Reklama

Reklama

Smršť

Trailer 2

Hlavním hrdinou filmu Smršť je forenzní psycholog Martin Lang (Tomáš Maštalír), který přijíždí spolu s manželkou Pawlou (Anna Geislerová) do lázní v horách. Daleko od civilizace si chtějí odpočinout a zkusit zachránit vztah. Procházejí vážnou partnerskou krizí, která pramení z hluboko ukrytého traumatu, a tento pobyt je pro ně ultimátem – buď svoje problémy překonají, anebo se každý vydá vlastní cestou. Koloběh rutinních dní však naruší příchod tajemné zásilky – balíku s důkazním materiálem z vyšetřování tragického případu. Odesílatelem je Langův kolega psycholog. Ten od něj potřebuje pomoc v případě známém jako „jízda smrti“, na jehož konci byli čtyři mrtví. Lang se zpočátku zdráhá, ale postupně podlehne neznámé síle, která ho k tragické události přitahuje. (Bontonfilm)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (141)

venison 

všechny recenze uživatele

Velké zklamání. Na filmu mi vadila nejvíc celková rozháranost - je to tajemný thriller, psychologické manželské drama nebo horor? Vždycky, když jsem si jakž takž zvykla na styl vyprávění, hned mi ho změnili. Vždycky, když jsem se v ději zorientovala, zase změna. Ten konec jsem vůbec nestihla a celkově tápu, co jsem si z toho měla vlastně odnést.  Chabý pokus o Osvícení.. Jen teda 40 let s křížkem po funus. Tehdy by to bylo asi v ČR wow, ale dnes už to neprojde. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Musím uznat, že atmosféra ponurého lázeňského komplexu, kam vyrazí zachraňovat manželství forenzní psycholog (jako vždy skvělý Maštalír) se svojí ženou (ještě skvělejší Geislerová), na mě zapůsobila opravdu hodně. Smršť patří k filmům, o jejichž ději je lepší si nic nezjišťovat, o to víc pak budete překvapeni dalším vývojem. A i když úplný závěr vyvolá v divákovi minimálně několik otázek, dobrý dojem z výborných hereckých výkonů a místy až hororového dění na plány mi to nezkazilo. ()

Reklama

šakal007 

všechny recenze uživatele

Čerstvá novinka v distribuci nenudí (jen místy, je to zbytečně dlouhé). Smršť si zaslouží tři hvězdy, je to přesně ten film, kdy jednou vstupného nelituješ, ale podruhé už by to bylo drahé. Skvělý námět, silná mysteriózní atmosféra, jen ten konec je laciný jak z béčkového filmu. Oceňuju, že celou dobu jako divák máš pocit, že to není úplná realita, je tam spousta nápověd, které na konci zapadnou do sebe. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

první cca třetina je sice nevýrazná, poměrně dlouho není jasné o co vůbec jde a podobně jako někteří sem měl i já tendenci to minimálně přetočit. Když si to ale sedne a odhalí se něco málo z karet, začne Bebjak servírovat slovenskou variaci na  Shining (a ještě asi tři další filmy), která na česko-slovenské poměry disponuje velmi slušnou atmosférou, která mě osobně dost bavila. Je sice trochu škoda, že na samém konci přijde místo vysvětlení spíš ještě větší zamotání, které se dá interpretovat všelijak, ale i tak jde o velmi dobrý thriller/drama, který má v určitých oblastech evropské parametry...70% ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Šiel by som do ešte väčšej hororovosti, lebo potenciál tu bol oveľa väčší, ale niektoré scénky naozaj vyšli, atmosféra výborná. Len chýbalo trocha vysvetliť alebo dovysvetliť film, pretože tá skladačka na konci až tak nezapadne a nie je presne jasné, čo sa vlastne stalo. Podľa čitateľov románu to z knihy jasné je. Takže v tomto prípade je to Bebjakova chyba, hoci sám autor predlohy Karika film veľmi propagoval a že ide o slovenské Osvietenie. Karika asi na rozdiel od Stephena Kinga nevie byť k filmovým spracovaniam svojich diel dostatočne kritický, lebo je to zase cesta, ako zarobiť a zabezpečiť spoluprácu aj do budúcna. No ak Karika videl film a písal svoju knihu a dokáže to objektívne porovnať, musel by povedať, že buď je jeho kniha nejasná, alebo je nejasný režisér, ktorý nedokázal všetky motivácie vysvetliť dostatočne. Zdá sa, že tá druhá možnosť je správna a povedzme si rovno, že Bebjak sa mohol viac venovať skutočnému filmu, pretože za dve hodiny nedostatočne vysvetliť celý film, no zároveň si nenechať ujsť dvakrát nasnímať Maštalírov holý zadok a niekoľko holých pišakov či blbé scénky s prstovaním, tak to je tak trocha súkromná úchylka. ()

Galerie (73)

Zajímavosti (5)

  • Sám spisovateľ Karika sa o filme vyjadril: „Treba ho vidieť, nič podobné na Slovensku ešte nevzniklo. Ak Trhlinu označovali ako slovenský Blair Witch, tak Smršť bude slovenský Shining.“ (Arsenal83)
  • Anna Geislerová sa o svojej role vyjadrila: "Tam to bolo veľmi jednoduché, všetko je v scenári. Jej sa stali hrozné veci, film je taký súčet všetkých zúfalstiev, zlyhaní v rôznych rovinách jej ženstva, materstva a tak ďalej. Niekedy naozaj nie je potrebné pri postave veľmi hľadať, iba vojsť do všetkého, čo v scenári je. Hovorila som si, že je až neuveriteľné, čím všetkým si prešla, no neskôr ako diváci pochopíme, čo všetko sa tam objavuje, akú symboliku majú jednotlivé momenty a prečo sa symbolika objavuje. Prepojí sa to spätne." (Arsenal83)

Reklama

Reklama