Reklama

Reklama

Staré báje vikingů

  • Česko Starověký příběh: Když slunce bylo bohem (více)
Polsko, 2003, 135 min

Obsahy(1)

Polský historický akční fantasy snímek natočený na motivy románu Jozefa Ignace Kraszewskiho. V předkřesťanském Polsku 9. století se na venkově setkáváme s prostými obyvateli pečujícími o svou půdu a velebícími sluneční božstvo. Pak se zde vynoří mocichtivý princ Popiel a vikinská armáda a nastane doba krvelačného a barbarského násilí, proti kterému se postaví osamělý válečník a slavný lučištník Ziemowit. (Filmbox)

(více)

Recenze (90)

tom88 

všechny recenze uživatele

Zo začiatku dosť nudné a zdĺhavé, no neskôr sa to trochu rozbehlo. Dej sa pomalšie rozvíjal, ale do konca už to bolo celkom fajn. Herci boli obyčajní, ale od poliakov som toho veľa nečakal. S vikingmi to moc nemalo spoločné aj keď sa tam na konci objavili a boj hlavného hrdinu s vikingom bol celkom pekný. Historických bitiek bolo málo na taký dlhý film a kvalitné neboli. Keby to bolo o niečo kratšie. 60%. ()

Stanley 

všechny recenze uživatele

Tento námět skýtal ohromný potenciál, který bohužel film zcela nevyužil. Od začátku je jasné, jak se bude vše vyvíjet, což sice nemusí být vyloženě na závadu, ale sled událostí, v jakých se příběh odehrává, a chování hlavních postav působí příliš strojově a předvídatelně. Nicméně na historickém filmu je důležitější spíše to, zda dýchá skutečnou historií, a to se mu daří! Nedočkáme se žádných čistě namydlených hereckých tvářiček, metrosexuálních svalovců a krásek v kožených bikinách, jak nám běžně servírují současné hollywoodské braky, ale uvidíme ranný středověk ve své vesměs věrohodné podobě. Vynikají velice zdařilé kostýmy, výzbroje a masky a co ještě vyniká, co nelze nezmínit, jsou vskutku přirozeně krásné ženy :-) ()

Reklama

marvan 

všechny recenze uživatele

Esence východoevropské trapnosti, tak jak ji pamětníci znají ze sovětských filmů. Ano, myslím ty otřesné opusy, které se pokoušely napodobit úspešná díla prohnilého kapitalistického západu a které obvykle bývaly svěřeny stranicky bezvadným filmovým eunuchům. Jediné co může zmást, je rok výroby. Jak mohla v roce 2003 vzniknout takováhle ptákovina? Parta ochotníků se potácí v hadrech po lese, deklamuje své repliky zpod rozcuchných nylonových vlasů a údajně drsným válečníkům visí přes opasky pivní mozoly. Zasmušilý výraz Daniela Olbrychského, jako by si celou dobu kladl otázku, jakým omylem do tohoto filmu zabloudil. Pro Kristovy rány, kdo je to Jerzy Hoffman? Snad polský Ed Wood? ()

ryba443 

všechny recenze uživatele

Vynikající film věrně zachycující raný středověk v pohanských časech, který nám ukáže mnoho zvyků a tradic starých Slovanů. Příběh je o mýtických počátcích polského státu na motivech knihy Stará báje od J. I. Krazsewského, od které se sice místy odchyluje, ale nijak mi to nevadí. Například byly sloučeny osudy několika postav, některé pasáže byly zcela vynechány (dobře že tak, ty s křesťanskými misionáři byly pěkně otravné) a na místo Sasů a Pomořanů byli dosazeni Vikingové. Byť je pravdou, že ač to nebylo v knize explicitně řečeno, mezi Pomořany Vikingové klidně být mohli - jedna z největších vikinských osad u Baltu, Jomsborg (dnes Wolin, Polsko) ležela právě v západním Pomořansku. Každopádně, Poláci historické filmy umí, jedinou vadou je naprosto idiotský český název, sice mě nesmyslné české distribuční názvy štvou už hodně dlouho u hodně filmů, ale tady to tupé hovado, které to má na svědomí, fakt přehnalo. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Čím to je, že u nás se točí trapné komedie, uslintané seriály a v Polsku takovéto velkofilmy. Vizuální efekty jsou sice hrůza a děs, ale zase jich tam moc není takže to zas tolik nevadí, ale výprava, kulisy, nástroje a jiné předměty, kterých je ve filmu nesčíslně dokazují, že si poláci na přesnost a dokonalost potrpí což je jen dobře a i tak to později pěkně vypadá. Ač jsem od toho nevěděl co mám čekat a prvních 20 minut jsem ve filmu tápal ihned jsem se do příběhu zadíval a vcelku příjemně to uteklo a skončilo to samozřejmě tak jak to dopadnout muselo a já jsem byl navýsost spokojený. --- Je mi tě líto - Ale já ještě žiju ! ! ! ()

Galerie (37)

Reklama

Reklama