Reklama

Reklama

Britsko-americký snímek, který v roce 1986 natočil britský režisér Alex Cox, mapuje zničující vztah baskytaristy Sex Pistols a punkové ikony Sida Viciouse s americkou groupie Nancy Spungenovou. Film dvojici sleduje od jejich prvního setkání v Londýně v roce 1976 až po tragické vyvrcholení společné heroinové závislosti v newyorském hotelu Chelsea v říjnu 1978. V roli Sida Viciouse exceluje tehdy osmadvacetiletý Gary Oldman, který kvůli roli podstoupil radikální dietu, díky níž v jednu chvíli skončil v nemocnici. O roli se údajně ucházel také Daniel Day-Lewis, Cox však dal přednost Oldmanovi, který coby rodák ze stejné londýnské čtvrti, v níž vyrůstal i Sid Vicious, působil autentičtěji. Film, který byl premiérově uveden na filmovém festivalu v Cannes v prestižní sekci Quinzaine des Réalisateurs, získal celou řadu ocenění, včetně renomované Ceny newyorských filmových kritiků pro Chloe Webbovou za její výkon v roli Nancy Spungenové. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (120)

Greg25 

všechny recenze uživatele

To co předvádí Gary Oldman to už není herectví, ale realita, a ta je u tohodle snímku důležitější než cokoli jiného. Protože zahrát Sida Viciouse ze Sex Pistols, symbol punkového hnutí v Anglii konce 70. let, tak věrohodně to už si zaslouží přinejmenším uznání. Navíc film je celkově velmi dobře udělaný čili 80%. ()

Pishin 

všechny recenze uživatele

Na Sid a Nancy jsem se dlouho tesil a tak jsme si jej naserviroval v pozdnich hodinach. Muzu rict ze jsem se celkem bavil ikdyz trosku me schazelo to ze Sid vlastne za cely film neukazal ani kousek neceho dobreho co by na nem bylo. Kazdopadne Gary Oldman udelal pro roli maximum a vesmes sem mu ten jeho projev sezral - dost tomu i prispela velka podobnost se samotnym Sidem. Takze pokud si chcete dat jednu velkou zivotni(punkovou) jizdu smerem dolu tak toto bude nejlepsi volba 70% ()

Reklama

kiddo 

všechny recenze uživatele

Dívat se na dvouhodinovou ukázku z dvouročního flákání a sjíždění se je kupodivu ještě nudnější, než to absolvovat osobně v reálu. Chybí tomu jakýkoli styl a důraz na nótu „jenom láska nás drží nad vodou“ taky není úplně z rodu nikdy neviděných. Realita může být jak chce hnusná, ale natočit o ní film, který je hnusný tak věrně, že si v něm není koho oblíbit, včetně Garyho Oldmana a permanentně sjeté Hanky Zagorové, je tak trochu na prdlačku. ()

aluna 

všechny recenze uživatele

Fenomenální Oldman coby ikonická pistole Sid Vicious, jemuž jako známka punku na krku vedle visacího zámku plandá ještě blond dračice Nancy – holka, kterou asi nebylo těžký v afektu propíchnout, ale bez níž by se náhle rozhostil mučivej klid. Upřímný a vášnivý (sic destruktivní) lovestory se mi málokdy přejedí, a tak, když mám chuť na sladký, pomůžou mi přesně páry jako Althea a Larry, Bonnie a Clyde nebo právě Sid a Nancy, jež mě díky svýmu nižšímu glykemickýmu indexu zasytí na delší dobu. Vicious líbající svou extravagantní múzu u kontejnerů v zátiší z nebe padajících popelnic trefně vyjadřuje hlavního ducha tohohle filmu – čistou romantiku…za špinavých podmínek. „Yeah, sure, love kills.“ ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Sid je pořád sjetý a v řídkých okamžicích, kdy není, se chová, jako by byl. Koho baví se na to koukat, je ten, pro koho byl film natočen. 1) 32letý herec, scénárista a režisér (jindy i střihač či producent) Alex Cox v pietně udělaném snímku s láskou a chutí připomíná různé vylomeniny, které feťák a chuligán (a shodou okolností též kytarista Sex Pistols) Sid Vicious se svou holkou prováděli._____ 2) Film není o Sex Pistols ba ani o hnutí punk. Co je punk a čím se proslavili Sex Pistols se ze snímku nedozvíme._____ 3) Co byl Sid zač si lze jednoduše přečíst. Fakt, že česká Wiki uvádí 31 popkulturních odkazů, je přinejmenším k zamyšlení nad soudobým mediálním prostorem. Výživné je i přehledné info k Sex Pistols. Doporučuji přečíst i Zajímavosti zde na ČSFD._____ 4) 28letý sexy Gary Oldman (Sid) typově sedí, i když chvílemi mi scénky připadají příliš aranžované. Výborná je i 30letá Chloe Webbová (neobyčejně protivná uječená Sidova partnerka Nancy)._____ 5) Výstižný koment, který bych napsal sám, kdybych si byl pospíšil: gudaulin***._____ 6) Jak říká ve filmu manažer Malcolm: But Sidney's more than a mere bass player. He's a fabulous disaster. He's a symbol, a metaphor, he embodies the dementia of a nihilistic generation. He's a fuckin' star. ()

Galerie (131)

Zajímavosti (27)

  • V čase 00:49:22 až 00:49:33 ve scéně, kdy parta Američanů mlátí Sida (Gary Oldman), přichází Malcolm MacLaren (David Hayman) s nataženou rukou a slyšíme, jak nabijí zbraň, ale je jasně vidět, že ve skutečnosti pouze zbraň markýruje prsty, přesto na konci scény z "nabité zbraně" vystřelí do země. (Kletus)
  • Režisér Alex Cox pôvodne zamýšľal nakrútiť film čiernobielo, ale investori odmietli túto myšlienku ako diletantskú a obávali sa nezáujmu publika. (classic)
  • Kto bol so snímkom veľmi nespokojný, bol spevák anglickej punk rockovej hudobnej skupiny zo sedemdesiatych rokoch Sex Pistols, Johnny Rotten. Režisér filmu (Alex Cox) ho vraj kontaktoval iba jedenkrát, cez prostredníka v New Yorku, aby si s ním pohovoril o scenári a keď dotyčný prišiel, tak mu oznámil, že film už je nakrútený. (classic)

Reklama

Reklama