Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Gertrude „Trudy“ Ederle (Daisy Ridley) se narodila v roce 1905, vyrostla na Manhattanu a ve dvanácti letech vstoupila do ženské plavecké asociace (WSA), ve které se začala učit americký kraul. Vytvořila mnoho národních i světových rekordů, na Letních olympijských hrách 1924 v Paříži získala dvě individální bronzové medaile a jednu zlatou ve štafetě, a o rok později se rozhodla pokusit přeplavat jako první žena v historii Kanál La Manche. Film Dívka a moře ukazuje tuto její cestu poměrně přesně. (Jirka_Šč)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (51)

mig20 

všechny recenze uživatele

4.5* Sportovní filmy mám moc ráda, tak jsem se na film těšila. Dostala jsem ještě víc, než jsem čekala. Nejenže jsem o Trudy a jejím příběhu nic nevěděla, ale netušila jsem ani jak moc velký problém byl s tím, aby ženy sportovaly. Jinak 2 hodinová stopáž utekla jako voda a herci byli fakt super. ()

castor 

všechny recenze uživatele

„Když to dokáže, zapíšete se do dějin. Jako muž, který to nepřeplaval. A ani neodtrénoval.“ Právě odpor mužské společnosti tady hraje podstatnou roli, protože s ženami se tehdy ve sportu zkrátka nepočítalo. Trudy Ederle tak nebojuje pouze se soupeřkami v plaveckém bazénu a následně s rozbouřenými vlnami mezi Calais a Doverem, ale i s hlavouny ze sportovního prostředí, zhrzenými trenéry a částečně i s členy vlastní rodiny. Každopádně se nám tu s těmi dálkovými plavkyněmi roztrhl (dobře, jen hodně malý) pytel, protože loni se coby první člověk na světě pokusila přeplavat z Kuby na Floridu bez přestávky a bez klece proti žralokům zabejčená Annette Bening, respektive kdysi dávno to nevyšlo, a tak se na stará kolena rozhodla nemožnou výzvu zopakovat. Nejenže si oproti Trudyinu „uzoučkému“ Lamanšskému průlivu ukousla 160 kilometrů neklidných vod, ale uchopení rekordu plavkyně a spisovatelky Diany Nyad mě jednoduše zaujalo víc. Možná proto, že… že Disney. Prostě to má tu všudypřítomnou medovou náladu, je to uchopené a natočené hrozně bezpečně, šablonovitě, opatrně, bez skutečného konfliktu, holt aby se to líbilo celé rodině. Ostatně Joachim Rønning je docela rutinér, ani jeho „podobné“ drama Kon-Tiki nepřineslo žádné ostré hrany, žádnou psychologii nebo skutečně zapamatovatelnou scénu. Navíc je tam pár „úprav“ v zájmu dramatizace, třeba druhý pokus rozhodně nenásledoval jen pár dní po prvním, ale na anglické pobřeží Trudy srdnatě plavala až po roce. Disney ždíme, ale proč ne, jen čtyři hvězdy prostě nedám… ()

Reklama

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Ano, ano, ano! Mám slzy v očích a obrovský respekt! Toto byl středověk plavání přes Kanál La Manche! Plavci do vody podali kuřecí stehna, zkušených trenérů bylo minimum, teprve začínali chápat, jak má vypadat trasa přez Kanál, podpora v noci byla nízká a tehdejší plavecké brýle by si dnes nedal na tvář ani začátečník. Nicméně mnohé věci platí i dnes. Plavec je ve vodě sám, nikdo se ho nesmí dotknout, když potká medúzové pole, nemá jinou možnost, než ho přesprintovat (a křičet při tom), ideální trasa je podobně esovitá jako ta, která se na okamžik objeví na mapě. Trudy Ederle zvládla trasu za 14 hodin a 34 minut, což byl na tu dobu, tehdejší znalosti a možnosti tréningu naprosto úžasný čas (Slovenka Soňa Rebrová plavala loni v září Kanál za 13 hodin a 43 minut - za současné moderní podpory, moderních znalostech a při teplotě ne 13, ale 19 °C). Young Woman and the Sea není dokument, přesto obsahuje poměrně málo dramatického vylepšení a velmi realisticky ukazuje, jak to mohlo před 98 lety doopravdy být. ■ Osobní poznámka: Mám sen přeplavat Kanál. Vlastně na to už několik let zvolna trénuju (letos jsem přežil v kuse na otevřené vodě 10,5 hodiny a 20 km). Možná i proto hodnotím maximem. Od okamžiku, kdy skočila pomazaná vazelínou do vody, jsem plaval v tom moři s ní. ■ Tento film doporučuji víc, než Nyad! ()

filipvrbik 

všechny recenze uživatele

Miluju tyhle filmy, sportovní a zároveň o překonávání "nepřekonatelných" překážek, a hlavně, když jsou podle skutečných událostí... Jen nechápu, proč tak geniální film nešel u nás do kin! Ale nevadí, alespoň jsem neprobulel půlku kina... Tneto film je asi to nejlepší co v daném žánru vzniklo, je úžasně natočený, má to spád, i když víme jak to dopadne, je to velmi napínavé - a Daisy Ridley tuto roli zvládla fantasticky a dokázala, že není jen ozdoba ve Star Wars.. Pro mě horký favorit na Oscarové nominace, ne-li přímo Oscara za nejlepší film a hlavní herečku (počkáme, co Gladiátor II).. Každopádně na filmu i neuvěřitelném příběhu je dokonalé v podstatě všechno.. Trudy rulez.. Viděno na Disney+ ... 100% ()

maddy 

všechny recenze uživatele

Silný príbeh, sympatická Daisy Ridley v hlavnej úlohe, ale z každého záberu Young Woman and the Sea jednoducho až príliš sála, že to je od Disneyho. Rozumej, je to natočené tak bezpečne, aby sa to páčilo vašej babke, mamke, mladšej sestre, aj staršiemu bratovi. Bez reálneho konfliktu, podľa šablóny životopisných drám pre celú rodinu a so síce znesiteľnou, ale predsa len neustálou dávkou pátosu. Príbeh Trudy by si zaslúžil aj o niečo surovejšie zobrazenie, kde by divák cítil to jej utrpenie, strach, chlad keď plávala skrz La Manche. Príjemný film, ale to je tak všetko. CELKOVO: 6/10 ()

Zajímavosti (10)

  • Celý film bol natočený v Bulharsku, v Sofii a na mnohých miestach pozdĺž pobrežia Čierneho mora. (Arsenal83)
  • Jeden z členov obsadenia, Peter Stoychev, ktorý hrá 'plavca cez kanál La Manche č. 1', je bulharský plavec, ktorý v roku 2007 prekonal svetový rekord v najrýchlejšom preplávaní kanála La Manche a tento rekord držal päť rokov medzi rokmi 2007 a 2012. (Arsenal83)
  • Pôvodne sa mal film vydať na streamovacej službe Disney+, no Disney sa rozhodlo uviesť film do kín po pozitívnych testovacích projekciách. (Arsenal83)

Reklama

Reklama