Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Paríž, 1887. Súboj je oficiálne zakázanou, ale stále bežnou praxou rozhodovania sporov a hájenia cti. Teda, ak ste muž. Podľa Marie-Rose Astié de Valsayre by to tak ale nemalo zostať. Odvážna a inteligentná žena sa rozhodne, že pôjde príkladom a postaví sa arogancii a nadradenosti mužov so zbraňou v ruke. Vyhľadá preto pomoc neprístupného a tvrdého majstra meča Clémenta Lacaza, ktorý práve v nerovnom súboji stratil mladého synovca. Spočiatku nepredstaviteľné spojenectvo sa pre obe rozdielne postavy stane nečakanou výzvou, v ktorej sa pretínajú záležitosti cti aj srdca. (ASFK)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (64)

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Asi jsem nebyl tak unešen jako většina velkého sálu v Thermalu, ale tenhle film svoji kvalitu má. Zajímavé téma cti a soubojů. Paradoxně se mi nejvíc zamlouval Vincent Perez, jehož cholerický výkon stál za to. A teď koukám, že i režíroval a o to větší klobouk dolů. K tématu souboje s ženami bych podotknul, že pro muže je problém jakési vnitřní nastavení je šetřit a hlavně neublížit. Můžu to potvrdit jen ze sportu, ale prostě proti holkám to nikdy nebyl výkon na 100 procent. Nevím, jestli si tohle dámy uvědomují a samozřejmě v tomhle filmu pro takový aspekt nebylo místo... není v tom teda jen to, že bychom byli zbabělci :-D Tak skončila má výprava na 57. KVIFF. Jo a pak jsem měl tu čest poprvé živě zahlédnout největší filmovou kapacitu, Mr. Hlada 😀 ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Strhující souboje se skvělou choreografií, kterou ocení i laik jako já, a zábavný a napínavý příběh, který téma cti probírá ze vsech stran a navzdory tomu, kdy se odehrává, je vlastně i současný. Vincent Perez je stejně výborný režisér jako herec a jeho záporák má charismatu na rozdávání. Roschdy Zem se mu však hravě vyrovná. Pokud máte rádi Scottovy Soupeře, je Ve jménu cti obzvlášť pro vás. ()

Reklama

Danikaa 

všechny recenze uživatele

Krásne natočený historický film. Kostýmy, prostredie, súboje, správanie všetkých zúčastnených. Točilo sa to nielen okolo súbojov, ale aj okolo emancipácie žien. Neni divu, že medzi najlepším šermiarom - Roschdy Zem a najväčšou feministkou - Doria Tillier, sa zrodil vzťah. Dvaja silní ľudia, ktorí mali čo na sebe obdivovať. Toto nám však Vincent Perez podal na rozdiel od súbojov, citlivo. Dovetok filmu, že zákaz nosenia nohavíc ženám, ktorý už aj tak nikto nedodržiaval, bol vo Francúzsku oficiálne zrušený až v r.2013 prekvapil. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Výborná exkurze do komunity šermířů ve Francii na sklonku 19. století. Souboje jsou o co tu jde a běží, jenže nejen o ně samotné, ale i celou kulturu kolem takové události. Na vše je kladen veliký detail a mě to hrozně bavilo. Všemu velmi pomáhá hypercharismatický, a pro mě neznámý, Roschdy Zem v hlavní roli. Mistra meče jsem mu žral i s navijákem. Dobrej byl i ten novinářskej. Častokrát se mi při koukání vybavili Duelanti od Ridleyho Scotta. Minimálně ten lampasák, co se pořád chtěl bít, byl určitě inspirovanej postavou Harveyho Keitela. ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

[KVIFF 2023] Absolutní pecka první den pokračuje. Film kombinující drama, napětí i nějaké moderní prvky ve starším kabátu. Dokonale natočené, nervy drásající, občas už asi trochu generické, že se vše řeší na stejné brdo, ale i tak se drží atmosféra velice dobrým způsobem. Zaslouženě nejoblíbenější film z festivalu. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (5)

  • Vincent Perez a jeho kaskadérsky spolupracovník na mnohých úlohách a dlhoročný majster šermu Michel Carliez snívali už dlhšie o vytvorení filmu zameraného na históriu duelov vo Francúzsku, no projekt dlho ležal ľadom, kým ich konečne k akcii v rozhovore nevyprovokoval Jean Dujardin, ktorý pri nich natáčal súbojovú scénu vo filme J'accuse (2019). (Arsenal83)
  • Lacaze (Roschdy Zem) je pomenovaný po prvom majstrovi šermu Vincenta Pereza, keď študoval na konzervatóriu, ale ide o fiktívnu postavu založenú na všetkých majstroch šermu, ktorých počas svojej kariéry poznal, ako aj na tých, s ktorými sa stretol počas svojho výskumu (Arsenal83)
  • Podmínkou scenáristky Karine Silly pro vstoupení do projektu bylo, aby její manžel a zároveň režisér snímku, Vincent Perez, ve filmu také hrál. (Azurose)

Související novinky

V Karlových Varech byly předány ceny

V Karlových Varech byly předány ceny

08.07.2023

Sedmapadesátý ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary se v sobotu večer po devíti dnech plných filmů, hudby a dalších kulturních zážitků uchýlil ke svému závěru. Ve velkém sále hotelu… (více)

Reklama

Reklama