Reklama

Reklama

Šambala

(festivalový název)
  • Nepál Shambhala
Nepál / Francie / Norsko / Hongkong / Turecko / Tchaj-wan / USA / Katar, 2024, 150 min

Obsahy(1)

Život v srdci Himalájí provází nejen harmonie, ale i rigidní pravidla tamních komunit. Svérázná Pema miluje Tašiho. Vzít si ho však znamená uzavřít polyandrický sňatek i s jeho dvěma mladšími bratry. Brzy přichází těhotenství, zrovna v době, kdy se Taši dlouho nevrací z obchodní cesty do Lhasy. Konzervativní vesnicí se začíná šeptat, že skutečným otcem dítěte je kdosi jiný. Zatímco pravdu o vlastní věrnosti Pema skrývá ve svém nitru, ztraceného manžela i obhajobu důstojnosti musí hledat nahoře, u zasněžených vrcholků hor. Taková odysea může v Nepálu vést až do země čisté spirituality, v buddhismu nazývané Šambala. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (2)

horovska 

všechny recenze uživatele

Film se odehrává v pomalém rytmu na pozadí překrásných panoramat zasněžených hor. Promlouvá asi hlavně v metaforách, které jsou někdy více, někdy méně srozumitelné. Je plný místních zvyků, motlitby, střídají tradiční rituály. Bohužel díky časovému běhu snímku vcelku zajímavý příběh postrádá napětí. A už vůbec nepochopitelné časové smyčky a jiné nelogičnosti včetně nesrozumitelného závěru činí z tohoto snímku víceméně pouhou záležitost pro duchovní fajnšmekry. ()

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Tak tohle na mě bylo příliš metafyzické. Přitom zpočátku jsem byl příjemně překvapen technickou stránkou filmu. Kdysi jsem nějaký nepálsky film viděl a působil dost nízkorozpočtove. Zde naopak snímek působil profesionálně, obdivoval jsem kameru v dlouhých záběrech, scény byly často oživeny komparsem na pozadí a těch jaků pro davové scény kolik muselo být použito! Pravda některé věci působily rušivě, jako třeba dokonalý chrup hlavní herečky. Nicméně v poslední části snímku přestane být jasné, jestli se jedná o cestu skutečnou, nebo je to jen nějaká metafora a celé to přestane dávat smysl. ()

Reklama

Galerie (5)

Reklama

Reklama