Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Gertrude „Trudy“ Ederle (Daisy Ridley) se narodila v roce 1905, vyrostla na Manhattanu a ve dvanácti letech vstoupila do ženské plavecké asociace (WSA), ve které se začala učit americký kraul. Vytvořila mnoho národních i světových rekordů, na Letních olympijských hrách 1924 v Paříži získala dvě individální bronzové medaile a jednu zlatou ve štafetě, a o rok později se rozhodla pokusit přeplavat jako první žena v historii Kanál La Manche. Film Dívka a moře ukazuje tuto její cestu poměrně přesně. (Jirka_Šč)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (52)

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Já sportovní věci o tom, jak někdo dře jak vůl, a kdy je předem jasný, jak to dopadne, moc rád nemám. Ale tohle bylo jiný. Jednak jsem věděl o Trudy pendrek a nevěděl jistě, jak to skončí, za druhý mě dostalo vidět na vlastní oči tehdejší přespříliš úzkoprsý pohled na ženy ve sportu, vidět zákulisní politikaření a nakonec jsem rád viděl i Daisy, kterou jsem si oblíbil v Rogue One.  # příběh ***** | hudba **** | humor * | akce – | napětí * | pustil bych si znovu *** ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Disneyova (pomalu soukromá) doména inspirativních sportovních dramat se rozrůstá o další, řemeslně a emočně naprosto adekvátně zaplavané. Ani se na něj nelze zlobit, vždyť tu "nekonfliktní tendenčnost" (snad i) myslí upřímně, přesně podle příručky. Ve finiši tak budete necynicky jásat s davy, jelikož zapálení Daisy Ridley se opírá o vykreslené rodinné vztahy i nelichotivé podmínky ženského plavání (sportu) své doby a pokoření Lamanšského průlivu jí dá zabrat. 70 % ()

Reklama

Sharleen76 

všechny recenze uživatele

Poslední dobou jsou nám předkládány příběhy, kdy se na sílu tlačí women power. Jen aby se ukázalo, že ženy dokáží být silnější, než muži. Takové příběhy se setkávají s nepochopením protože nejsou uvěřitelné. A pak tu máme příběh plavkyně Trudy Ederle, která jako první žena v historii přeplavala Kanál La Manche. Příběh, který ukazuje pravdu, že i ženy dokáží to co muži a možná i lépe. Není to jen film o tom, že jedna žena přeplavala jeden kanál. Oproti jiným příběhům, na tenhle jsem se dívala opravdu s obdivem. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Ľudia majú radi hrdinské filmy, aj keď sú silne prifarbené, v niektorých pasážach si vymýšľajú až klamú. A ľudia to aj tušia, ale veď kvôli dramatizácii na to predsa hľadieť nebudeme, hlavne nech mi stúpne falošná emócia do hlavy. Trudy je určite hrdinkou v tom, že dokázala to, o čom sa hovorilo, že žena nedokáže. Zvyšok okolo toho sú dosť silne dokreslené veci, aby sa ukázalo, že v silnom patriarcháte jej každý dával polená pod nohy, hoci to celkom tak nebolo. Ako film nakrútené celkom dobre, ako historická udalosť s nánosom potrebných súčasných formuliek to už pokulháva a Disney heroické vložky, kde môžeš preteky vyhrať aj keď prehrávaš po pošmyknutí sa na štarte o pol bazénu, to už je fakt na podlomenie celej dôveryhodnosti filmu. Alebo že by mala v plavkách ukrytý pr(ú)dový motor? ()

filipvrbik 

všechny recenze uživatele

Miluju tyhle filmy, sportovní a zároveň o překonávání "nepřekonatelných" překážek, a hlavně, když jsou podle skutečných událostí... Jen nechápu, proč tak geniální film nešel u nás do kin! Ale nevadí, alespoň jsem neprobulel půlku kina... Tneto film je asi to nejlepší co v daném žánru vzniklo, je úžasně natočený, má to spád, i když víme jak to dopadne, je to velmi napínavé - a Daisy Ridley tuto roli zvládla fantasticky a dokázala, že není jen ozdoba ve Star Wars.. Pro mě horký favorit na Oscarové nominace, ne-li přímo Oscara za nejlepší film a hlavní herečku (počkáme, co Gladiátor II).. Každopádně na filmu i neuvěřitelném příběhu je dokonalé v podstatě všechno.. Trudy rulez.. Viděno na Disney+ ... 100% ()

Zajímavosti (10)

  • Jeden z členov obsadenia, Peter Stoychev, ktorý hrá 'plavca cez kanál La Manche č. 1', je bulharský plavec, ktorý v roku 2007 prekonal svetový rekord v najrýchlejšom preplávaní kanála La Manche a tento rekord držal päť rokov medzi rokmi 2007 a 2012. (Arsenal83)
  • Film sa od skutočných udalostí niekoľkokrát odchyľuje, pravdepodobne kvôli dramatickému efektu. Po prvé, film naznačuje, že Ederlin výkon na Olympijských hrách v Paríži bol sklamaním, pričom získala iba jedinú bronzovú medailu. V skutočnosti získala dve individuálne bronzové medaily a zlato v štafete na 4x100 m. On a jej tímoví kolegovia sa zúčastnili prehliadky na uvítanie amerického tímu. Po druhé, medzi Ederlinim prvým a druhým pokusom preplávať kanál La Manche uplynul takmer presne rok, pričom sa medzi oboma pokusmi vrátila do New Yorku. Film tiež zabúda na skutočnosť, že ako "rozcvičku" pre svoj prvý pokus Ederle plával 22 míľ z Battery Parku (NY) do Sandy Hook (NJ) v čase, ktorý nebol prekonaný 81 rokov. (Arsenal83)
  • O tom, zda Jabez Wolffe (Christopher Eccleston) opravdu otrávil čaj Trudy (Daisy Ridley) během jejího prvního pokusu o přeplavání Lamanšského průlivu, se dodnes diskutuje. Faktem ale je, že Wolffe se pokusil přeplavat průliv 22krát, pokaždé neúspěšně, a nedokázal akceptovat, že by se tento úspěch dal přičíst ženské sportovkyni. V klíčový moment, kdy byla Trudy vytažena z vody Ishakem Helmymem na příkaz Wolffeho, se podle pozdějších svědectví plavkyně snažila jen uvolnit, zatímco Wolffe všem tvrdil, že měla křeče a byla v ohrožení života. Tato neshoda způsobila, že si pro svůj druhý pokus jako trenéra zvolila Billa Brugesse (Stephen Graham), který měl s přeplaváním Lamanšského průlivu bohaté zkušenosti, sám jej úspěšně přeplaval na 16. pokus (6. září 1911) a Trudy v jejím počínání mimořádně podporoval. (imaginer21)

Reklama

Reklama