Reklama

Reklama

Suchý anglický humor na drsném severu... Neúplné složení ze seskupení Monty Python vypráví příběh Vikinga, který se od svého lidu odlišuje a díky tomu se může stát velkým vůdcem. Erik (Tim Robbins) chce změnit svůj lid a panující poměry, a tak se skupina válečníků vydává na dlouhou a nebezpečnou cestu, aby získala roh, který by zbavil jejich zemi stále přítomných mračen a dovolil jim žít pod slunečnou oblohou. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (77)

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Příjemně rozverný komediální příběh z drsných vikingských časů. O nespokojeném Erikovi (Tim Robbins), kterému přišlo monotóní a přízemní všeobecné a všudypřítomné násilí a hrubost. Bezcílné bylo drancování a plenění pro další expedice a vypravování expedic pro další plnění a drancování. A tak se s neohroženými druhy vydává na dlouhou a nebezpečnou cestu do daleké země Hy-Brazil a až na práh samotné ohnivé díry zmaru. Chce vrátit na oblohu jas slunce a povýšit život člověka na něco více ušlechtilejšího. Místo toho přichází barbarský zánik mírumilovné země Hy-Brazil, jejíž král Arnulf (skvělý Terry Jones) sršel neochvějným optimismem a nespornou zálibou v hudbě. Nechybí půvabná dívka, dcera Arnulfa, princezna Aud (Imogen Stubbs), která rozhodně netrpí ostýchavostí. Dále mocný nepřítel, který výpravu pronásleduje, aby v rozhodné bitvě utekl na hlavu poražen: Černý Halfdan (dobrý John Cleese), sadista s neobyčně propracovaným systémem zastrašování. A obratný manipulátor lidských skutků: kovářský pomocník Loki (Antony Sher), tak lačnící po budoucím bohatství. Z členů výprav je nutné zmínit kováře Keitela (Gary Cady), zběsilého Svena (Tim McInnerny), jeho nespokojeného otce (Charles McKeown), vysmívajícího se Thorfinna (Richard Ridings), bojácného Ivara (John Gordon Sinclair) a křesťanského misionáře Haralda (Freddie Jones), který měl výlet ochuzený o všechny strašidelnosti a božský svět Vikingů. Vtipně a nenásilně hravé, rozverně nebojácné, plné smrti a životního optimismu. ()

cubajz 

všechny recenze uživatele

příjemná dobrodružná pohádka s pár ryze Pythonovskými momenty (i když jich dle komentářů není tolik, kolik by mělo) mě na hodinu a půl usadila do křesla a jelikož jsem vůči ní neměl valná očekávání, mile mě překvapila kouzelnou atmosférou, připitomělými charaktery (v dobrém slova smyslu), nařáchlým Timem Robbinsem (ta úřednická sušenka ze Shawshanku!:), přitepleným Jonesem, podlým Cleesem a hlavně nádhernou princeznou Aud. Rozhodně to stojí za vidění! ()

Reklama

sidzej 

všechny recenze uživatele

Po nechutne preceňovanom Monthy Pythonovi a svätom grále som sa zariekol že s týmto kultovým zoskupením nechcem mať jakživ nič spoločné. V konečnom dôsledku som rád, že som im dal druhú šancu. Trápne fóry nezmizli úplne, no Viking Erik má v hlavnej úlohe charizmatického Robbinsa, chytľavú hudbu a lineárny dej. Technická stránka filmu pôsobí prekvapivo dobre- výprava a kostýmy sú uchádzajúce, triky na dobu vzniku dostačujúce a vizuálna stránka najmä v závere vcelku vydarená. Má to spád aj primeranú dávku hrdinstva a dobrodružstva takže sa nemôžem sťažovať. Narozdiel od grálu som toto prežil bez psychickej ujmy. 65% ()

Aiax 

všechny recenze uživatele

Moc moc sympatický a milý filmek. Tim Robbins je už tehdy neodolatelný, stejně jako John Cleese, některé režisérské vychytávky (návštěva Asgaardu) a montypythonovské vtípky. Narozdíl od ostatních pythonovských filmů tady příběh nepokulhává, ale naopak křepce cválá kupředu, je zajímavý a překvapivě dává smysl. Zkrátka moc moc sympatický a příjemný filmek. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Paródia na všetky klišé, ktoré poznáte o Vikingoch. Teda až na to jedenie z jednej spoločnej misy. Ak vás to zaujíma, film si užijete, ak nie, tak si ho možno užijete ako solídnu dobrodružnú zábavu s nadprirodzenými prvkami. A povrchní fanúšikovia Marvelu budú jasať nad tým, že vo filme z roku 1989 budú počuť mená a názvy, aké počujú v Thorovi a Avengers. Osobne ma humor vyplývajúci z parodovania spomínaných klišé príliš neoslovil, je to predsa len čistá nerdovina. Ale ako fantasy zábava, predovšetkým pri finále vo Valhale, ma Erik Viking skutočne chytil a dokonca aj pobavil svojim humorom. Celkovo však viac ako mierne nadpriemerne hodnotiť zo subjektívneho hľadiska nemôžem. ()

Galerie (55)

Zajímavosti (5)

  • Autorem hudby je "sedmý Python", zpěvák, skladatel a spisovatel Neil Innes, který spolupracoval jak na seriálu Monty Pythonův létající cirkus (od r. 1969), tak i na dalších projektech. Zejména se pak proslavil jako autor skladeb skupiny Rutles, v níž ztvárňoval Rona Nastyho. (Dr. Hawkeye)
  • Tento film nečerpá z dětské knížky "Sága o Vikingovi Erikovi", kterou napsal Terry Jones, i když tedy doufá, že se zvedne její prodej. (Terva)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno