Reklama

Reklama

Blueberry

  • Francie Blueberry (více)

Mike S. Blueberry chce pomstít vraždu své milenky, a proto vyráží za jejím vrahem. Pronásledování se mění v mystickou cestu plnou tajuplných rituálů a halucinačních vizí... Netradiční western na motivy slavného komiksu Jeana "Moebia" Girauda a Jeana-Michaela Charliera si vás podmaní svým originálním vizuálním pojetím! (oficiální text distributora)

Recenze (107)

corpsy 

všechny recenze uživatele

Iba nudná prehliadka pekných obrázkov. Čo viedlo tvorcov ku takej plytkej a hlavne frigidnej akčnosti tohto snímku, a hlavne pri takomto námete? Rozpočet? Myslím, že bol dostačujúci. Úmyselné zahodenie potenciálu? Alebo je samotná predloha takto sucho podaná? Neviem. Snímok, ktorý je zbytočný. A ešte spomeniem ten záverečný vizuálny miš maš, ktorý akoby bol z iného filmu. Skôr by sa hodil do 2001: VESMÍRNA ODYSSEA, ale to som asi tento Kubrickov snímok teraz urazil. ()

Mi Nü-Chai 

všechny recenze uživatele

Těžké rozhodování, jak tohle hodnotit - utahaný a nanicovatý děj je maximálně na 1*, obrazové zpracování a zejména psychedelické pasáže minimálně na 4* (i když bych dala přednost vidět je namísto v nepovedeném filmu jako zadní projekci na koncertě Tábora radosti)..projednou nebudu škudlit a zaokrouhlím to na 3*, ty psychedelické orgie si to snad zaslouží. ()

Reklama

Teonácatl 

všechny recenze uživatele

"Vítej v jiném světě." Těmito slovy šamana Runiho končí film a já jimi své hodnocení začnu. Musím dát plných 5 ne za film jako takový, ale za informace, které znalému jedinci dokáže zprostředkovat. Jak ze stránky psychedelické - vizuální ztvárnění jiné stránky reality nemá a troufnu si předpovědět, že dlouho nebude mít obdoby. Tyto zážitky je totiž těžké uchopit a uchovat v paměti, proto je fantastický výkon být schopen tyto prožitky předat dále . Tak i ze stránky psychologické (pokud má vůbec smysl tyto stránky oddělovat) - celým filmem se vine skutečnost konfrontace z vlastním stínem (C.G.Jung) - ukončená katarzí a uzdravením. Není od věci zmínit Kounenův dokument Other Worlds - jeho cestu za indiánskými šamany a léčiteli. Pokud se nemýlím, některé zpěvy jsou z dokumentu jsou identické s těmi filmovými. A ještě jedna věc - stále mám dojem, že si z nás rejža trošku vystřelil, protože padoušská postava, ztvárněná Michaelem Madsenem, má v podstatě mnoho sympatických rysů. Jako by bylo její padoušství jen uměle naroubováno pro potřeby filmu. Takže ještě na závěr - pro nezasvěcené bude film představovat jen obskurní a chaotický western(časový nesoulad dosažení jeskyně s koněm a bez koně), pro lidi, kteří kráčí po stezkách poznání, bude tento film klenotem pro jeho skutečnou informaci, a zároveň na povrch může vyplavat jeho dějová konzistence a srozumitelnost. Děkuji Ti, Jane Kounene - z mého hlediska jsi dokázal nemožné. P.S.: Rozhovor s J.Kounenem o natáčení filmu zde: http://www.femalefirst.co.uk/entertainment/Blueberry-106.html ()

Olík 

všechny recenze uživatele

Opravdu netradiční kovbojka! Touha po pomstě Mike S. Blueberryho za smrt své milenky se mění v totální chaos. Začne to indiány, pokračuje pokladem ukrytým v horách a dorazí to rudokožské halušky, které z počátku nadějný westernu přetvoří v hippie videoklip. Ve své době byl Blueberry nejdražším počinem v historii francouzské kinematografie – no nevím, jestli to nebyli peníze vyhozené v halucinogeních stavech zobrazených ve filmu. ()

quasar 

všechny recenze uživatele

Skoro každý, kdo chce sledovat western už předem tuší, že to bude o dobru a zlu, o střílení, o lásce... Pokud nějaký vybočí z předem daného formátu, bývá zavržen. To byl případ i filmu Dead man a dneska má hodnocení přes 85%. Blueberry je v lecčems podobný. Především je nutné ho vidět ve velkém formátu, nejlíp v kině, aby vynikly ty úžasně propracované halucinační vize. Pokud se jimi člověk nechá unést, tak zažije nepozemský pocit média. Ani stopáž mi nepřijde moc utahaná, znám utahanější westerny. A děj je poměrně logický. Indiáni využijí pomstichtivosti svého bílého přítele Zlomeného nosu. Ten dokáže s pomocí jejich magie a halucinogenů zničit jejich společného nepřítele, který je na stopě čirikavskému tajemství, a nalézt rovnováhu ztracenou v dávné přestřelce s ním. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (5)

  • Film měl premiéru na Filmovém festivalu Lund konaném ve Švédsku 2004. Režisér Jan Kounen si odnesl třetí místo za Zvláštní uznání. (Terva)
  • Film vznikl na motivy slavného komiksu Jeana Girirauda a Jeana-Michela Charliera. (Vitason)

Reklama

Reklama