Reklama

Reklama

Gottwald

(seriál)
Československo, 1986, 8 h 32 min (Minutáž: 84–123 min)

Scénář:

Jaroslav Matějka

Kamera:

Alois Nožička

Hrají:

Jiří Štěpnička, Jan Teplý st., Ladislav Lakomý, František Řehák, Ilja Prachař, Jiří Holý, Otakar Brousek st., Vladimír Ráž, Michal Dočolomanský, Václav Mareš, Josef Langmiler (více)
(další profese)

Epizody(5)

Pětidílný seriál podle scénáře Jaroslava Matějky o vůdci československého proletariátu je dramatickou rekonstrukcí života a zápasu dělnické třídy v letech 1928-1948, kdy osobnost K. Gottwalda v čele KSČ dovedla dějinný zápas k vítěznému završení. Seriál byl připraven k 90. výročí narození Klementa Gottwalda, představuje také celou řadu významných postav našich dějin. (woody)

(více)

Recenze (125)

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Hodnotím veskrze pozitivně. Je hrozně dobře, že něco takového vzniklo. Vidíme jasně, že nejoblíbenější činností komunistů je tleskání rukama. K práci ty ruce rozhodně nikdy neměli. Ale teď vážně. Je dobré si uvědomit, že tuto seriálem prezentovanou verzi dějin se učila ve škole většina současných občanů naší země. Je zajímavé jak málo stačí přizpůsobit výklad dějin, aby se úplně všecko změnilo. Rozhodně je v seriálu dobře nastíněna atmosféra "třetí republiky", nemožnost demokratických stran cokoliv v rámci Národní fronty dělat. Byla to dobře vymyšlená past. Gottwald nasedl na vlnu populismu a ta ho za podpory Sovětů a voličů vynesla k absolutní moci. Povedená záležitost, pokud má člověk k dispozici skutečná fakta ke srovnání. Komunisté se v tomto seriálu vlastně sami "odkopávají" a přiznávají k rozvracení demokracie, jasným cílům diktovaným Moskvou. Poučný seriál. Závěrečná slova Klementova o stavění chrámu pravdy jen předznamenávají to následné popravování, mučení a vůbec. 85% ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Asi budu za svůj názor vlačen, ale ono je to dobře natočené. Herecké výkony na dobré urovni. Scénaristé vhodně zvolili období, hlavně to utli v roce 1948, takže Klema mohl být čístější než byl. Ale spousta věci v seriálu je podle pravdy. Ono kdyby Klement Gottwald umřel v roce 1939, byla by jeho historická stopa mnohem pozitivnější než je teď. Třeba by jsme si ho pamatovali třeba jako zastánce obrany republiky. A hlavně si myslím, že plno lidí hodnotí osobu a ne kvality seriálu. ()

Reklama

Elden75 

všechny recenze uživatele

Stačilo mi to vidět jednou. Bylo mi z toho hodně špatně, když jsem věděl, jak to skončí. Ale natočen byl seriál dobře a herecké výkony vynikající. Atmosféra té doby mě pohltila. Hlavně v posledních dílech bylo až moc schůzování, ale bohužel je na tomhle seriálu vidět, proč došlo k únoru 1948. Už TGM v 1. díle říkal, že je třeba se komunistů bát, ale neposlechli ho. A hodně mi vadilo, když Růžek, jakožto bývalý policejní prezident stál v davu s vnoučkem a radoval se z nástupu komunistů :-( Seriál skončil těsně před "sebevraždou" Jana Masaryka, který v seriálu nebyl moc vidět, na to jak na něj všichni politici spoléhali. A přišlo mi, že herci byli vybíráni hodně i podle fyzické podoby skutečných politiků. ()

Drom 

všechny recenze uživatele

Ten Kléma, to byl opravdovej borec borců. Kléma zamyšlený. Kléma vizionář. Kléma zatracovaný a vysmívaný. Kléma vůdce a ochránce. Kléma nedoceněný, silný, spravedlivý. Ach ten Kléma, hodnota z nejvzácnějších! No povedená taškařice, od tradičně stejného Štěpničky, po veselé spekulace a škádlivé manipulace, až hanba. Výborná politická telenovela o největším z největších (který má rudé i rty, ach Klémo...) říznutá srdcervoucím příběhem rodiny starého socdemáka, soudruha Pláteníka. Jak on to Kléma s tou republikou myslel dobře, kdyby mu jen ti zákeřní buržousti, fašisti a oportunisti neházeli klacky pod nohy. A ten sovětský svaz v čele se strýčkem Stalinem, přítelem nejbližším. Škoda, že tam nebyly i ty zajímavé epizody ze života tohoto náckobijce, na druhou stranu Ivan Vyskočil byl (tradičně) fakt strašnej, takže se to vyrovnalo. Samozřejmě propaganda-alert, ale fakt víc než rafinované je to úsměvné a trapné. Práškový Topinkář hadr! Můj hrdino! ()

amyth odpad!

všechny recenze uživatele

Odplivnutí směrem k Štěpničkovi - v nadsázce se dá říci, že se před celým světem vymočil na svou matku - na její čerstvý hrob. Jistě by i on, uvědomělý komunista, žádal namísto 15 letého žaláře za pokus o emigraci trest smrti jako ostatní její "kolegové". Normální člověk by se raději nechal zavřít než udělat tohle ...... ()

Galerie (2)

Zajímavosti (13)

  • Režisér roli Gottwalda nabídl Jiřímu Štěpničkovi, aby mu pomohl vylepšit pošramocený kádrový profil. Způsobil mu stejně jako sobě trauma na celý život. (BoredSeal)
  • Píseň, kterou zpívají příznivci Sudetoněmecké strany v průběhu nepokojů v česko-německém pohraničí, nese název „Horst Wessel Lied“. (majky19)
  • Píseň, kterou českoslovenští vojáci zpívají po slavnostní přísaze, má název „Směr Praha“ a jejími autory jsou Ervín Toman a Jan Mareš. Jednalo se o „pochod československé vojenské jednotky v SSSR“. (majky19)

Související novinky

Jiřina Švorcová: 1928 - 2011

Jiřina Švorcová: 1928 - 2011

08.08.2011

Po dlouhé nemoci zemřela v pražské léčebně dlouhodobě nemocných česká herečka Jiřina Švorcová. Dcera stavebního dělníka a hostinské vystudovala učitelský ústav a Státní konzervatoř v Praze. Po jedné… (více)

Reklama

Reklama