Reklama

Reklama

Příjezd vlaku na nádraží v La Ciotat

(festivalový název)
  • Francie L'Arrivée d'un train à la Ciotat (více)

Obsahy(1)

Dnes již legendární film bratří Lumiérů, kteří sestrojili první kameru a kopírku v jednom. Děj je velice jednoduchý. Statická kamera stojí na nádraží a sleduje přijíždějící vlak. Když vlak zastaví, začnou vystupovat a nastupovat cestující. (RadimFišer)

Recenze (113)

/Pablo 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě, je těžké hodnotit takovéto dílko, které netrvá víc jak jednu minutu a v němž nenalezneme kdoví jaký děj, natož pak psychologii postav. Čtyři hvězdičky dávám za onu krásnou naivitu a spíše dokumentární formu. Bratři Lumièrové odhalili efekt (byť ještě v hodně primitivní podobě), který už za jedno století bude udivovat to publikum, lačnící po adrenalinu a speciálních vizuálních efektech. ()

Emo-haunter 

všechny recenze uživatele

Rozhodl jsem se o hodnocení filmů z hlediska historie kinematografie, a kde jinak lépe začít, a rozšířit si vědomosti, než u architektů filmografie, u francouzských legend - bratří Lumiérů. Jejich prvnímu filmu Pokropený kropič jsem musel dát jednoznačně pět hvězdiček, protože se zrodil můj koníček. U ostatních jsem se rozhodl pro dvojí možnost hodnocení - u takových těch nevypointovaných krátkých filmů dám klasické tři hvězdy, u těch s pointou čtyři. Přijezd vlaku ja doopravdy zkrátka jen o příjezdu vlaku. Ale má to atmošku dnešních dní, kdy i já si užívám prožitek příjezdů vlaků, které mě zavezou dál :) Je sice na první pohled těžké ohodnotit něco takového, ale je potřeba mít na paměti, že tito dva borci stvořili film. :) Respekt a díky za vše! ()

Reklama

Laci 

všechny recenze uživatele

Tak po Odchodu z továrne som si musel zo zvedavosti pozrieť aj toto. To, čo sa mi na tom páčilo, je detailnejšie zachytenie ľudí aj samotného vlaku, čo v súčasnosti dáva "filmu" veľkú historickú hodnotu. Škoda, že Lumiéreovci nenatočili aj samotné premietanie, kedy sa ľudia zo strachu pred vlakom schovali pod sedadlá. Možno by tak natočili historicky prvú komédiu... ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Popular legend has it that, when this film was shown, the first-night audience fled the café in terror, fearing being run over by the "approaching" train. This legend has since been identified as promotional embellishment, though there is evidence to suggest that people were astounded at the capabilities of the Lumières' cinématographe. zdroj:http://www.imdb.com/title/tt0000012/trivia ()

GTS_PUNK 

všechny recenze uživatele

Tak týmto to všetko začalo. O známom filme o vlaku bratov Lumiérovcov počul zrejme každý, ale ani ja som donedávna netušil, že sa jedná iba o 50 sekúnd dlhú sekvenciu. Sledovať v roku 1895 pohyblivé obrázky na filmovom plátne muselo byť naozaj niečo špeciálne a my pri našich dnešných filmových technológiách ani nedokážeme oceniť to, čo týchto 50 sekúnd znamená pre kinematografiu ako celok. A ak je historka o ľuďoch utekajúcich z kina, keď zbadali prichádzajúci vlak iba reklamný trik, tak bratom Lumiérovcom dokonale vychádza až do dnešných dní. L'Arrivée d'un train à la Ciotat odštartoval nielen kariéru francúzskej bratskej dvojice, ale hlavne pomyselný filmový vlak, ktorý je na ceste dodnes a tak skoro určite nezastaví. Vďaka Louis a Auguste! ()

Galerie (3)

Zajímavosti (9)

  • Ikdyž bývá často uváděna jako fakt, teorie o panické reakci obecenstva se nikdy zcela nepotvrdila a v současné době ji výzkumy spíše vyvrací. Je pravděpodobné, že legenda vznikla jako reklamní tah pro přilákání dalších diváků. (Marla Singer)
  • Navzdory mýtům nebyl film promítán na slavnostní projekci 28. 12. 1895, nýbrž až v lednu následujícího roku. Alespoň by tomu nasvědčoval i dobový program projekce, kde mezi deseti filmy není tento zahrnut. (Mr.Ocek)

Reklama

Reklama