Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Iránska džudistka Leila a jej trénerka Maryam cestujú na majstrovstvá sveta v džude s úmyslom priniesť domov prvú iránsku zlatú medailu. V polovici majstrovstiev dostanú od islamskej republiky príkaz, aby Leila predstierala zranenie a prehrala, inak ju označia za zradkyňu štátu. Keďže je v stávke jej sloboda a sloboda jej rodiny, Leila stojí pred nemožnou voľbou: podriadiť sa iránskemu režimu, ako ju prosí jej trénerka Maryam, alebo zabojovať o zlato. Tatami je prvý celovečerný film, ktorý spoločne režírovali Iránka a Izraelčan. Nakrúcali ho tajne v roku 2022 v gruzínskom Tbilisi. (Art Film Fest)

(více)

Recenze (2)

HenryIvan 

všechny recenze uživatele

Film o (ne)poslušnosti. Nakoľko som bol ohromený hereckými výkonmi a celkovo aj tématikou filmu (v dnešnej dobe veľmi podstatná téma na diskusiu a porozumenie), musím povedať, že som bol veľmi milo prekvapený tým, ako boli natočené a choreograficky účelné práve judo chmaty a zápasy. Oceňujem aj viacero chytrých juxtapozícii (využitie kratších flashbackov) a rovnako tak symbolických momentov (odhodenie šatky - koniec počúvania pokynov a komformity ...). Viacero scén chytí za srdce či navodí zimomriavky. Záverečná scéna na jednej strane publikum pobavila, no aj rozhorčila. Sám som zažíval kakofóniu týchto pocitov. Nemôžem inak ako zložiť poklonu. [AFF Košice 2024] ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Sport versus politika. Judo jako prostředek pro vyjádření absolutní moci nesvobodného režimu, jenž ovlivňuje životy obyčejných lidí, kteří jsou jen pěšáky ve hře mocných. Silný černobílý příběh odehrávající se během Mistrovství světa v judu žen, kdy se vrchní představitelé íránského režimu hrozí, že by jejich reprezentantka mohla ve finále bojovat s Izraelkou, a tak se jí snaží přimět, aby další boj vzdala. Perfektně nasnímané záběry z jednotlivých judistických utkání, skvěle zvládnuté scény i ve chvílích, kdy probíhá zápas, ale divák sleduje něco jiného a jen slyší či zpovzdálí vidí určité segmenty. Skvělé jsou i flashbacky ze života hlavní hrdinky před odjezdem na mistrovství či paralelně vyprávěný příběh o tom, co se právě děje v Íránu během probíhajícího mistrovství. Bylo to silné, zajímavé, napínavé, emocionální. V závěru jsem měl husí kůži a došlo i na slzení v očích. Tohle se opravdu povedlo! [30. Art Film Fest Košice] ()

Reklama

Galerie (1)

Reklama

Reklama