Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jen tři zlaté dukáty v dlani má zakletá slečna Julie k tomu, aby se mohla vrátit zpátky do života. Vždycky jen jednou za sto let… Juraj není jenom obyčejný venkovský pastýř ovcí, díky místnímu učiteli je vzdělaný, umí číst a psát v mateřštině i anglicky. A díky tomu se u něj z různých knih, novin a časopisů dozvídá o světě, o nových vynálezech a objevech z počátku 20. století. Jeho snem je cesta až do Ameriky. Na to potřebuje peníze. Když se jedna z oveček zatoulá k ruinám starého hradu, objeví se před ním nečekaně tajemná slečna Julie. Je krásná a tvrdí o sobě, že je majitelkou místního velkého panství i se zámkem. Nesmí ale nikomu říct, že někdy počátkem 17. století ji do věčnosti zaklela bohatství a moci chtivá teta, ani o tom, kdo a jak ji může prokletí zbavit. Z minulosti si odnesla jen tři zlaté dukáty, z nichž jen jeden může jednou za sto let nabídnout za vysvobození. Pastýř Juraj, kterého potkává s posledním zlatým dukátem v dlani je její poslední šancí. A Juraj zlatý dukát potřebuje. Za něj by si mohl koupit lístek na loď do Ameriky. Netuší ale, jaké problémy se záhadnou dívkou z časů dávno zapomenutých mu tím začínají. (Česká televize)

(více)

Recenze (255)

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Solčanská pochopila, že potrebuje mladých. Tak obsadila slovenského Bena Whishawa, ceckatú Alenku z Dunaja a nejakú Katka, ktorá dúfa, že prerazí. Dobre, len prečo ten príbeh je ...nie je. Zuberec krásny ako vždy, postavy ploché, jednoduché, dokonca aj na rozprávku. Ale tak, čo iné by sme chceli, keď to má byť rozprávka. Chápem. 2 z 5 ()

otík 

všechny recenze uživatele

Pohádka odvysílaná v ČT na Boží hod vánoční 25. 12. 2023.  Už si pomalu zvykáme, že na První nebo Druhý svátek vánoční vídáme na naší televizi slovenskou pohádku s pár i českými herci. Taky je nutno si zvyknout, že Slováci jsou nadabovaní a že i proto je to prostě divné. Dále Slováci mají zcela jiný styl vyprávění pohádky, jinou kameru či střih než české pohádky. Nebo mi to aspoň osobně tak přijde. Tento pohádkový příběh sám o sobě není vůbec špatný, scénář dal namyšlené zámecké paní Julii možnost se v roce 1900 změnit z rozmazlené fifleny na pohodovou venkovskou holku. K tomu přidal nabouchaného Juru, který sice pase ovce, ale zároveň je z něj slovenský vynálezce a snílek, který chce odjet do Ameriky. Že mu to nakonec nevyjde a láska zvítězí, to je každému jasné. Bohužel pohádka je příliš krátká, střihy jsou občas zbytečně rychlé a děj je sem tam nedovyprávěn. A naopak sem tam jsou některé scény (záběry na slovenskou přírodu jako zkopírované ze šumavské Modravy) zbytečně natahované a nic neříkající.  Ve výsledku jistě nejde o špatnou pohádku, je však určena spíše dospívajícím a dospělým, malé dítko se buď bude bát nebo se v obsahu ztratí. Průměr, který měl nádhernou kameru. ()

Reklama

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Neb podle hodnocení měla letošní slovenská pohádka být výrazně lepší, než ta naše, plna entusiasmu jsem si ji pustila s denním zpožděním k žehlení. Říkala jsem si - slovenské hory, hora prádla, taková harmonická dvojka. K pozitivům, příroda je krásná. Technický pokrok přicházející do oblastí, kam tedy dodnes plně nedorazil, mě nerušilo. Hlavní hrdinka je také krásná, sice na začátku trochu slaboduchá, ale zato, jak aspoň sama tvrdí, skvěle vyšívá zlatem i hedvábím, to jí je v místě mezi bytím a nebytím jistě hodně platné, by se nudou nekousala do pat. Hlavní hrdina je urostlý junák, na němž je údajně milo zrakem spočinout. Nic proti šimpanzům, leč tvář lidoopa přísluší pouze lidoopovi, mě ten opí nádech ve tváři hrdiny rozhodně nadšením nenaplnil. Dav obdivovatelek tedy nerozšířím, ač souhlasím s tím, že figurálně je vydařený. Jen tedy pro okouzlení hrdinou potřebuju víc, než aby nebyl krpatý chcípák. Kletba byla krutá, protože urozená panna Julie musela dukát nabídnout prvnímu, kdo byl ve stoleté výročí na ráně. Už v době vyslovení kletby bylo to místo trochu odlehlé a opuštěné, hrad vybydlený a napůl spadlý. Kdo by tam tak šel? Děti, bába kořenářka, hledač pokladů, místní antoušek, nebo taky vůbec nikdo, s čímž ovšem kletba nepočítala. Jak zmiňují jiní, ta kletba nedávala smysl ani stran onoho užití mince. Dotyčný ho nemá utratit ani schovat, ale do úplňku vrátit. Proč by to kdo dělal? I kdyby ho dostal nejušlechtilejší filantrop na světě ... vlastně ne, ten by to okamžitě vrhl do nějaké nadace na vzdělání osiřelých panen či tak, i kdyby ho dostal nejbohatší člověk na světě ... ale ten by to vrhl k ostatním svým pokladům a ani by po minci nevzdychl, i kdyby to dostal někdo .... kdo by to vlastně měl dostat, aby sám o své vůli zlatou minci buď nezaložil na horší časy, nebo neutratil, ať už na vlastní či cizí naléhavé potřeby, ale do časového limitu, o němž neví, vrátil? První dva pokusy vypadají, že lidstvo je ztraceno, ale jak ona mladá dvojice, co si za to nakoupila věci pro potěšení, tak ony malé holčičky, co si také koupily věci pro potěšení, ač ty panenky působí nevinněji než luxusní oblečení, se zachovaly jenom hluboce lidsky, nikoli však sobecky, bezcharakterně či krutě. Do toho se motá šimpanz, co jezdí na kole a lakomý správce panství, který lidi ve vsi prachsprostě vydírá. A když pan učitel zalarmuje vrchnost, zatroubí klakson a pohádky je konec. Tak zase za rok. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Tentokrát od Mariany velká slabota. Na vině je především podivný scénář. Ono dronové záběry a krásná slovenská příroda nezachrání situaci, kdy bača Mr. Olympia provozuje 12V ohradník jako hobby vynálezce, princezna resp. netrknutá Julia bůhví proč bloudí po zřícenině (vy jste té kletbě rozuměli?) a Labuda ml. hraje řezníka (tomuhle typovi už vždycky jen mafiány, nikoho jinýho). ()

majec4 

všechny recenze uživatele

Celkom sympatická rozprávka s krásnymi exteriérmi a krásnou Slovenčinou. Príbeh beriem, no emócie medzi hercami boli také klasicky umelé. Síce snaha bola, miestami to aj zvládali, ale na konci som si vyhodnotil, že najlepší bol Vajda ako slizký pán hradu. Nečakane to bolo aj dosť vtipné, takže aktuálne idem do priemeru. Namôjdušu. ()

Galerie (53)

Zajímavosti (8)

  • Katarína Krajčovičová uviedla, že natáčanie v exteriéroch bolo oveľa náročnejšie než to, na čo je zvyknutá. Najnáročnejšia scéna bola pre ňu tá záverečná, ale predovšetkým emočne. (Arsenal83)
  • Pohádku, jenž se premiérově vysílala 25. 12. 2023 na televizní stanici ČT1, sledovalo přes dva miliony diváků starších patnácti let. Stala se tak nejsledovanějším pořadem daného večera. (rakovnik)
  • Katarína Krajčovičová: "Pri svojej prvej role som sa spoliehala na režisérku Čengel-Solčanskú. Na pľaci bola moja nervozita a radosť vyvážená. V režisérke som mala istotu, pre mňa je to obrovská ikona a mohla som sa na ňu plne spoľahnúť." (Arsenal83)

Reklama

Reklama