Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kid vznikl na počátku dvacátých let jako první Chaplinův celovečerní film. Svým dojemným a současně velmi vtipným příběhem sklidil ihned po premiéře ohromný ohlas diváků a nadšení kritiky. Tulák Charlie se v něm ujímá nalezeného dítěte, jež se snaží s upřímnou láskou vychovávat. Ani v nejdramatičtějších momentech však film neslevuje ze skvělé zábavy... (Levné knihy)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (327)

RHK 

všechny recenze uživatele

Dojemný a zábavný film o tulákovi, který se ujme odloženého novorozeněte Jackieho a vychová je. Geniální Chaplin dokáže vyprávět svůj silný příběh jen s minimem titulků a umně míchá příběh otcovské lásky s komediálními prvky. Měřeno očima dnešního diváka je to na 4 hvězdičky, ale za rok vzniku 1921 můžu bez obav jednu hvězdu přidat, Chaplinův první Tulák a zároveň první Chaplinův celovečerní snímek byla tehdy naprostá filmová bomba a výjimečným filmem zůstává dodnes. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=nTlUxNzt5Kw P.S.: Kongeniálně hrajícímu malému Jackiemu Cooganovi to tady sluší podstatně více než jako plešatému tlustému strýci Festerovi v Rodině Addamsově o 43 let později. A Charlie se za tu dobu v podstatě nezměnil. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Problém s klasickými groteskami je ten, že človek sa má pri nich smiať, ale v súčasnosti to moc neide. Preto ich treba hodnotiť v kontexte doby a s prihliadnutím na to, že sa na ne príjemne pozerá. Chaplin je skvelý komik, niektoré scény sú vynikajúce, ale predsa sa písal rok 1921 a tempo filmu je nesúrodé a dej je predsalen trochu "chudý". Hudba je tiež dosť zastaralá a pre obyčajného diváka je film prakticky nepozerateľný. Každopádne na slabšie 80% by to malo aj tak stačiť (minimálne za geniálnu scénu so vstávaním a deravou dekou). ()

Reklama

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Já.... Nikdy bych nečekal, že mě Chaplin dojme. Plně jsem si uvědomoval jeho sociální cítění, protože ho do svých filmů dával často, ale Kid mě pohltil, sežvýkal, omlátil o zeď a vyplivl celého umiolousaného a otřeseného. Nemám slov. Možná pro tohle byl vymyšlen film, možná pro tohle je jeho němá podoba nezapomenutelnou součástí, prapůvodce, předchůdcem dnešní vyprázdněné popcornové zábavy. Ta síla v pouhém záběru a pohybu. Ve výrazu. Edna Purviance je neskutečná žena, herečka, kočka. Chaplin je geniální filmař. Coogan je skvělý. Výborný, nadčasový, svým způsobem nepřekonatelný a dokonalý film. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Chaplinův doják ždímá emoce snad v každém záběru. Příliš sladkobolný příběh tuláka a malého nalezence je sice odlehčen klasickými slapstickovými gagy, ale je jich na mé gusto málo a často postrádají šmrnc. Kid vystřelil na oběžnou dráhu i jednu z prvních dětských hereckých hvězd. A vlastně nastavil i laťku, dítě-herec musí umět v zásadě jen jednu věc, kukuč. Jackie Coogan jich v Kidovi nahodí docela dost a dávné diváctvo jistě vzdychalo dojetím. Já moc ne, navíc finální snová scéna s andílky alá George Melies mi přišla už vyloženě off topic. Za tři a jen z úcty. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

No páni! Snímek starý 93 let a stále dokáže diváka zaujmout! Charlie Chaplin napsal a natočil krásně citlivý, dojemný, ale i komický film, který rychle utíká, nenudí a od samého začátku baví. Samozřejmě humor není takový, abyste se váleli smíchy, avšak vykouzlí vám úsměv na tváři, pasáž ohledně sirotčince dokáže dojmout a nezapomenutelná je určitě také pasáž v noclehárně a se zasklíváním oken. Herecké výkony jsou poplatné éře němého filmu, avšak je nutné hodnotit je kladně, neboť všechny grimasy Chaplina, ale i výkon malého Jacka Coogana, je víc než obdivuhodný. Divácké ucho potěší hudba, jež doplňuje scény. Nu, je vidět, jak kouzelný film se dá natočit i beze slov, všemožných efektů a pouze s několika málo titulky. 5*. Chybička: Během rvačky před Chaplinovým domem je pěstí zasažen policista. Spadne na zem a nehybně leží po celou dobu bitky. V každém záběru kamery je však v jiné poloze. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (17)

  • Ide o jednu z dvoch najznámejších rolí Jackieho Coogana, ktorý hral Kida. Tá druhá prišla o vyše 40 rokov neskôr a s postavou malej siroty bola v ostrom kontraste. Stvárnil totiž strýka Festera v seriáli Rodina Addamsovcov (1964). (milhouse86)
  • Jackie Coogan (Kid) byl při natáčení doprovázen svým otcem Jackem Cooganem. Ten ve filmu dostal několik malých rolí - můžeme ho vidět jako kapsáře v noclehárně. (SeanBean)

Reklama

Reklama