Reklama

Reklama

Suchý anglický humor na drsném severu... Neúplné složení ze seskupení Monty Python vypráví příběh Vikinga, který se od svého lidu odlišuje a díky tomu se může stát velkým vůdcem. Erik (Tim Robbins) chce změnit svůj lid a panující poměry, a tak se skupina válečníků vydává na dlouhou a nebezpečnou cestu, aby získala roh, který by zbavil jejich zemi stále přítomných mračen a dovolil jim žít pod slunečnou oblohou. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (77)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Sólové filmy Terrry Jonese s těmi Gilliamovými porovnávat nesmíte. Zatímco Gilliam je větší fantasta, Jones si spíše potrpí na příběh - na Erikovi je to vidět od začátku do konce. Typický MP humor tady neslouží jako vyprávěcí prvek, ale spíše jako "ozdoby" navěšené na hlavní dějové lince... Tu necelou hodinku a půl jsem se bavil velmi dobře, ale stejně jem čekal o trochu víc. Nejlepší scény - "znásilnění", Cleesovo vydávání rozkazů k popravám a mrzačení, sborový zpěv obyvatel ostrova, neviditelný plášť, viking, který nezná strach, berserk. (To, že nejlepší momenty filmu jsou ty s Cleesem a Jonesem, nijak zvlášť vypichovat nemusím, že ne?) ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Je to Monty Python...? Není to Monty Python...? Težko říct... Z Pythonů zde vystupuje jen torzo, humor je stejně bláznivý jako např. ve Svatém grálu, v hlavní úloze účinkuje Tim Robbins a dokonce děj má hlavu a patu..:-) Tak je to Monty Python, nebo není...? Kdo má rád starší filmy od této humoristické skupiny, bude se mu zřejmě i tento kousek líbit a naopak... Kdo je nemůže vystát, nepřetrpí ani čtvrt hodiny. S hodnocením jsem nicméně bezradný... Na snímky jako Život Briana nedám dopustit, ale tohle je zdá se už o něčem jiném... Je to vtipné, ale mám pocit, že přes podobný styl humoru jako u starších snímku, je to vtipné míň, než bych čekal. Pro mě osobně byla nejzajímavější postavou osoba misionáře, který se snažil všem vnucovat svou "knihu" a naopak víru ostatních odmítal akceptovat. Z toho jaksi automaticky vyzařovala svatá pravda, že víra je cosi nepřenositelného, nepřevoditelného a nevnutitelného, že tu si každý musí najít sám... Ale jinak to byl roztomilý filmeček. ()

Reklama

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

místy ujeté,místy vizuálně velmi pěkné (na dobu vzniku určitě).Jako by snad Vikinga Erika nestvořil Terry Jones,ale jeho Pythonovský kolega Gilliam.Kdo čeká třeskutou a ad absurdum hnanou zábavu ve styl tradičních Pythonovek,ten se nedočká,ovšem ani to kvality Erika Vikinga nesnižuje...lepší tři.70% ()

sidzej 

všechny recenze uživatele

Po nechutne preceňovanom Monthy Pythonovi a svätom grále som sa zariekol že s týmto kultovým zoskupením nechcem mať jakživ nič spoločné. V konečnom dôsledku som rád, že som im dal druhú šancu. Trápne fóry nezmizli úplne, no Viking Erik má v hlavnej úlohe charizmatického Robbinsa, chytľavú hudbu a lineárny dej. Technická stránka filmu pôsobí prekvapivo dobre- výprava a kostýmy sú uchádzajúce, triky na dobu vzniku dostačujúce a vizuálna stránka najmä v závere vcelku vydarená. Má to spád aj primeranú dávku hrdinstva a dobrodružstva takže sa nemôžem sťažovať. Narozdiel od grálu som toto prežil bez psychickej ujmy. 65% ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Příjemně rozverný komediální příběh z drsných vikingských časů. O nespokojeném Erikovi (Tim Robbins), kterému přišlo monotóní a přízemní všeobecné a všudypřítomné násilí a hrubost. Bezcílné bylo drancování a plenění pro další expedice a vypravování expedic pro další plnění a drancování. A tak se s neohroženými druhy vydává na dlouhou a nebezpečnou cestu do daleké země Hy-Brazil a až na práh samotné ohnivé díry zmaru. Chce vrátit na oblohu jas slunce a povýšit život člověka na něco více ušlechtilejšího. Místo toho přichází barbarský zánik mírumilovné země Hy-Brazil, jejíž král Arnulf (skvělý Terry Jones) sršel neochvějným optimismem a nespornou zálibou v hudbě. Nechybí půvabná dívka, dcera Arnulfa, princezna Aud (Imogen Stubbs), která rozhodně netrpí ostýchavostí. Dále mocný nepřítel, který výpravu pronásleduje, aby v rozhodné bitvě utekl na hlavu poražen: Černý Halfdan (dobrý John Cleese), sadista s neobyčně propracovaným systémem zastrašování. A obratný manipulátor lidských skutků: kovářský pomocník Loki (Antony Sher), tak lačnící po budoucím bohatství. Z členů výprav je nutné zmínit kováře Keitela (Gary Cady), zběsilého Svena (Tim McInnerny), jeho nespokojeného otce (Charles McKeown), vysmívajícího se Thorfinna (Richard Ridings), bojácného Ivara (John Gordon Sinclair) a křesťanského misionáře Haralda (Freddie Jones), který měl výlet ochuzený o všechny strašidelnosti a božský svět Vikingů. Vtipně a nenásilně hravé, rozverně nebojácné, plné smrti a životního optimismu. ()

Galerie (55)

Zajímavosti (5)

  • Po premiéře filmu Terry Jones požádal producenty, zda by mohl pro britský trh původní více než stominutovou verzi zkrátit. Dostal sice zelenou, ale zároveň i velmi krátký čas na celou akci, takže stejně nebyl ve výsledku spokojený. Teprve v roce 2006, když se vyráběla speciální edice filmu pro dvd, sestříhal Terry Jones snímek na stopáž, jež mu vyhovovala, na 76 minut. (Rodriguez)
  • Autorem hudby je "sedmý Python", zpěvák, skladatel a spisovatel Neil Innes, který spolupracoval jak na seriálu Monty Pythonův létající cirkus (od r. 1969), tak i na dalších projektech. Zejména se pak proslavil jako autor skladeb skupiny Rutles, v níž ztvárňoval Rona Nastyho. (Dr. Hawkeye)

Reklama

Reklama