Reklama

Reklama

Bez dechu

(festivalový název)
  • Maďarsko Elfogy a levegő (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Mladá učitelka literatury Ana je mezi studenty oblíbená pro svou otevřenost. Teď jim zrovna doporučí film Agnieszky Holland Úplné zatmění o vztahu francouzských básníků Arthura Rimbauda a Paula Verlaina. Úzkoprsí rodiče ale nařknou Anu ze šíření homosexuální propagandy. (Dny evropského filmu)

Videa (9)

Trailer 1

Recenze (2)

Swannie 

všechny recenze uživatele

Sranda - aj my sme na strednej škole pozerali Total Eclipse, dokonca priamo na hodine slovenčiny. Našťastie sme o tom rodičom doma nepovedali :) Táto maďarská snímka je veľmi úprimným vhľadom do konzervatívnej skupiny maďarskej spoločnosti. O tom, či by sa rodičia mali miešať do toho, čo sa vyučuje v škole; o tom, či a čo by mali učitelia odporúčať študentom. Samozrejme, film Total Eclipse nie je o homosexuáloch, je v prvom rade o svetovo významných básnikoch. Ale to istý typ názorovo orientovaných ľudí netrápi. Propaganda ako propaganda. Pomalé a pokojné tempo filmu mi bolo sympatické, istým spôsobom odrážalo povahu hlavnej poistavy, pani učiteľky, ktorá bola vlastne hlavnou hrdinkou, lebo presne nimi títo učitelia, pre ktorých práca je povolaním i poslaním, sú - hrdinovia. Dramaturgia a réžia filmu však kolísala, miestami pôsobil rozpačito, najmä smerom k záveru. Má svoje muchy, stále však fajn film s dôležitou témou, ktorého zhliadnutie určite neľutujem. (IFF Art Film Košice) ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Nakolik má učitel právo ovlivňovat své studenty třeba i tím, že jim doporučí film ukazující homosexualitu jednoho z básníků, jenž patří do vzdělávacích osnov? A nakolik mají rodiče právo určovat učiteli, co smí jejich dítěti učit, říkat, doporučovat? A jsou studenti v 17 letech dostatečně vyzrálí na to, aby si sami rozhodli, co chtějí? Maďarský film klade znepokojivé otázky a ještě znepokojivější je, že se toto může dít ve vyspělé Evropě, byť v problematickém Maďarsku, kde nemá asi úplně LGBT tématika na růžích ustláno. Film krásně ukazuje vývoj, kdy se podpora školy a především paní ředitelky vůči učitelce, na níž je podána stížnost, postupně mění na nepochopení a nakonec na opovrhování, kdy škola už dělá vše pro to, aby se učitelky zbavila. Například scéna, kdy studenti dostanou dotazník, v němž se mají vyjádřit k výuce jejich učitelky, je skoro až odporná v tom, že vedle každého ze studentů sedí jeho rodič a kontroluje, co jeho dítě do dotazníku píše. Jak takovéto dotazníkové šetření dopadlo asi není těžké odhadnout. Závěrečná otázka k vyšetřovací komisi "A viděl někdo z vás ten film?", kdy se vlastně rozhoduje o škodlivosti něčeho, o čem nikdo nic neví, už jen podtrhla celou absurdnost toho všeho. Zároveň chválím i občasný vhled do života a pocitů studentů. Příjemné překvapení a hodně znepokojivý film, který mě nenudil. [30. Art Film Fest Košice] ()

Reklama

Galerie (11)

Reklama

Reklama