovědi, ale než dostávat tohle, tak radši navždy zůstanu jen u povrchní zábavy. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (2)

  • Během konkurzu museli všichni zúčastnění předložit 10minutové video sebe sama popisující významnou sexuální zkušenost. Režisér takto obdržel cca 500 nahrávek. (Proroček)
  • Scény skupinového sexu se účastnil i sám režisér John Cameron Mitchell, kterého je možné na okamžik zahlédnout, jak orálně uspokojuje jednu z žen. Přestože sám Mitchell je homosexuál, v rozhovoru se vyjádřil, že ho to ono uspokojování ženy docela bavilo. (Mo.)

Související novinky

Prachy dělaj člověka

Prachy dělaj člověka

12.01.2007

Charlie Kaufman, slavný a Oscarem oceněný scénárista Věčného svitu neposkvrněné mysli, se rozhodnul režírovat svůj první film. To není žádná novinka, o filmu s prapodivným názvem SYNEKDOCHA se mluví… (více)

Reklama

Reklama