Reklama

Reklama

Staré báje vikingů

  • Česko Starověký příběh: Když slunce bylo bohem (více)
Polsko, 2003, 135 min

Obsahy(1)

Polský historický akční fantasy snímek natočený na motivy románu Jozefa Ignace Kraszewskiho. V předkřesťanském Polsku 9. století se na venkově setkáváme s prostými obyvateli pečujícími o svou půdu a velebícími sluneční božstvo. Pak se zde vynoří mocichtivý princ Popiel a vikinská armáda a nastane doba krvelačného a barbarského násilí, proti kterému se postaví osamělý válečník a slavný lučištník Ziemowit. (Filmbox)

(více)

Recenze (90)

PetrPan2 

všechny recenze uživatele

Celý film jsem přemýšlel kdo a proč tomu proboha vymyslel název staré báje vikingů, když tam o vikingy vůbec nejde... celé se to odehrává v Polsku a všechny báje (o holubích s hořící koudelí, kteří vypálili hrad, o myších kteří snědli zlém rytiři všechno obilí...) jsou čistě slovanské... efekty v tomhle filmu jsou až neuvěřitelně laciné a béčkové, herecké výkony některých představitelů příšerné, ale naštěstí hlavní herecký ansámbl to docela drží... ()

lucascus 

všechny recenze uživatele

No celkově na mě tento film moc dobře nepůsobil. Herecké výkony byly místy velice toporné, a celé mi to připadalo jako pohádka se spoustou krve...což prostě nejde dohromady, jako by se tvůrci nemohli dohodnout, jestli má převládat romantika, nebo brutalita...Na druhou stranu ale musím ocenit výborné kostýmy a taky dobře zvládnuté davové scény, a v porovnání s filmem "Kněžna Libuše" - který zase reprezentuje český vybájený dávnověk - určitě tento film obstál. A to ve všech oblastech...Nj, Poláci historické filmy točit umí i s malým rozpočtem, my to už nějak nedovedeme (i když byly doby, co jsem točili parádní historické filmy - viz "Jan Hus" a další díly trilogie... ()

Reklama

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Famózní distribuční název. Staré pověsti polské se zřejmě vyprávěly Vikingům před spaním. Film líčí nástup Piastovců k moci vyřazením knížete Popiela, který vládl rukou neméně krutou jako všechna knížata té doby. Ale protože kroniky píší vítězové, Popiel byl poražen, byl samozřejmě ten nejhorší. Piast byl charakter a navíc chytřejší. A tak vyhrál. Navíc mu tehdy byla nakloněni i slovanští kněží, kteří jako všici kněží viděli kontinuitu a záštitu v silném panovníkovi. A tak za tímto příběhem Poláci neskrývají vliv kněží již tehdy a neopomenou zmínit, že vnuk Zemovíta Piasta přijal křesťanství a zajistil tím všem Polákům život věčný. Amen. Kéž bychom my Češi dokázali alespoň na stejné úrovni odvyprávět našeho oráče, Libuši, Horymíra, Bivoje a Luckou válku.....80% ()

Dragonlanc 

všechny recenze uživatele

Relatívne veľmi slušne spracovaný historický príbeh. Nie je síce tak kvalitný a dobrý ako veľkofilmy Ohňom a mečom, Potopa a Pan Wolodyjowski. Nie sú tam síce žiadne oslňujúce róby ale o to viac pôsobí realisticky. Veľmi dobre sú stvárnené hlavné postavy celého príbehu, ktorí bojujú proti tyranii svojho kniežaťa, ktorý ppodnecovaný svojou ženou a túžbou po moci neváha povraždiť vlastných príbuzných, svojich poddaných a dokonca proti vlastnýmn ľuďom povolá vikingov aby ich vyvraždili, čo jeho žena komentuje slovami: "Nevadí keď ich všetkých pobijú. Dovezieme si nových sedliakov zo Saska !". Realisticky pôsobia aj bojové scény - žiadne veľkolepé booje, útoky, ale presne tak ako to bývali v skutočnosti - nedostatočná a slabáorganizácia, miestami vyslovene zlá koordinácia síl - veď išlo o sedliakov, lovcov a roľníkov a nie profesionálnych vojakov ala Rambo. Ešte dobre, že to netočili v Hollywoode, viem si dobre predstaviť akú sračku by z toho urobili - hneď by sa tam objavil superhrdina, ktorý by sám pobil polovicu armády kniežaťa, rozkopal drevené palisády a päsťou vyrazil bránu a potom by vlastnými rukami rozbúral murovanú vežu a knieža roztrhol na dve polovice a hodil do močiara (alebo niečo podobne stupídne). Jediná vec, ktorá mi na tom vadila a pôsobila nereálne, bolo miestami až prihlúple správanie odporcov kniežaťa, ktorí sa správali ako úplní primitívi a nechali sa pochytať, otráviť a povraždiť ako sprosté ovce. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Výborne spracovaná legenda o prvých Piastovcoch. Nie sú tu síce žiadne ohromujúce bitky ani iné megalomanské prvky a vizuálne efekty niekedy donútia privrieť oči, ale výprava a všetko okolo bolo fantastické. Na dôvažok aj skvele zahraté a so sympatickými hercami. Stačilo už len nechať sa unášať pekným príbehom o láske, neoblomnosti, šikovnosti, ale aj chamtivosti, tyranii a zrade... Jednoducho dôstojné spracovanie prvých stránok z Gallus Anonyma. 75/100 ()

Galerie (37)

Reklama

Reklama