Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Krásná dcera obecního pastýře Bára se líbí všem mládencům z vesnice. Proto si o ní pověrčivé tetky vyprávějí, že se narodila jako dítě polednice. Dívka má jen několik málo přátel: farářovu schovanku Elišku a samotného faráře, který se jí pokaždé zastane. Panský správce Sláma usiluje o Elišku, ale ta miluje pražského studenta. Bára se proto rozhodne odradit Slámu od námluv. Převlékne se za strašidlo a u hřbitova donutí vyděšeného Slámu, aby nechal Elišku na pokoji. Jenže je odhalena a rozlícení vesničané ji zavřou do márnice… Snímek, který ve své době dobyl též zahraniční trhy (zaznamenal výrazný úspěch v Sovětském svazu i Latinské Americe) natočil jako svůj debut režisér Vladimír Čech. Do hlavní role obsadil půvabnou a temperamentní členku Slezského národního divadla v Opavě Vlastu Fialovou, vybranou na základě konkurzu. I pro ni to byl první film. (Česká televize)

(více)

Recenze (105)

Paity 

všechny recenze uživatele

Jednoduše si to přiznejme. Božena Němcová nebyla žádná veliká spisovatelka a velice se nám uleví. To, že je dodnes velmi protěžovaná ve školních osnovách nemění nic na tom, že minimálně v mezinárodním srovnání rozhodně neobstojí a skončí jako průměrná autorka. Jenže jsme v Čechách a její gloriola je stále na vrcholu, takže všechny filmy, které z jejích děl vychází se vlastně tak trochu automaticky musí hodnotit velmi pozitivně. Divá Bára je ale důkazem, že zdaleka není zlato všechno, co se třpití. ()

kkarx 

všechny recenze uživatele

Okouzlující krajina Šumavy a v ní překrásná Vlasta Fialová jsou skvělým základem filmu o závisti, pověrách a životu na vesnici. Kněz je vedle Báry jedna z mála kladných postav věřících nejenom v Boha ale i v rozum a přírodní zákony. Zajímavé je porovnání s o deset let novější Ďáblovou pastí, kde je tomu tak nějak všechno naopak. ()

Reklama

Autogram 

všechny recenze uživatele

Objavil som ďalší československý klenot. A nielen v divoko krásnej Vlaste Fialovej, ale aj v jednoducho naivnom príbehu Boženy Němcovej so stále aktuálnym posolstvom. Posolstvom o inakosti, ktorá nemusí byť zlá a dnes sa na tom môžeme smiať, ako bola Bára najnormálnejšia zo všetkých dedinčanov a dokonca aj farár bol predstaviteľom pokroku a držal jej palce. –––– Myslíš, že budu jednou taky tak hezky nešťastná? –––– Svatouškové, pánbíčkáři, modloslužebníci prolezlí vztekem a lží. Pověrčivost, závist a zášť, to je vaše víra, naděje a láska! ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Vždycky si první přečtu zajímavosti a pak se vrhnu na hodnocení. A tentokrát právě tím musím začít. V hodnocení se píše, že v Japonsku po shlédnutí filmu hlavní představitelku vyhlásili za nejkrásnější herečku světa, v latinských zemích ji uctívali a obdivovali. A jeden z dojmů, který jsem z tohoto filmu měl je právě ten, že V. Fialová na mě právě nepůsobila jako křehká prvorepubliková kráska - i když samozřejmě vidím, že film nebyl natočen zrovna v době první republiky. Měla v sobě nějaké drsné rysy a trochu až nepřirozené mužnosti...nemůžu si pomoct, měli jsme krásnější dívky v té době, ale možná právě výše uvedenými rysy se na hlavní roli perfektně hodila. Film byl uveden na ČT jako Pro pamětníky a i když se na staré filmy, tím spíše na ty, které jsem ještě neviděl, dívám rád, Divá Bára mezi mé oblíbené patřit nebude. Nejspíš už opravdu patří do kategorie pouze pro ty pamětníky, přestože historickou a uměleckou hodnotu tento film bezpochyby má. Už jen proto, že byl natočen dle naší nejslavnější spisovatelky. ()

Rodin 

všechny recenze uživatele

Nádherná Vlasta, charismatický Vrchota, jedničková atmosféra, báječná kamera a vůbec vizuální stránka, jen ten příběh je prostě takový prostinký, ne snad nudný, to by bylo přehnané; jednoduchost je mnohdy výhodou, zde trochu na překážku plnému hodnocení. Možná by bývalo bylo dobré přidat na stopáži a vylepšit celkovou gradaci rozvedením scénáře, případně ubrat na stopáži a zhutnit scénář do mírně akčnější podoby (ty "akční" scény jsou na dobu vzniku opravdu velmi slušné). 80%. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (11)

  • V scéne, kedy sa Bára kúpe v rieke nahá, zastúpila Vlastu Fialovú dablérka. (Raccoon.city)
  • Lubomír Lipský st., ktorý mal vo filme malú roličku chlapca, mal povedať „Báru chytili a majú ju zavrieť do márnice", ale niekoľkokrát nesprávne povedal „Báru chytili a majú ju zavrieť do vrátnice". (Raccoon.city)
  • Smlouvu na film musel podepsat otec Vlasty Fialové (Divá Bára), protože v té době ještě nebyla plnoletá. (SONY_)

Reklama

Reklama