Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sir Denis Nayland Smith z britské tajné služby varuje egyptologa sira Lionel Bartona (Lawrence Grant), před doktorem Fuem Manchuem (Boris Karloff), se kterým má absolvovat závod o nalezení hrobu Čingischána. Šílený Fu Manchu má v úmyslu použít meč a masku z hrobu a prohlásit se reinkarnací legendárního dobyvatele, roznítit národy Asie a Středního východu a nahnat je do války za účelem vyhlazení bílé rasy. (Hans.)

(více)

Recenze (13)

Dreadd 

všechny recenze uživatele

Když vezmete jednoho z nejinteligentnějších zloduchů a postavíte proti němu směšnou partu archeologů, dopadne to špatně, pokud má navíc ona skupina udolat Fu Manchu (mimochodem mistra v obšírném vysvětlování mučení, které si pro vás chystá). Rovněž mocné Čingischánovy relikvie by mohly vypadat alespoň trochu méně papírově. Nicméně za pozornost jistě stojí make-up Fu Manchu, jeho bizarní mučící techniky a dělo použité pro rozehnání znovuvznikajících asijských hord (Teslův transformátor byl zrovna in). ()

ancientone 

všechny recenze uživatele

Film je úžasný vo vlastnej detinskosti a naivite, ktorá sa prejavuje najmä v zápletke, vedení dejovej línie, vykreslení postáv a obzvlášť vo vykreslení Ďalekého východu (nemyslím si, že je to osobitý znak filmu - takéto vykreslenie je pre dobové dobrodružné (hororové) filmy bežné). __ Ďaleký východ predstavuje exotické, mýtické miesto hemžiace sa nebezpečenstvami, bizarnými postavičkami a zlými silami. Najvýraznejším produktom tohoto zobrazenia je samozrejme teatrálne démonický zloduch-génius Fu-Manchu. ___ Viac než napínavosťou snímka zaujme infantilnosťou, spracovanej v symetrických záberoch, vyčančanej mizanscéne a zlovestnom svietení (vďaka týmto formálnym prvkom - a aj vďaka postave Fu-Manchu - môže film pripomenúť o dekádu staršie nemecké expresionistické snímky). __ The Mask of Fu Manchu pripomína akúsi usmievavo fantastickú, dospelácku detskú hru.Živí a prebúdza dieťa hlboko v nás. Pamätáte sa na kolekciu Lego - Orient Expedition z roku 2003? Sledovanie filmu vo mne navodzovalo podobné pocity, aké som mal pri hraní sa so stavebnicami zo spomenutej kolekcie. ()

Reklama

PetraMishka 

všechny recenze uživatele

Velice zábavný dobrodružný film o archeologické skupině, která najde hrobku Čingizchána spolu s jeho mečem a maskou, které mají svému nositeli zaručit nadvládu nad Ásií. Po artefaktech však touží zlotřilý Fu Manchu (B. Karloff), který disponuje tajemnými orientálními znalostmi v oblasti mučení a přesvědčování. A zrovna tyto části jsou tak skvělé, že připomínají staré bondovky a fandění zločincům. Vždyť ani jeho dcera nevypadává z role a je prohnilá až do konce. ()

Javert 

všechny recenze uživatele

I na svoji dobu dosti průměrný horor, který už nikoho nevyděsí - hlavně také díky absenci hudby, která by v určitých momentech (otevření hrobky Čingischána atd. atd.) sedla jako prd*l na hrnec. Chválu ovšem zaslouží Karloff, jako hlavní záporák tradičně téměř dokonalý - jeho "terapie zvonem" neměla chybu. ()

Ironfood 

všechny recenze uživatele

Asi nejvíc mě zaujalo počáteční uvedení do děje, při kterém se divák během minuty a půl minuty dozví to, co by dnešní film vyprávěl nejméně tři čtvrtě hodiny. Jinak Fu Manchu vypadá stejně jako císař Ming od Flashe Gordona a díky archeologické výpravě se tu najdou i nějaké ty indianojonesovské prvky... ()

Galerie (15)

Reklama

Reklama