Reklama

Reklama

Santoš

(festivalový název)
  • Velká Británie Santosh
Velká Británie / Indie / Francie / Německo, 2024, 120 min

Obsahy(1)

Konstáblyně Santoš dle vládního zařízení zdědila pozici v policejním sboru po zesnulém manželovi. Ač nezkušená, hned se dostane k případu znásilnění a vraždy dívky z kasty dalitů, tj. „nedotknutelných“. V nejlidnatější zemi světa ale všichni nehrají hru se zákonem podle stejných pravidel. Labyrintem korupce, pochybné etiky a kastovní diskriminace, mezi kterými probublává násilí a mizogynie, mohou projít jen vyvolení. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (5)

Hoyt 

všechny recenze uživatele

Neurazí. Viděl jsem bohužel na podobné téma bohužel Delhi Crime na Netflixu což je úplně někde jinde. I přes noční projekci ve Varech, kdy kolem mě všichni usínali jsem byl napnutý až do konce ale chyběl tomu nějaký zásadní zvrat. Silné 3 *. ()

Jan78 

všechny recenze uživatele

Obohacujici a mozna i uveritelna dtektivka ze soucasne Indie. Spousta drobnosti, ktere se dozvite mimochodem, dobry pribeh a zadne zpevy a tance! :-) ()

Reklama

IviDvo 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že jsem měla tu možnost pobýt nějaký čas v Indii, tak se vždy ráda kouknu na indickou produkci. Respektive tu, která přibližuje reálný a každodenní život obyvatel této obrovské země plné kontrastů. Neměla jsem úplně na mysli Bollywood 😊 Zde sledujeme příběh konstáblyně Santosh, která je nováčkem v policejním sboru, a pod vedením zkušené inspektorky Sharmy vyšetřují vraždu mladé dívky z nejnižší kasty. Myslím, že kriminální vyšetřování v Indii je mimořádně pozoruhodné a fascinující. Zde v tomto filmu je to spíš naťuknuté, rozhodně bych pro lepší představu doporučila velmi autentický a podařený indický seriál Delhi Crime. Jejich vyšetřovací techniky, postupy, míra korupce, a to jaké mají, nebo spíše nemají zázemí… kolikrát mi hlava nebere, že jsou schopni nějaké vyšetřování úspěšně uzavřít. Santosh určitě ale není jen obyčejná detektivka. Otevírá mnoho hlubších témat, která vás donutí k zamyšlení, takže z kina neodcházíte úplně s čistou hlavou. [Festival de Cannes 2024] ()

Filmmaniak 

všechny recenze uživatele

Sugestivní a velmi efektivní kritika skrznaskrz prohnilé a zcela nekompetentní indické policie nahlížená z pohledu novopečené strážnice, která ke své profesi přijde jako slepá k houslím, když ji zdědí po svém zesnulém manželovi. S neprofesionalitou, úplatky, absurdními praktikami a diskriminací lidí z nižších kast se hrdinka setkává od samého začátku, ale až když se dostane k případu znásilnění a vraždy nezletilé dívky, tak přijde ta pravá deziluze o výkonnosti policejního sboru. Slabinou děje je to, že následné vyšetřování hodně spoléhá na šťastné (i nešťastné) náhody. Příběh o ženě, kterou ztráta ideálů a postupné prozření nutí vézt boj o zachování vlastního morálního kodexu, zároveň mírně kulhá kvůli tomu, že i ona se dopustí řady pochybení. Do paměti se jistě vryje scéna mučení, z níž je toho více slyšet než vidět, zaujme ale i atypický pracovní vztah hlavní hrdinky s její zkušenou nadřízenou a realisticky zachycené prostředí chudých indických vesnic. ()

Rimsy 

všechny recenze uživatele

Tato indická kriminálka zanechala v Cannes velmi dobrou stopu a její kvality jsou patrné i ve Varech. Částečně se nabízí podobnosti s Training Day či Vzpomínkami na vraha, jelikož dvouhodinové vyprávění sleduje zaškolování čerstvé policistky s mužským jménem Santoš, během něhož se dostane k vyšetřování smutného případu zavražděné mladé dívky. Pro Santoš však nejde o vysněnou práci, naopak ji dle indických zvyklostí v podstatě zdědila po svém zesnulém manželovi. Hrdinka se tak ocitá nejen v mužském, šovinismem a misogynií překypujícím prostředí policejního sboru, ale prakticky se musí do značné míry mužem stát, aby ve společnosti mohla dosáhnout nějaké změny. Vedle genderových otázek se nepředvídatelný snímek plný výpustek zabývá i přísným kastovním systémem, v němž je obtížné se dovolat spravedlnosti. Tato specifika policistce představuje její starší a ošlehanější kolegyně a během podivně zabíhavého, leckdy až nahodile probíhajícího vyšetřování se Santoš o poměrech v indické policii a celé společnosti dozvídá více, než by chtěla. Sympatický debut Sandhye Suri tak prostřednictvím thrillerových vzorců zdatně představuje specificky lokální neduhy. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama