Reklama

Reklama

Obsahy(1)

S kriminalisty kapitánem Tůmou a nadporučíkem Líbalem (v podání nezvyklé, ale dokonale ladící dvojice K. HögerJ. Bek) jsme se poprvé setkali ve filmu 105% alibi, v němž brilantně vyřešili případ vraždy. Úspěch inspiroval scenáristu Karla Copa a režiséra Vladimíra Čecha k dalším dvěma filmům, které spojuje slůvko alibi – Kde alibi nestačí a Alibi na vodě... V příběhu nazvaném Kde alibi nestačí vyšetřovatelé Tůma a Líbal sledují stopu neznámého vraha. Vede k bandě, která prodává údajně „švýcarský“ lék Cordofilin lidem se srdečními chorobami, a tak má na svědomí smrt několika nemocných. Vyšetřování a stopa po zmizelém Josefu Šestákovi (B. Šmída), jednomu z prostředníků prodeje, je pak zavede do luxusního mezinárodního hotelu v Karlových Varech a skladů Mediky, kde bylo zcizeno velké množství B-komplexu. Okruh podezřelých se neustále rozšiřuje. Jeden z nich je vrah. Všichni však mají alibi… (Česká televize)

(více)

Recenze (139)

jatamansi 

všechny recenze uživatele

Jedna z klasických detektivek, kterým škodí neustálé inflační omílání rok co rok. Příběh dnes banálně jednoduchý, úsměvný z pohledu dnešních zločinů (i když falšování léků nic veselého není). Stojí za to se na ně ale podívat kvůli hereckým výkonům. Karel Höger, herec s jedním z nejkrásnějších mluvených projevů u nás. Herec kultivovaného zjevu i hlasu, elegán. Nový v netypické roli hoteliéra. Miloš Nedbal hned s několika druhy paruk a kabaretními čísly. Ale zejména mladičtí adepti herectví. Jan tříska, Josef Abrhám a zejména má milovaná Libuše Geprtová. To je koncert, který si ani po – těžko už spočítám kolikátém - shlédnutí nemohu odpustit. Čímž vlastně popírám sama sebe a inflaci promítání. No co, příště se mrknu zase, byť mi ta písnička leze děsně na nervy. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Dvojice kapitán Tůma a nadporučík Líbal dokázala předchozím snímkem oslovit mnoho diváků. Takovýchto detektivek ve své době nebylo mnoho a tak ani není divu. Tvůrci se rozhodli pokračovat a udělali dobře. Tentokrát se příběh odehrává v Karlových Varech. Veškeré postupy na jaké jsme zvyklí se zde zopakují, jen je bohužel okořeněn typickým moralizováním. Ale není to zase až tak hrozné, jako v jiných případech. Menší nadhled už naznačuje úvod snímku v recepci. Jakoby náznak toho, že nám byla předána jen obyčejná detektivní povídka, takže to neberme zase až tak vážně. Příběh je stavěn hlavně na dialozích a slovních přestřelkách. Kulisy hotelu ani nic jiného nedovolují. Přesto finále vyniká menším napětím. I když se zdá, že atmosférou nedosahuje předchůdci, jedná se opět o povedenou českou filmovou detektivku. ()

Reklama

topi 

všechny recenze uživatele

Tahle trilogie o alibi patří mezi mé nejoblíbenější kriminálky, ve kterých nechybí ani napětí a ani humor. Kapitán Tůma v podání Karla Hogera a jeho asistent poručík Líbal v podání Pepíčka Beka jsou perfektní dvojkou. A tady jsem si velice oblíbil herce Bohumila Šmídu v roli zlodějíčka Šestáka. A naprosto mě uzemnilo herectví Oldy Nového v roli podváděného manžela a jeho věta Janu Třískovy - " Kdyby jste se přesto pokoušel znovu scházet s mojí ženou, tak Vám trochu rozbiju hubu...So long and good luck..." Perfektní!! A ještě bych zapomněl na úžasnou práci kameramana Josefa Střechy, Ta kamera je hodně nadčasová! ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

"Taky člen strany, že jo" "No jo, to je poctivec." Psychologická síla prvního Alibi po dvou letech nahrazena zesíleným důrazem na prohnilost buržoazních přežitků a obdivivačů Západu na jedné straně, poctivost "našich lidí" na druhé, což „odhalované pokrytectví“ jen pokrytecky podtrhuje. Pochybné prostředí zápaďácké kavárny originálně vystřídal nóbl hotel, obrázky nahých slečen v bytě nepoctivcově zůstávají. Naštěstí zůstává i celková elegance a sympatické drobnosti, jakkoli Tůmovo charisma namnoze těží z vydařenosti 105%. Nelze neocenit Nového krásně dvojsmyslné „Já vím, soudruzi... mně jde jen o tržbu a plnění plánu, kdežto vám o člověka. Ovšem až už je po něm.“ – to z úst prohnaného ředitele interhotelu. A vůbec, v úvodu popsaný schématismus se v průběhu filmu zajímavě komplikuje (především právě dialogy s Nového postavou). A opět brilantní výslech, resp. brilantní vyslýchaný, tentokrát skvělý Bohumil Šmída. Na tohoto herce, jehož jsem donedávna téměř neznal, mám v poslední době mimořádné štěstí. Příjemnou historickou kuriozitkou je rolička pro mladého Abrháma. ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Pro mě vrchol krimi 50-60's CZ. Z mnoha důvodů. Kasař Mlíko(Šmída), který si snad nikdy nezahrál kladnou roli, zde opět exceluje-"byl to jen malý meloušek" a "to víte lidi jsou všelijaký". Oldřich Nový je sice ředitel ale taky paroháč "sám jste jistě poznal, že moje žena je Drahá". Nese to stejně hrdě, jako by se psal r. 1936. Mladý Josef Ábrhám s Libuší Geprtovou vám představí, jak stáli, když sledovali vraždu.To budete čumět. Karel Hoger je vyšetřovatel s instinktem a chladnou hlavou. Asi jako Jean Gabin. Profesionální Napínavá Krása na nedělní odpoledne. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (5)

  • V titulcích na začátku filmu je v dalších rolích uveden František Kovařík. Správně je jeho příjmení Kovářík. (Sooky)
  • Filmovalo se v Karlových Varech. (M.B)

Reklama

Reklama