Reklama

Reklama

Jako dým

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Nic není svaté a pokušení je vším. Stejně jako ve všech svých dílech, tak i ve filmu Jako dým staví novozélandská režisérka Jane Campionová do středu svého příběhu ženu. Tentokrát je to devatenáctiletá Ruth, která podlehne při cestě do Indie tamnímu duchovnímu světu. Z donucení se však vrací domů, do Austrálie. Rodina ji přinutí, aby se podrobila terapii, na niž si najala amerického specialistu P. J. Waterse. Dívka se ocitá se sebejistým mužem v osamělé chatě uprostřed divočiny, kde marně vzdoruje jeho metodám. Během krátké doby se však situace začíná obracet. Téma manipulace člověka člověkem se v tvorbě Jane Campionové vynořuje opakovaně. I v tomto snímku hrají významnou roli v proměnách vztahů především sexuální vazby. Nedílnou součást tvoří také úvahy o moci víry, vášně a posedlosti. Autorka, která napsala scénář se svou sestrou Annou, zvolila pro své vyprávění polohu hořké komedie, jejíž tíha leží zcela na bedrech obou hlavních protagonistů v podání Kate Winsletové a Harveyho Keitela. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (60)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Harvey Keitel byl sice jasnej štramák s charismatem alfa samce v opičí smečce, ale zahrál si ve filmu, kterej je spíš fraškou, než vážným dramatem. V podstatě tento film neví, co chce. Jednou vypráví příběh zmagořelé Kate Winslet, která má stejně tak zmagořelou rodinu, aby v některých scénách rádoby vtipně zrychlila záběr a vytvořila tak dojem komedie. ()

Josefin 

všechny recenze uživatele

Jane Champion se snažila a je to vidět. Kate Winslet hraje roli dívky opoutané indickým guru úchvatně, rodina to nevzdává a posílá za ní poslední záchranu Harvey Keitla nebetyčného svůdníka a začíná hra kočky s myší. A Kate umí použít ženské zbraně. Vyprahlá poušť a poutavý příběh, který mě držel u obrazovky až do konce. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Pamätám si ten hype, keď krátko po Titanicu išla do kina novinka s novou suprehviezdou: Kate a hneď v réžii Jane Campion. Výsledkom boli ale rozpaky, ktoré som si ale v kine vtedy nepotvrdil, až teda takmer 20 rokov po vzniku filmu. A popravde asi by som podobne nechápal, ktorá bije, ani vtedy. Asi je chyba aj v tom, že som očakával diametrálne odlišný film, ale aj keď už som sa dokázal ako-tak adaptovať na zvolený štýl, tak ma Campion prekvapila ďalšou wtf scénu a po ňou ďalšou a ďalšou. Vo výsledku teda sklamanie a to aj napriek výborným výkonom hlavných predstaviteľov. ()

waits 

všechny recenze uživatele

Pamatuji, jak jsem po návštěvě artového kina v roce 1999 poslouchal srovnání posluchačů mého jinak oblíbeného Radia 1 filmů Zachrante vojína Rayna ("americká kýčovitá produkce") právě s Holy Smoke ("odhalování vnitra silné ženy" a "krásně režírovaný Harvey Keitel") a nevěřícně jsem bouchal hlavou do umakartové zdi tehdy pronajatého pokojíku. Mě tahle dokonale vyprázdněná podívaná, naschvál servírovaná umělecké smetánce mezi návštěvou galerie a divadelního klubu, hnula tak žlučí, že jsem si ji musel spravit koncertem Afghan Wigs v Akropoli. Přímočará, neintelektuální zábava. Kam se hrabou feministické úvahy Jane Campion v Holy Smoke.. ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

K mladé dívce, která v Indii našla svého guru je přizván "expert", aby ji ten kult vyhnal z hlavy. Jak ale může dopadnout terapie, kdy je tento odborník na ničení kultu sám s tou dívkou v chatě a když ještě tu "pomýlenou" hraje tehdy čtyřiadvacetiletá Kate Winslet? A ta je tady opravdu k sežrání! Naprosto nereálný příběh mě vůbec nezaujal a tak za něj dávám jednu hvězdu a za tu mou Bohyni (Kejt) vyjímečně, hvězdy dvě! ()

Galerie (18)

Zajímavosti (4)

  • Jde o první film Kate Winslet, ve kterém nosí současné oblečení. (zigot7)
  • Na radu kolegy herce vypila Kate Winslet před scénou, ve které hrála opilou, 3 vodky s tonicem. (Cheeker)

Reklama

Reklama