Reklama

Reklama

Kafka

(seriál)
Německo / Rakousko, 2024, 4 h 30 min (Minutáž: 45 min)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Jeden z největších spisovatelů 20. století ve víru tvorby, lásky i vnitřních démonů... K významnému stoletému výročí úmrtí jednoho z nejvlivnějších spisovatelů 20. století Franze Kafky (3. července 1883 – 3. června 1924) přinášíme premiéru zcela nového seriálu o jeho životě a díle. V šesti epizodách seriál showrunneerů Davida Schalka a Daniela Kehlmanna představí Kafku skrze jeho přátelství s Maxem Brodem i milostná vzplanutí k Mileně Jesenské nebo Doře Diamantové, stejně jako vliv problematického vztahu s otcem, který se významně propsal do jeho tvorby. Kafka není přímo kafkovský, jak je odvozeno od spisovatelova díla, naopak nahlíží na život pozoruhodné literární osobnosti s lehce humornou nadsázkou i ironií. Jako Franz Kafka se představí Joel Basman a ve vedlejších rolích také řada evropských hvězd – Liv Lisa Fries jako Milena Jesenská, Lars Eidinger jako Reiner Maria Rilke nebo Nicholas Ofczarek jako Hermann Kafka. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele fabecc1222 k tomuto seriálu (7)

Kafka (2024) 

Člověk se u těchto životopisných počinů opakuje, ale opět je to další z řady sterilních životopisů, kde tvůrci dopředu počítají s tím, že s jednotlivými fázemi života dané osobnosti jste dopředu seznámeni a tak nemají potřebu něco více hloubkově vyprávět. Tady ještě ke všemu tvůrci zvolili poměrně bizarní způsob vyprávění, který sice dobře reflektuje to, jak Kafka ke slávě přišel, ale pokud máte sérii o Kafkovi, a první dva díly jsou o Maxu Brodovi, tak to působí prostě zvláštně, a nepomůže ani to, že si z toho tvůrci pak sami dělají srandu. Plus ani samotní herci nejsou něco zvlášť extra, v kombinaci s prapodivně zvoleným vizuálem ,nejspšíše se snažící navodit atmosféru Kafkových děl, tak mnohdy jednotlivé scény působí nesourodým dojmem. Jsem rád, že ČT dokáže nakoupit tyto věci z neanglicky mluvené produkce, a je mi jasné, že u Kafky, vzhledem k jeho vazbě na Prahu to dává i smysl, ale bohužel to není nic, co by diváka nějak víc zaujalo. ()

Max (2024) (E01) 

Vidim, že ČT dává nový seriál o Kafkovi...Kouknu na první díl seriálu o Kafkovi a vidim Maxe Broda...První díl poměrně klame tělem, uvídíme, jak to bude dál. Takhle to zatím působí jako retrospektivní vypravování Maxe Broda a jeho pohled na Kafku. Což možná dává logiku z historického hlediska, ale z filmového zatím moc ne. Plus je to klasická životopisná nuda,, která prostě předpokládá, že už všechno znáte, skáče od jednoho ke druhému, snaží se obsáhnout co nejvíc, ale vlastně neukáže nic. ()

Felice (2024) (E02) 

Všechny ty příběhy na pozadí, které se odehrávají v určitých scénách mají asi evokovat díla samotného Kafky, či jeho představy, no ale ve filmové podobě to připomíná spíš styl Wese Andersona, jenže tady je to takové napodobnění až moc okaté. Stejně tak ty imaginární vsuvky, které dost vytrhávají z kontextu příběhu daného dílu mají asi navodi atmosféru samotných Kafkových děl, ale zatím bez úspěchu. Jako má to šest dílů, tak to nějak dojedu, to není taková ztráta času, ale už teď dost pochybuju, že by z toho bylo nějaké hodnotné dílo s přesahem do dalších let. ()

Rodina (2024) (E03) 

Pobavil mě úvod s vyprávěčem, jestli to měla být sebereflexe, nebo výsměch divákovi, kdy tvůrci přiznaj, že první dva díly byli vlastně k ničemu, a vůbec nebyli o Kafkovi....Kažopádně je vidět, že ve třetím díle na to šli konečně trochu jinak. Opravdu se jde více do osobní roviny Kafky a dostaneme se mu více pod kůži. Stejně tak zázemí jeho rodiny, které bylo rozhodně to nejvíc zajímavé, co jsme zatím viděli a ukazuje tu šílenou nacionalistickou stránku německy mluvícího obyvatelstva, která pochopitelně poté gradovala až v příštím století. "Češi, ti jsou ze všech nejhorší" ()

Úřad (2024) (E04) 

Jak už je zmíněno, tak vsuvka s mužem - ženou byla dost zvláštní. Asi odkaz na to, že v dřívějších dobách hráli muži i ženské postavy...Ale jak tohle souvisí s Kafkou? Jestli je to nějaký odkaz pro jeho fans, tak se bohužel opět nechytám. Stejně tak na to, jak jeho pracovní kariéra souvisí s tím, kam se postupně vypracovalo jeho renomé. Celá epizoda spíš se nesla spíš v duchu takové epizodické zápletky, ale Kafku jako takového mi přišlo, že nikam neposunula. ()

Milena (2024) (E05) 

Zatím nejlepší díl. Lepší scénárista by z toho dokázal pochopitelně vytřískat ještě více. Čistá konverzačka o dvou osobách, procházejících se po Vídni. Koncepce v podstatě totožná s filmem Hovory s TGM. Pokud máte rádi takovéto konverzačky, tak určitě připíšete nějaké plusové body. Já bych ocenil vyšší vypiplanost dialogů, které by do toho vnesli větší hloubku. ()

Dora (2024) (E06) 

Závěr Kafkova života je asi ta pasáž, která je obecně známa, takže nemá bohužel čím překvapit. Ani bohužel nedokáže v divákovi vyvolat nějaké větší emoce, ostatně jako celá série. K tomu ještě podivný vizuál exteriérů, které mají opravdu daleko k tomu, aby evokovali třeba Špindlerův Mlýn a Krkonoše. ()

Reklama

Reklama