Reklama

Reklama

Britsko-americký snímek, který v roce 1986 natočil britský režisér Alex Cox, mapuje zničující vztah baskytaristy Sex Pistols a punkové ikony Sida Viciouse s americkou groupie Nancy Spungenovou. Film dvojici sleduje od jejich prvního setkání v Londýně v roce 1976 až po tragické vyvrcholení společné heroinové závislosti v newyorském hotelu Chelsea v říjnu 1978. V roli Sida Viciouse exceluje tehdy osmadvacetiletý Gary Oldman, který kvůli roli podstoupil radikální dietu, díky níž v jednu chvíli skončil v nemocnici. O roli se údajně ucházel také Daniel Day-Lewis, Cox však dal přednost Oldmanovi, který coby rodák ze stejné londýnské čtvrti, v níž vyrůstal i Sid Vicious, působil autentičtěji. Film, který byl premiérově uveden na filmovém festivalu v Cannes v prestižní sekci Quinzaine des Réalisateurs, získal celou řadu ocenění, včetně renomované Ceny newyorských filmových kritiků pro Chloe Webbovou za její výkon v roli Nancy Spungenové. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (120)

Auteuil 

všechny recenze uživatele

Mladík Sid, kterého hraje "stařík" Gary Oldman a který pořádně neuměl zpívat ani hrát na basu, je frontmanem Sex Pistols a všechno se kolem něj točí. Stejně jako kolem jeho milenky. Ostatní jako by nebyli. Bavilo mě to tak moc, až jsem to po půlce vypnul. Mnohem lepší film o Sex Pistols je Filth and Fury. ()

kiddo 

všechny recenze uživatele

Dívat se na dvouhodinovou ukázku z dvouročního flákání a sjíždění se je kupodivu ještě nudnější, než to absolvovat osobně v reálu. Chybí tomu jakýkoli styl a důraz na nótu „jenom láska nás drží nad vodou“ taky není úplně z rodu nikdy neviděných. Realita může být jak chce hnusná, ale natočit o ní film, který je hnusný tak věrně, že si v něm není koho oblíbit, včetně Garyho Oldmana a permanentně sjeté Hanky Zagorové, je tak trochu na prdlačku. ()

Reklama

ewi 

všechny recenze uživatele

Sid a Nancy není film o Sex Pistols...je to smutné ohlédnutí za jedním magorem, jehož jméno asi navždy zůstane synonymem pro Sex Pistols. O destruktivní nepochopitelné lásce k ženské, které byste nejraděj zabodli kudlu do břicha od prvního okamžiku, kdy se objeví na scéně. Co záleží na tom, že to možná bylo všechno trochu jinak. Scény jako odchod z lodě, líbání u popelnic nebo závěrečná scéna s pizzou ve mě budou rezonovat daleko dýl, než bych si přála. Díky dokonalému Garymu Oldmanovi (jak je sakra možné, že tenhle genius se prvního oscara dočkal až letos?!) tak Sid navždy zůstane charizmatickou smutnou duší, kterou stáhla ke dnu sebezničující láska. Film tak není jen idealizovanou (ehm) vzpomínkou na jednoho punkáče, ale taky novodobým příběhem Romea a Medusy nebo výpovědí o střetu punku s běžnou společností. Uznávám, že film jako takový možná na 5* není, trochu postrádám vývoj postavy i celého vztahu, navíc u obludné Chloe Webb jsem si ze začátku myslela, že je to transka (škoda, že Cox neobsadil Courtney Love), ale to jsou jen detaily v porovnání s naprosto fenomenálním Garym, kterému musí v žilách kolovat punk, protože jinak si nedokážu představit, jak to dokázal. Žena, která se tady do Garyho/Sida nezamilovala, nemá srdce. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Alex Cox, režisér podivnosti Repo man hned dva roky poté natočil životopisný snímek z hudebního prostředí. Nejsem žádným velkým fanouškem Sex pistols, film mě přesto uchvátil. Pro Garyho Oldmena to byla první hlavní role a vůbec bych se nebál říct, že i jedna z nejpovedenějších, jakou kdy vytvořil. To samé platí i o Chloe Webb. Spolu ztvárnili neskutečně věrný a šílený pár a jejich propad na absolutní dno všeho je děsivě mrazivý. Marně bych zde hledal nějakou pozitivu, tohle je fakt hlavně bordel, špína, chlast, drogy, z nichž hlavně herák je nejdůležitější součástí životní rebélie Sida a Nancy. A hlavně taky PUNK!!! ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Sid a Nancy je o Sidovi a Nancy, ne o Sex Pistols. Otázka je, jestli mě film o znuděnym chlápkovi, kterej ničí sebe, všechno kolem a k tomu je manipulován příšernou ženskou, může vůbec zajímat. Může, když budou rozbité telefonní budky, zdemolované hotelové pokoje a použité jehly proloženy něčím, co by Sida Viciouse prezentovalo jako člověka, jehož názory, postoje a vztah k hudbě měly nějaký vývoj, a ne jen jako zfetovanou mátohu. To, že tam bylo jisté charisma, snad pochopil jen Gary Oldman a udělal pro tu roli, co mohl. ()

Galerie (131)

Zajímavosti (27)

  • O roli Sida Viciouse se ucházeli i jiní herci, ale režisér dal přednost Oldmanovi, protože ten byl rodákem ze stejné londýnské čtvrti jako Sid, a proto působil autentičtěji. (raininface)

Reklama

Reklama