Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jean Valjean se dostal na galeje za to, že ukradl kousek chleba pro svou hladovějící rodinu. Díky neúspěšným pokusům o útěk byl z nucených prací propuštěn až po dvaceti letech, v roce 1812, jako skutečný zločinec, který bez skrupulí lže a krade. Sílu změnit svůj osud dala Valjeanovi až neuvěřitelná dobrota starého biskupa, který před policií zapřel jeho loupež. O deset let později je z bývalého galejníka vážený starosta městečka Vigau. Naneštěstí je novým velitelem místní policie jmenován inspektor Javert, který zná Valjeana z galejí. Starostovi se daří skrývat svou pravou totožnost, ale podezíravý policista vymyslí rafinovaný plán jak z něj vynutit doznání. Mezitím se bývalý trestanec, nyní vážený muž s velkým srdcem, ujímá nemocné ženy Fantiny a na smrtelné posteli jí slíbuje, že se postará o její dcerku Cosette, která otročí v hostinci mazaného lotříka Thernadiera. Javertův ďábelský plán na zatčení bývalého trestance by vyšel, kdyby se Valjeanovi nepodařilo na poslední chvíli uprchnout. S malou Cosette pak nachází úkryt s pařížském klášteře. Osudy Javerta a Valjeana se ale ještě jednou osudově protnou během krvavé pařížské revoluce roku 1832 (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (243)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Mnohí porovnávajú túto verziu s francúzskymi z rokov 19582000 (tá seriálová). A majú pravdu, že sú o čosi, len malý kúsok, lepšie. Proste ten Gabin a ten Depardieu to dali najlepšie, ako sa dalo. Tak dobre, že možno ani sám Victor Hugo by v predstavách nemal také bezchybné stvárnenie postáv. Ale nebol by spokojný aj s touto, trochu zrýchlenou, ale predsa len údernou verziou? Či Geoffrey Rush nebol maximálnym Javertom a Neeson bol azda slabým Valjeanom? Ani nápad, ja osobne si tento nesmrteľný príbeh neviem vynachváliť aj v tomto podaní. ()

Hepy13 

všechny recenze uživatele

Když jsem ještě jezdil do školy metrem. Tak všude na plakátech byla pozvánka na Bídníky. Už si ale nevzpomínám zda šlo o divadlo nebo muzikál. Ani jsem nevěděl o čem to vlastně je, jen že je to francouzské. Až s odstupem zhruba 5 let po zhlédnutí filmu, vím co jsou vlastně bídníci zač, a že je to překrásný příběh z dob francouzské revoluce. Napomáhá tomu i hvězdné obsazení v podobě Umy Thurman, Liama Nessona a Geoffreyho Rushe. ()

Reklama

Itar 

všechny recenze uživatele

S touhle látkou a herci by si v případě neúspěchu měl režisér nechat setnout hlavu... To se naštěstí neděje a mně jakožto divákovi nepolíbenému ostatními adaptacemi vzali Augustovi bídníci dech. Především potom bezkonkurenční Geoffrey Rush, jehož Javert je velice blízko slůvku dokonalý. Režie nechává většinu práce na hercích a občas to všechno podbarví klasicky znějící Poledourisovy tóny. Jediná škoda je zkratkovitosti děje v první půlce filmu. Natáhnout stopáž klidně ještě o jednu hodinu a jednalo by se o monumentální snímek. Takhle jde "jen" o v rámci mezí citlivě natočený film podle vynikající předlohy s neméně dobrými herci. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $14,096,321Tržby Celosvetovo $14,600,000Tržby za predaj Blu-ray v USA $5,324,586 //počet predaných kusov 440,413║ Milé prekvapenie, kde príbeh v podstate je v niekoľkých etapách stále schématicky rovnaký(skrývanie pod inou totožnosťou-vypatránie-újdenie-skrývanie-...) ale herecký koncert Liam Neeson vs. Geoffrey Rush plus niekoľkých dobre zahraných vedľajších postáv z neho robí krásny napínavý herecký koncert, kde predloha Victora Huga úžasne vynikne. /90%/ ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Tuto verzi bídníků jsem viděl jako první a ještě k tomu v kině, takže na mě zapůsobila rozhodně nejvíc. Moji oblíbení herci, ponurost a skvělá hudba. Pamatuju si, jak jsem byl po pár minutách zklamán, že Liam Neeson v titulcích neznamená, že nám pustili Star wars episodu I., ale zbytek filmu už mě jen překvapoval. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (11)

  • Herec Hans Matheson (ve filmu Marius) musel letět roku 1997 kvůli castingu až do New Yorku. (Lynette)
  • Film Bídníci se v České republice natáčel roku 1997, mimo jiné i na zámku z 18.století Dobříš. (Lynette)
  • Ve scéně, kdy se bojuje o rakev jednoho z revolucionářů, je možné v záběru vidět, že natáčení probíhalo před pražským hradem. Místo katedrály sv. Víta však vidíme Notre Dame. V dalších střizích a záběrech ale vidíme opět skutečný chrám sv. Víta. (Mr.Hudson)

Reklama

Reklama