Reklama

Reklama

Staré báje vikingů

  • Česko Starověký příběh: Když slunce bylo bohem (více)
Polsko, 2003, 135 min

Obsahy(1)

Polský historický akční fantasy snímek natočený na motivy románu Jozefa Ignace Kraszewskiho. V předkřesťanském Polsku 9. století se na venkově setkáváme s prostými obyvateli pečujícími o svou půdu a velebícími sluneční božstvo. Pak se zde vynoří mocichtivý princ Popiel a vikinská armáda a nastane doba krvelačného a barbarského násilí, proti kterému se postaví osamělý válečník a slavný lučištník Ziemowit. (Filmbox)

(více)

Recenze (90)

Stanley 

všechny recenze uživatele

Tento námět skýtal ohromný potenciál, který bohužel film zcela nevyužil. Od začátku je jasné, jak se bude vše vyvíjet, což sice nemusí být vyloženě na závadu, ale sled událostí, v jakých se příběh odehrává, a chování hlavních postav působí příliš strojově a předvídatelně. Nicméně na historickém filmu je důležitější spíše to, zda dýchá skutečnou historií, a to se mu daří! Nedočkáme se žádných čistě namydlených hereckých tvářiček, metrosexuálních svalovců a krásek v kožených bikinách, jak nám běžně servírují současné hollywoodské braky, ale uvidíme ranný středověk ve své vesměs věrohodné podobě. Vynikají velice zdařilé kostýmy, výzbroje a masky a co ještě vyniká, co nelze nezmínit, jsou vskutku přirozeně krásné ženy :-) ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Moc pěkný historický film, Polákům se povedlo daný příběh výborně zpracovat, herecký ansámbl sympatický, ženy krásné, muži stateční a čestní, no a kníže odporný přesně tak, jak jsem očekávala, jeho zločiny jsou i mýma očima neomluvitelné.. Stojí za to vidět, zajímavé nahlédnutí do polských dějin/bájí/legend... ()

Reklama

tom88 

všechny recenze uživatele

Zo začiatku dosť nudné a zdĺhavé, no neskôr sa to trochu rozbehlo. Dej sa pomalšie rozvíjal, ale do konca už to bolo celkom fajn. Herci boli obyčajní, ale od poliakov som toho veľa nečakal. S vikingmi to moc nemalo spoločné aj keď sa tam na konci objavili a boj hlavného hrdinu s vikingom bol celkom pekný. Historických bitiek bolo málo na taký dlhý film a kvalitné neboli. Keby to bolo o niečo kratšie. 60%. ()

Angelino 

všechny recenze uživatele

Slovania, staré zvyky, starí bohovia, stínanie hláv, povery, okrúhle štíty, dubové a brezové háje, hnev bohov.... to všetko sa tam dá nájsť. Spracované zaujímavo a pútavo, naturálne a prirodzene. Začínam si k poľskej kinematografii vytvárať čoraz pozitívnejší vzťah. S prižmúreným okom za slabosť pre tému 4. ()

gumli 

všechny recenze uživatele

Poľský historický film s prvkami fantasy.A veľmi dobrý.Je zaujímavé,keď Poliaci urobia historický film,stále im to vyjde.Videl som ich dosť,ale ani jeden si nezaslúžil menej ako tri hviezdičky.Dokonca vyšiel na DVD aj v USA pod názvom When The Sun Was God:An Ancient Tale.Dej filmu je ešte v predkresťanskom Poľsku v 9.storočí,kresťanstvo tam prišlo neskôr ako u nás.Pohanské rituály,pohanský pohreb,nádherná lesná krajina.Je to zmes poľského folklóru a poľskej histórie.Nájazdy Vikingov,krvavé bitky,aj milostný príbeh.Film bol natočený podľa poľskej legendy o krutom kniežati Popolovi.Silný príbeh,boj dobrá a zlá,ľudskej vášni a aj o chamtivosti a túžbe po moci za každú cenu. ()

Galerie (37)

Reklama

Reklama