Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Krásná dcera obecního pastýře Bára se líbí všem mládencům z vesnice. Proto si o ní pověrčivé tetky vyprávějí, že se narodila jako dítě polednice. Dívka má jen několik málo přátel: farářovu schovanku Elišku a samotného faráře, který se jí pokaždé zastane. Panský správce Sláma usiluje o Elišku, ale ta miluje pražského studenta. Bára se proto rozhodne odradit Slámu od námluv. Převlékne se za strašidlo a u hřbitova donutí vyděšeného Slámu, aby nechal Elišku na pokoji. Jenže je odhalena a rozlícení vesničané ji zavřou do márnice… Snímek, který ve své době dobyl též zahraniční trhy (zaznamenal výrazný úspěch v Sovětském svazu i Latinské Americe) natočil jako svůj debut režisér Vladimír Čech. Do hlavní role obsadil půvabnou a temperamentní členku Slezského národního divadla v Opavě Vlastu Fialovou, vybranou na základě konkurzu. I pro ni to byl první film. (Česká televize)

(více)

Recenze (104)

Rodin 

všechny recenze uživatele

Nádherná Vlasta, charismatický Vrchota, jedničková atmosféra, báječná kamera a vůbec vizuální stránka, jen ten příběh je prostě takový prostinký, ne snad nudný, to by bylo přehnané; jednoduchost je mnohdy výhodou, zde trochu na překážku plnému hodnocení. Možná by bývalo bylo dobré přidat na stopáži a vylepšit celkovou gradaci rozvedením scénáře, případně ubrat na stopáži a zhutnit scénář do mírně akčnější podoby (ty "akční" scény jsou na dobu vzniku opravdu velmi slušné). 80%. ()

Véronique 

všechny recenze uživatele

Moc pěkné zpracování tohoto knižního pokladu české literatury. Malebnost českého venkova versus pokřivené povahy většiny jeho obyvatel, z nichž jako hvězdy vynikají Bára, Eliška či farář. Herecké obsazení naprosto trefné, výkony protagonistů také povedené. I přesto, že se dle mého jedná o jeden z nejpěknějších historických snímků české kinematografie, nemohu dát v hodnocení maximum - na to by mě musel film více "chytnout". Ale jinak moc pěkné dílo, kterému neškodí ani čas a doba. ()

Reklama

gidzitka 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodný romantický snímek s perfektní atmosférou a nádhernou Vlastou Fialovou. Film se v mnohém vyznění značně liší od předlohy, např. Bára není žádná kráska a je dost silná a široká v ramenou:) a vůbec nejpůsobivější pasáž celé povídky je v márnici, kdy tato vitální dívka hledí na hrob své matky a přemýšlí, zda by jí nebylo lépe, kdyby byla mrtvá... Přesto film hodnotím z mnoha důvodů značně vysoko. Řeč obrazy místo slovy (to už přinejmenším čeští tvůrci neumějí nebo to úspěšně skrývají), perfektní výkony hlavních představitelů, nevinnost a závist v té nejryzejší podobě. Docela se divím, že režim tento snímek umožnil natočit, neboť v něm dav lidu ukazuje, co umožňuje davová psychóza, tmářství, strach i naše česká vlastnost - závist. (Ono zamrazí, že rok poté byla souzena Milada Horáková a spol. a opět - dav lidu podepisoval petice pro trest smrti). ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Jednoduše si to přiznejme. Božena Němcová nebyla žádná veliká spisovatelka a velice se nám uleví. To, že je dodnes velmi protěžovaná ve školních osnovách nemění nic na tom, že minimálně v mezinárodním srovnání rozhodně neobstojí a skončí jako průměrná autorka. Jenže jsme v Čechách a její gloriola je stále na vrcholu, takže všechny filmy, které z jejích děl vychází se vlastně tak trochu automaticky musí hodnotit velmi pozitivně. Divá Bára je ale důkazem, že zdaleka není zlato všechno, co se třpití. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Vlasta Fialová a její kozy, Vlasta Fialová a její boky, Vlasta Fialová a její nohy, Vlasta Fialová a její obličej a zase ta Fialová. Jo, a ještě trošku starých hřbitovů, křížů a dostavníků. Ale ten děj fakt slabý. Přitom to tak dobře začalo. Hororový úvod doprovázený strašnou bouří, která kácí stromy. Při bouřce do jedné dřevěné chajdy v lese zavítá stařena, strom spadne vedle domu, rozbije okno a v tom se narodí Bára. Jenže to je tak všecko zajímavé po dějové stránce. Ono to co se četlo v 19. století už neláká ve filmu v 21. století. K tomu je film hodně poupravený od samotné povídky. Chybí asi první třetina povídky, kdy Bára s Eliškou byly děvčata. Nejvíce je poupravený konec v márnici. [2826. hodnocení, 82. komentář, 76%] ()

Galerie (7)

Zajímavosti (11)

  • Motiv cizí dívky v posteli, do níž jí uloží příbuzní muže, jemuž postel patří, který se ale vrátí předčasně domů a kterého spící dívka okouzlí natolik, že si ji nakonec vezme, v předloze není. Tvůrci filmu si jej vypůjčili z jiné povídky Boženy Němcové "Cesty z pouti". (Pesenka)
  • Film byl natočen na Šumavě, v obci Stará Hůrka, kterou těsně před tím opustilo vysídlené německé obyvatelstvo. Filmové "Škaredý jezero" je jezero Laka. Krátce poté, co obec posloužila jako kulisa filmu, stala se díky své blízkosti k Německu součástí zakázané zóny hraničního pásma a později navíc do těsné blízkosti vojenského újezdu Dobrá Voda. Všechny budovy vesnice v dalších letech srovnal komunistický režim zcela se zemí, do dnešních dnů se zachovala jen kaple Ábelů, kterou lze ve filmu též zahlédnout. (MissSimm)
  • Filmový debut brněnské divadelní herečky Vlasty Fialové, kterou do role vybrali na základě konkursu i pro její plavecké schopnosti. Titul byl prodán do řady zemí a Vlastička Fialová prý patřila v Latinské Americe k obdivovaným filmovým divám. (Karlos80)

Reklama

Reklama