Reklama

Reklama

Substance

  • Velká Británie The Substance (více)
všechny plakáty
Promo

Kdo nikdy nesnil o lepší verzi sebe sama? Stárnoucí hvězda televizních obrazovek Elisabeth Sparkle (Demi Moore) dostává možnost vyzkoušet zázračnou substanci, díky které může být mladší, krásnější a dokonalejší. Má to jeden háček, musí se dělit o čas. Jeden týden pro ni, jeden týden pro její nové lepší já, Sue (Margaret Qualley). Každých sedm dní. Dokonalá rovnováha. Snadné, že? Pokud vše dodržíte, co by se mohlo pokazit? Film režisérky Coralie Fargeat je trefnou, ostrou a šokující satirou, která ohromila filmový festival v Cannes a odvezla si Cenu za nejlepší scénář. (Aerofilms)

(více)

Videa (1)

Promo

Recenze (7)

regressiv 

všechny recenze uživatele

Nezabudnuteľný film. A nielen preto, že pri scéne zašívania som skoro omdlel v kine, čo sa mi ešte nikdy nestalo. Odhliadnuc od toho, že film Substancia má skvelú myšlienku podporenú perfektným scenárom, je to jedna veľká pocta kinematografii. Strašne ma bavila tá hravá réžia, od prvej scény s hollywoodskou hviezdou, až do totálne vyhroteného záveru. Vyslovene som krochkal blahom a hovoril som si, že ak by som raz točil svoj vlastný film, snažil by som sa o niečo veľmi podobné. Z každého uhla kamery, mizanscény, nápadu na vás žmurká Kubrick, Aronofsky, Lynch, Carpenter, Hitchcock, Tarantino, či dokonca Peter Jackson v jeho filmových začiatkoch. Režisérka Coralie Fargeat tieto vplyvy nijak nepopiera, práve naopak. Sama na nich vizuálne, či hudobne upozorňuje a vzdáva tak vyššie menovaným legendám hold. Demi Moore, aj Margaret Qualley podávajú životné výkony, pričom pri prvej menovanej sme svedkami vydareného comebacku a pri druhej menovanej nádeje na veľké veci do budúcnosti. Ako som už spomínal, záver filmu je riadne over the top a samého ma prekvapilo, že každou scénou sa hranica bizarnosti a brutality posúvala vyššie a vyššie. Len pre otrlých divákov! [30. Art Film Fest Košice] ()

gulista 

všechny recenze uživatele

Absolútna bizarnosť, ktorá v sebe kontrastne mieša nahotu tela s explicitným násilím, nechutnosťou a deformáciou ústiaca až do pompézneho finále. The Substance neustále prekračuje istú pomyselnú hranicu vášho očakávania. Výsledkom je šialená a intenzívna multižánrová esencia inšpirovaná filmovým svetom, kde hlavnú kostru tvorí zničujúca túžba po dokonalosti krásy a hyperzviditeľneniu v procese vysatia seba samého skrz naskrz danou pornografickou spoločnosťou. Nezabudnuteľné. 80% ()

Reklama

Topco 

všechny recenze uživatele

Novodobý body horor o rozklade amerického sna s veľkorysým cinefilským presahom. Tak, ako sa starnúca Norma Desmond (Sunset Blvd.) nedokáže zmieriť s definitívnym koncom svojej zašlej slávy; tak, ako Betty z Mulholland Dr. sa zúfalo túži stať hollywoodskou hviezdou... tak Elisabeth odmieta pripustiť koniec televíznej kariéry a siaha po substancii. A zo sna sa stáva nočná mora a vyhrotená satira je nástrojom vrstevnatej kritiky. B-čkový námet v Á-čkovom kabáte a v žánrovom podhubí, ktoré je prísľubom vibrujúcej zábavy. Je tam veľa Aronofského (trasľavá kamera a zvukové ruchy Rekviemu za sen; posadnutosť dokonalosťou a rozpoltenosť Čiernej labute), hypnotický koberec a dlhá chodba zaliata krvou à la Kubrickove The Shining, masky Lynchovho Slonieho muža či Carpenterovej Veci, rada odkazov na Cronenberga (na čele s Muchou), poprašok Kafkovej Premeny či splatterové finále ako vystrihnuté z ranného Petra Jacksona. Plus tie odvážne, no relevantné hudobné odkazy na Hitchove Vertigo (Herrman) a 2001: Vesmírnu odyseu (Strauss). Jedna z udalostí roku a subžánrový klenot! ()

IviDvo 

všechny recenze uživatele

Demi Moore is back! A v takovéhle pecce! Když se mě kamarádka zeptala o čem to je, řekla jsem: něco jako Smrt jí sluší, ale modernější, odhalenější, upřímnější, odvážnější, syrovější, psychologičtější, a hlavně… krvavější! Neskutečně dobře jsem se bavila, ale zároveň mě film donutil přemýšlet... Sama si stárnutím ještě v tuto chvíli zatěžovat hlavu nemusím, ale čeká mě to, a mám kolem sebe ženy, které jsou v podobné fázi života jako hlavní hrdinka (jen nejsou slavné), a vidím, že je to těžké břemeno… Tělo není tak svěží a pevné jak bývalo, muži se za vámi už neotáčí… a strašně moc si to dokáže zahrát s psychikou, a sebehodnotou... to je podle mě vykreslené dokonale. Co si budeme povídat, svět vždy byl, stále je a asi vždy bude klást obrovský důraz na vzhled. A pak o vás, vaší hodnotě a vašem životě rozhoduje takový slizák, jako ten, kterého hraje Dennis Quaid: perfektní kontrast. Za mě filmový zážitek roku, který si dám, i přes tu finální přehnanost a absurdnost, mile ráda ještě jednou. [Festival de Cannes 2024] ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Krátce po zhlédnutí filmu mě napadá mnoho věcí. Nejgeniálnější film, u něhož nejvíc lituju, že jsem ho viděl. Kdybych mohl vrátit čas, vybral bych si z festivalové nabídky jiný film. Zároveň zážitek, na který nezapomenu. Nevím, jaké prášky paní režisérka a zároveň autorka scénáře bere, ale asi je to síla. Odporné, hnusné, zvrácené záběry. V podstatě celá poslední asi třetina filmu je pro mě jako diváka nepolíbeného různými Vetřelci a dalšími obdobnými věcmi vylézajícími zpod kůže něčím, u čeho už jsem uvnitř své hlavy křičel "dost, prosím, už ne". A přesto je tenhle příběh o touze vypadat lépe a mladší zvláštně strhující a dokázal upoutat mou pozornost natolik, že jsem se vůbec nenudil a překvapivě rychle to uteklo. Odhlédnu-li od toho odporného, musím zároveň zmínit velké množství ženské nahoty a především opravdu skvělou práci s kamerou a střihem, kdy jsou nám běžné dialogy a scény servírovány velice neobvykle a často nám přibližují určitý detail hodně zblízka a z nečekaných úhlů. A koneckonců i příběh samotný dává smysl a varuje před touhou po ideále krásy. Jinými slovy je poselství jasné. Mějte rádi sebe a své tělo  a budete šťastní. Tenhle troufám si říct highlight letošního Art Film Festu téměř zaplnil největší festivalový sál a sledovat reakce těch několika stovek diváků bylo taky celkem zajímavé. Určitě zážitek na celý život. A už to nikdy nechci vidět. [30. Art Film Fest Košice] ()

Galerie (3)

Související novinky

Zlatá palma festivalu v Cannes zná svého vítěze

Zlatá palma festivalu v Cannes zná svého vítěze

25.05.2024

Večer v sobotu 25. května proběhl ceremoniál slavnostního zakončení 77. ročníku prestižního mezinárodního Filmového festivalu v Cannes. Na prosluněné francouzské riviéře tak skončil dvanáctidenní… (více)

Jaké filmy budou soutěžit o Zlatou palmu v Cannes?

Jaké filmy budou soutěžit o Zlatou palmu v Cannes?

14.04.2024

Ve čtvrtek 11. dubna proběhla v kinosále UGC Normandie v Paříži tisková konference ku příležitosti zveřejnění oficiálního výběru v rámci programu nadcházejícího 77. ročníku Filmového festivalu v… (více)

Reklama

Reklama