Reklama

Reklama

Kenpú denki Berserk

(seriál)
  • Japonsko 剣風伝奇ベルセルク (více)
Japonsko, (1997–1998), 9 h 10 min (Minutáž: 22 min)

VOD (1)

Epizody(25)

Obsahy(1)

Zdevastovaným královstvím Midland prochází záhadný Černý válečník a bojuje s démony. Místo useknuté ruky protéza s opakovací kuší, v druhé ruce masivní meč velikosti dospělého muže. Po boji během odpočinku v lese vzpomíná na doby, kdy jeho jméno bylo Guts. Na doby války Midlandu proti říši Chuder, na své tažení s Midlandskou kumpanií Jestřába, žoldáckou bandou vedenou charismatickým albínem Griffithem, Bílým jestřábem. Griffith věří, že jeho osudem je stát se králem a tomuto osudu zasvětil život svůj i celé kumpanie, která ho oddaně následuje. Sledujme tedy s Gutsem jeho heroickou pouť za snem.

Anime seriál plný krve, války, intrik a bojů - středověká rytířská dark fantasy. Navíc dle mínění fanoušků seriál velice zdařilý, držící čestné 49. místo v databázi AnimeNewsNetwork (2.3.2007), a to i přes fakt extrémně častého využívání statické animace a dalších finančně nenáročných animátorských technik. (Subjektiv)

(více)

Recenze (149)

movieband 

všechny recenze uživatele

Berserk bude mít dlouhodobý dopad. Autor/tvůrci rozehrávají na poli středověké dark fantasy příběh o hledání smyslu bytí, příběh o přátelství, o smyslu lásky, o pomstě, o cílech/snech. Příběh o lidech a (jejich) démonech. Mnohavrstvé vyprávění by chtělo asi ještě jedno shlédnutí přinejmenším. Pokud by si člověk chtěl tím peklem projít znovu. Vše je zabaleno do krvavého hávu, který se během seriálu objevuje v podobě rytířských soubojů, aby se v posledních prakticky 30-ti minutách stal ultimátním mlýnkem na maso. Diváka přikoval tam, kde se se momentálně nachází a nechal ho v (ne)milosrdném vzduchoprázdnu, obzvlášť po závěrečných třech minutách, které decimují lidské emoce do poslední vteřiny. Příběh má dokonale promyšlený scénář, kde se člověk v průběhu 20-ti dílů dozvídá pozadí a motivy různých postav, jejich činů, jejich emocí, aby to v závěrečném tichu rezonovalo v dešti krve, zmaru a agrese. To, co se může některým zdát jako přešlapování na místě v rámci posouvání děje, nebo "příběhové vaty" je ďábelský tah autora. Tah, který má za úkol, přilnout k postavám, pochopit je, oblíbit nebo je nenávidět, aby právě závěr byl vyhnaný do výšin emočního masakru, po kterém bude člověku ještě chvíli zle. Snad se pomsty dočká a i po smrti autora mangy bude Gutsův příběh uzavřen. Manga je nutnost. ()

Stegr 

všechny recenze uživatele

95% - Narazit na tento seriál bylo jako najít zlatý poklad! Jednoduchost animace mi opravdu nevadila. Bez problému ji přebil skvělý příběh. Vynikající a charakterově propracované postavy a temné fantasy prostředí plné těch nejdrsnějších soubojů ve mně zanechaly opravdu silný zážitek. Režie: NAOHITO TAKAHASHI... ()

Reklama

senor 

všechny recenze uživatele

Já mám sice anime rád,ale asi jen to od Myiazakiho.Prostě musí být (ostatně jako všechny animované filmy) podloženo kvalitním scénářem. To se o tomhle říci nedá. Některé scény jsou sice výtvarně úchvatné, každý díl je nabitý ale jako celek mě to nezaujalo a na konci téměř roztrpčilo. Skvělá uvodní písnička a ostatně veškěrá hudba.Kdybych byl desetiletý Japonec tak jsem z toho v sedmém nebi. ()

Seti 

všechny recenze uživatele

Zjišťuji, že finále japonských anime mi málokdy sednou a stejnětak je tomu i v případě jinak velmi povedeného Berserka. Ten po celou dobu nabízí parádní fantasy řežbu, která klade důraz na hrdinství a přátelství, přičemž se halí do temného a v rámci možností umírněného hávu. Tuto atmosféru však tvůrci zcela pohřbí přepáleným, podivným a naprosto nesednoucím závěrem, který mi dost pokazil celkový dojem. S ne zrovna dokonalým stylem animace, i některými typicky japonsky přiblblými dialogy jsem se srovnal, ovšem poslední dva díly to vážně kurví. ()

Drolin 

všechny recenze uživatele

Po prvním díle, který mě zvláště nezaujal se ocitl Berserk v pozici - odloženo na později. S chválou padající na toto anime jsem později přeci jen Berserkra začal sledovat, díl od dílu jsem byl více pohlcen až do zlomové chvíle v půlce seriálu, kdy mi bylo jasné, že toto dílo nabízí daleko více než se z počátku zdálo. Mimo nosné myšlenky a znatelného vývoje postav v průběhu děje vyniká především hudba S. Hirasawy - Gatsu. ()

Galerie (1 005)

Zajímavosti (1)

  • Meč zvaný „Drakobijec“, kterým se ohání Černý šermíř, je celkově dlouhý 193,7 cm a váží 176,3 kg. (Zdroj: reddit.com) (ČSFD)

Reklama

Reklama