Reklama

Reklama

Epizody(7)

Obsahy(1)

Dobrodružný seriál pro celou rodinu o napínavém pátrání po pachateli, který ohrožuje unikátní stádo bílých jelenů. (Česká televize)

Recenze (61)

Vančura 

všechny recenze uživatele

V dětství jsem to miloval - a jako už tolikrát předtím - když jsem se na to teď podíval s odstupem mnoha let novýma očima, užasl jsem, co jsem na tom vlastně tehdy coby dítě viděl (myslím, že dílem mě okouzlila úchvatná Zuzanka Vejvodová v roli blonďaté Leontýnky a dílem nádherná Hapkova hudba, jakož i tajemná atmosféra lesní obory s tajnými chodbami, ale nejblíž pravdě bude asi to, že jsem byl tehdy divák velmi nenáročný, jako většina z nás v té době). Dějově je to strašně roztahané (ve většině epizod se skoro nic neděje) a zbytečně zahlcené hromadou postav, které jsou tam veskrze podružné (Vetchý, Sovák, Etzler, Suchánek...), není to ani napínavé, protože hlavní záporák je v podstatě známý od začátku (hostinský Kubát ztvárněný Vlachem je navíc tak odpudivá postava, až je to místy komické), a konečně strašně mě tam iritoval ten jakoby policejní favorit s nesmyslným zbarvením, které nikdy neexistovalo, podobně jako jsem nepochopil, proč museli z Třeboně udělat "Hrádek". Přes všechny výtky jsem na to přesto koukal celkem smířlivě, protože ten seriál už je dnes v první řadě dokonalé devadesátkové retro, které zachytilo tehdejší dobu a spoustu herců v jejich mladé podobě (Vondráčková, Zounar, Etzler, Suchánek, Vetchý...), a rovněž zde hraje spousta skvělých herců, kteří jsou už po smrti, takže si u toho člověk lehce povzdechne, jak ten čas letí, a ta nostalgie milosrdně zakryje všechny filmařské nedostatky, které tam tehdy člověk nevnímal. ()

Petroff 

všechny recenze uživatele

Nic moc vyjímečnýho. Trochu dost agitka na děti, ať jako chráněj přírodu... A nevím, jestli si dobře pamatuju, bylo to buď tady nebo v Přátelích zeleného údolí. Takovej ten mladej kluk co vypadal jak holka, tak sežral šneka, jako důkaz lásky. Smál jsem se tomu už tenkrát a i dneska mi to přijde celkem vtipný... ()

Reklama

Zeddi 

všechny recenze uživatele

Spíš jen jako zajímavost. Skutečně je to pravda. Tento seriál se točil v Třeboni (no asi nic nového). Od doby kdy mě maminka koupala ve škebli :-) jsme s rodiči jezdili každé léto na dovolenou právě do Třeboně a zrovna i v tu dobu kdy se tam natáčel tento seriál. Jestli si pamatujete na roli Pavla Zedníčka coby policajta tak si jistě vzpomenete i na jeho policejní fáčko :-) Blatníky černé, haubna žlutá, střecha bílá, na boku nápis POLICIE a na střeše houkačka. Tenkrát nás jako malý parchanty hrozně naštvalo kdo si to dělá takhle nemístnou srandu, že si dá na takhle hnusný fáčko z boku nápis POLICIE. Nu a tak jsem šli a z mladistvé nerozvážnosti nás nenapadlo nic lepšího, než že jsme z toho fáčka ukradli SPZtku (dodnes jí někde mám v garáži na steně). Už si moc nepamatuju v čem byli ty SPZ tak specifické, ale každopádně televizní štáb přehazoval tu jednu co jim zbýla ze předku na na zadek (dle záběru), protože kolikrát bylo fáčko v záběru bez jedné SPZ. Tímto se tedy omlouvám za způsobenou škodu České televizi a kdyby někdo o ztracenou SPZ projevil zájem stále ji ještě vlatním ;-) ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Odbyl jsem si premiéru seriálu až nedávno, takže dětská nostalgie nefungovala. Co je na něm dobré? I když kapitalismus už vystrkoval drápky, v seriálu panuje příjemná jihočeská pohoda a bohaté obsazení dospělých, třebaže většinou v mini rolích - znalci tvorby režiséra Ráži si s úsměvem všimnou, že režisér obsadil drtivou většinou svých oblíbených hereckých spolupracovníků a starší ročníky mu byly určitě vděčné vzhledem k počtu příležitostí, které po revoluci v českém filmu dostali. Jeleni jsou taky docela sympatičtí. S těžkostí jsem se ale prokousával scénami s otravnými dětmi (tohle by mělo bejt v reklamách na antikoncepci), konkrétně jsem si "oblíbil" otravného cirkusáka a přitepleného andílka Honzu, argh! Prvek krimi je pofidérní, protože padoucha známe brzo a musíme jen trpět pitomé děti a SNBáka Zedníčka, jak tápou po falešných stopách a pak sledují neznámého. Legrační byl obzvlášť v tomhle směru poslední díl. Ochránci zvířat by asi taky běsnili - terror, který provádí cirkusácký spratek na nevinném hospodářském zvířeti koze, je k nesnesení, pak ještě v přímém záběru auto vjede do hejna hus. Síla. Kdyby v tom nehráli mí oblíbení herci z předrevoluční gardy, asi bych se uzíval k smrti i přes hezkou přírodu. ()

Helmutek 

všechny recenze uživatele

Celkem sympatickej seriál, kterej rozhodně nezastaral ani nic podobnýho, kterej ale až moc srážej nepřesvědčivý dětský herci i nepřirozený a neuvěřitelný dialogy jejich rolí (ale i jinejch postav - třeba pani učitelka apod.), z nichž bohužel téměř pořád čuměl scénář a očividný režisérovy instrukce typu "...rozeběhni se, pak se zastav a otoč, zavolej tohle a tohle a pak zase běž dál" atd. Za všechny byl učebnicově na pěst třeba prvoplánově žoviální cirkusák Pepík, otravnej a nesympatickej syn policajta Zedníčka, afektovaná Leontýnka - dcera Kanyzy apod. Seriál je tak téměř výhradně pro děti, dospělýmu divákovi totiž budou kromě zmíněnejch trapnejch dětí vadit i další věci, jako třeba samotná stavba seriálu - pachatele známe od začátku a jen se čeká, až se na vše přijde; dál třeba jednoduchej a příliš průhlednej děj; spousta zjednodušení a zkratek... Ale nechci to nijak snižovat, protože pro děti to furt může bejt krásnej a dobrodužnej zážitek s výborně obsazenejma dospělejma rolema. Naopak skvělá je tradičně Hapkova hudba, a dle očekávání vynikaj herecký osobnosti jako Zázvorková, Sovák, Hlaváčová, Růžek, ale i ten Zedníček s Kanyzou a třeba Suchánek. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (5)

  • Jan Kanyza vzpomínal, že natáčení scény do posledního dílu, kdy jede průvod v kočárech do obory, bylo na dvě hodiny přerušeno vydatnou dešťovou přeháňkou. Herci byli schovaní pod provizorními stany, zatímco do kočárů pršelo a jejich plyšová sedadla vodu nasávala, což Jiří Sovák okomentoval slovy: „Teďka přestane pršet, já si do toho sednu a budu mít mokrej zadek, pak si vedle mě kecne Zázvorková a bude to jako bych se vykoupal“. (cundak)
  • Seriál se natáčel v Třeboni a Žehušicích. (M.B)
  • Natáčelo se také v Benešově u Prahy a v obci Podbrdy (okres Beroun). (petr.trep)

Reklama

Reklama