Reklama

Reklama

Truchlivé dědictví

  • USA Mysterious Skin (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film souběžně vypráví příběhy dvou chlapců, kteří vyrůstali na přelomu 80. a 90. let v malém městečku v americkém Kansasu. Brian věří, že byl v osmi letech unesen mimozemšťany, a proto trpí nočními můrami a není schopen čelit šikaně. Stejné léto byl Neil zneužit svým trenérem. Zlomový zážitek poznamenal život obou, ale zcela odlišně. Relativně jemným a otevřeným způsobem se film dotýká tabuizovaného tématu pedofilie a jejích možných psychosexuálních následků. Ve filmu figurují typické prvky Arakiho filmů - sexualita, mladický vzdor, mimozemšťané... V tomto případě ale enfant terrible americké nezávislé kinematografie ukáznil svůj talent a výsledkem je až netypicky klidný a vyzrálý film. (FebioFest 2006) (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (185)

Remedy 

všechny recenze uživatele

Nestává se mi často, aby mě film takhle zaříznul už v prvních minutách (třeba "jenom" atmosféra při úvodních titulcích byla vynikající). Úvod zdobí precizní režijní feeling, kdy téměř každý záběr má perfektní šmrnc a dohromady vytváří vizuálně-emotivní dokonalost (podobnou propracovanost a komplexnost jsem takto oceňoval třeba na Jacksonových "Nebeských stvořeních"). Proto mě i trochu mrzelo, že zpočátku velmi výrazná režie se v druhé půli soustředí pouze na samotný příběh (bezpochyby velmi silný a v jistých momentech až drasticky vyhrocený), přičemž počáteční kreativita je naprosto opomíjena. Samozřejmě chápu a je nadmíru jasné, že zakomponování mysteriózních prvků by bylo zvláště v druhé části silně rušivé, nicméně celý snímek je od určité chvíle koncipován jako syrové a intimní drama, což nekoresponduje s přístupem, který byl zvolen na začátku a který se mi tolik líbil. Zkrátka mi ta kombinace mysteriózna a čistého dramatu trochu vadila a to i navzdory tomu, že je vzhledem k narušené psychice hlavních postav opodstatněná. Závěr je ale bez řečí síla a celkový dojem se co do emočního prožitku vyrovná i některým evropským, tématicky podobně laděným snímkům. ()

uiu 

všechny recenze uživatele

Tento film byl pro mě velkým soustem a i když jsem si ho nechala celý den uležet, pořád jsem ho ještě nenatrávila. Obdivuji odvahu jít do takového projektu a bez přetvářky nás hodit do světa pedofilní homosexuality. Brian si nechutnou vzpomínku na zneužití vyměnil představou, že ho uneslo UFO a po zbytek života chce přijít na to, co po něm chtěli a proč ho unesli. Neil se s zneužitím zžil a jeho dětská duše nalezla v trenérovi lásku, pochopení, přátelství a bezpečí, což už nikdy v životě nenašel, ač jako mladistvý prostitut vystřídal spoustu mužů. Chápu postoje obou postav, kdy se s podivným životním zážitkem vypořádal každý podle svého a zároveň oba pro své rozhodnotí lituji. Konečná scéna, kdy dospívající Brian a Neil sedí spolu v místnosti, kde přišli o své dětství a vzpomínají na chvíli, která nadobro změnila jejich životy je dechberoucí. Více takových filmů! ()

Reklama

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Teda, Joseph Gordon-Levitt se pekně odvázal. Ten kluk ale sakra umí! Pamatuji si ho z 10 důvodů, proč tě nenávidím a už tehdy jsem v něm viděla slibný potenciál. Ožehavý námět je umě, vkusně a místy také dost drsně zpracován a zahalen do ojedinělé mysteriózní "Darkovské" atmosféry. Až do závěrečného poodhalování skutečností jsem vskutku netušila, co je tím tajemstvím, které životy Neila a Briana tolik spojuje. Ve vedlejších rolí září krásná Michelle Trachtenberg, jako jeho dlouholetá a nejlepší kamarádka (v kolika scénách jsem si povzdechla "ach jo, ona ho tolik miluje...":) a Jeffrey Licon v roli kamaráda. Vztahy mezi nimi jsou hezky vykresleny a ukazují, že přes jejich lásku k němu, kterou by chtěli dát najevo, tuší, že by nebyl schopen ji přijmout. Jeho charakter sám o sobě je velmi komplikovaný. V některých momentech jsem měla pocit, že všechny ty věci, které dělá, ho připravily o city. Jak dokáže být někdy chladný a sobecký. City v něm však jsou. Ale příliš daleko. Jenže jeden člověk mu je kdysi dávno bezohledně ukradl a vytvořil z něj životem se protloukajícího prostituta, který prostě dělá, co umí a musí. Dokáže být se všemi těmi muži, ale nedokáže být s lidmi, kteří ho opravdově milují. Film má velmi podmanivou hudbu, především již v úvodních titulcích. Krásný a opravdový snímek o tom, jak můžou okamžiky z dětství ovlivnit osobnost a život člověka, a věci okolo něj. "Tam, kde mají ostatní lidé srdce, má Neil McCormick bezednou černou díru. Když si nedáš pozor, spadneš do ní, a jsi na věky ztracený." ()

Eldrick 

všechny recenze uživatele

Gregg Araki zůstal věrný svým kořenům (homosexualita, zneužívání, prostituce), ale tentokrát je vážnější, čistší, uvěřitelnější a emocionálně silný v celku. Nezávislá filmařina nejvyšší kvality. Joseph Gordon-Levitt a Brady Corbet mají hereckou budoucnost zajištěnou. Elisabeth Shue se jen mihne v roli matky, ale překvapilo mě HIV zjevení s lézy, Billy Drago, krále béčkovejch slizounů let zapomenutých bych v tomhle filmu fakt nečekal. Taková Zkrocená hora je proti Mysterious Skin jen laciná hollywoodská sračka. Btw: Gordon-Levitt se rysy v obličeji nehorázně podobá Heathu Ledgerovi (RIP). ()

EastWicka 

všechny recenze uživatele

Čas rány nezaceluje, to jen naše mysl je překrývá tajemnou tkání iluzí a zapomnění. A ten parchant Araki tentokrát upozadil cynismus a jde přímo po duši. Na příběhu dvou chlapců ukazuje mechanismy, jimiž reareaguje neopravitelně poraněná psychika. Z nebe, po které se prohání UFO, tu prší barevné cereálie, z utrženého sluchátka promlouvá Bůh a po koupelnové scéně hororovější než té z Psycha i Osvícení si budete kontrolovat záklopky na dveřích. Brady Corbet vystihl mimoňství i sílu brýlouna Briana, Michelle "Buffy" T. je tu něžně a beznadějně zamilovaná a Joe Gordon-Levitt v ústřední roli Neila - prodejné Lotity a Jamese Deana v jednom - podal až neuvěřitelně odvážný výkon. Těžko vydýchatelný film, ale nelituju. Dík za tip, Lu. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (13)

  • Na Erikově (Jeffrey Licon) autě lze vidět samolepku skupiny Metallica a jejich St. Anger. To však vyšlo až v roce 2003, zatímco příběh se odehrává o dvanáct let dříve. (Terva)
  • Dům, ve kterém se natáčely scény z Halloweenu, je stejnou stavbou, která byla použita ve filmu Kill Bill (2003) jako domov Vernity Green (Vivica A. Fox). (Listeroman)

Reklama

Reklama