Reklama

Reklama

Truchlivé dědictví

  • USA Mysterious Skin (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film souběžně vypráví příběhy dvou chlapců, kteří vyrůstali na přelomu 80. a 90. let v malém městečku v americkém Kansasu. Brian věří, že byl v osmi letech unesen mimozemšťany, a proto trpí nočními můrami a není schopen čelit šikaně. Stejné léto byl Neil zneužit svým trenérem. Zlomový zážitek poznamenal život obou, ale zcela odlišně. Relativně jemným a otevřeným způsobem se film dotýká tabuizovaného tématu pedofilie a jejích možných psychosexuálních následků. Ve filmu figurují typické prvky Arakiho filmů - sexualita, mladický vzdor, mimozemšťané... V tomto případě ale enfant terrible americké nezávislé kinematografie ukáznil svůj talent a výsledkem je až netypicky klidný a vyzrálý film. (FebioFest 2006) (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (185)

Tygrys 

všechny recenze uživatele

Divák, který nezná Arakiho tvorbu může být po shlédnutí Mysterious Skin dosti znechucen. Na snímek jsem narazil úplně náhodou a Levitta mám rád od doby, kdy jsem shlédnul film Sweet Jane. Mysterious Skin jsem nakonec dokoukal se třema pauzama což je myslím docela úspěch a sexuální scény jsem taky radši vynechával. Přece jenom měl jsem po obědě a nebudu si kazit hezké odpoledne. ()

suicide 

všechny recenze uživatele

A další hřebíček do rakve zelených mužíčků - aneb vývojová psychologie v praxi. Sice se film na svět dívá jenom růžovými brýlemi (doslova) nebo zelenými, ale přesto myslím, že je o to reálnější... Lidské vědomí má úžasnou moc vytěsnit události, které se staly nebo se dějí, ale film není jen o tom, protože to by ho diváci vytěsnili vzápětí také. Je o hledání, nalézání, ale také o tom, jak láska může vzbudit nenávist... ()

Reklama

Zeebonk 

všechny recenze uživatele

Jakožto věrný fanoušek knih mistra Burroughse jsem byl vždy přesvědčen, že jsem divák otrlý vůči všem homo výjevům, jaké mi může film naservírovat, ale jako obvykle jsem byl zbaven iluzí perverzností mnohonásobného kalibru. Už samotná myšlenka, že si osmiletý klučina může pedofilní hrátky užívat, je natolik pokroucená, že musela vykvasit v mozkovně přihřátější než tekuté olovo. Na druhou stranu ale věřím, že ten prdelomilný požírač jezevčíků, který to má na svědomí, ví, o čem mluví. A na třetí stranu je vlastně chvályhodné, že má někdo koule překročit hranice o dobré světelné roky a ukázat obskakování předškolních řiťáků ve zcela jiném světle, tedy obohacené o šťavňaťoučké detaily, nad kterými si zdravý člověk pohoršeně zacpává uši a pedofilovi rupá poklopec. Ale co, Mysterious skin je brilantní exhibice zvrácenosti, přesných hereckých výkonů a všeho ostatního z dob, kdy nezávisláky nebyly snůška vykalkulovaných slzopudných sraček. Má heterosexualita každopádně utržila pár dalších šrámů, aspoň houževnatí. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Tak tento film mi vôbec, ale vôbec nezapasoval. Nepoznám Arakiho filmy, ale ak toto má byť jeho vrchol, tak to tie ostatné radšej ani nechcem vidieť. OK, uznávam, že zobrazil dosť tabuizovanú tému pedofílie, ale nemôžem si pomôcť - vo mne to celé vyvolávalo znechutenie. Nielen začiatok filmu, ale aj Neilova "kariéra" gigola, alebo ako to nazvať. Možno som príliš konzervatívny, ale toto proste Nie. Naposledy som bol podobne znechutený pri filme Shame, aj keď v Mysterious Skin som si našiel aspoň čosi hodné obdivu. Joseph Gordon-Levitt patrí medzi mojich najobľúbenejších hercov - a zahral skvelo aj takúto zvrátenú rolu, ale radšej by som bol keby do tohto filmu nebol ani len obsadený. No a Michelle Trachtenberg mohla dostať aj viacej priestoru, ten film si to doslova žiadal, aby tam zasiahla o čosi viac aj ženská postava. ()

Happens 

všechny recenze uživatele

Kdyby film byl omezen o ty intimní okamžiky dvou mužů byl to rozhodně lepší snímek. Nevím, co mi vadilo více, jestli pedofilie, nebo homosexualita, nebo možná ta kombinace, co mě natolik znechucovala, že jsem musel film přetáčet, abych to strávil. Každopádně jinak je nosná myšlenka samozřejmě úžasná - mozek nás chrání těmi největšími kravinami před námi samými, před životem, světem - je to kouzelné místo. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (13)

  • Podle psychologa Richarda Gartnera je ve filmu velmi přesné zobrazení sexuálního zneužívání chlapců. (lyukassza)
  • Joseph Gordon-Levitt musel kvůli své roli nosit modré kontaktní čočky. (houseofwax)
  • Gregg Araki prohlásil, že všechny scény s dětmi natáčel tak, aby nevěděli o sexuálním kontextu. (Listeroman)

Reklama

Reklama