Reklama

Reklama

Britsko-americký snímek, který v roce 1986 natočil britský režisér Alex Cox, mapuje zničující vztah baskytaristy Sex Pistols a punkové ikony Sida Viciouse s americkou groupie Nancy Spungenovou. Film dvojici sleduje od jejich prvního setkání v Londýně v roce 1976 až po tragické vyvrcholení společné heroinové závislosti v newyorském hotelu Chelsea v říjnu 1978. V roli Sida Viciouse exceluje tehdy osmadvacetiletý Gary Oldman, který kvůli roli podstoupil radikální dietu, díky níž v jednu chvíli skončil v nemocnici. O roli se údajně ucházel také Daniel Day-Lewis, Cox však dal přednost Oldmanovi, který coby rodák ze stejné londýnské čtvrti, v níž vyrůstal i Sid Vicious, působil autentičtěji. Film, který byl premiérově uveden na filmovém festivalu v Cannes v prestižní sekci Quinzaine des Réalisateurs, získal celou řadu ocenění, včetně renomované Ceny newyorských filmových kritiků pro Chloe Webbovou za její výkon v roli Nancy Spungenové. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (120)

Pishin 

všechny recenze uživatele

Na Sid a Nancy jsem se dlouho tesil a tak jsme si jej naserviroval v pozdnich hodinach. Muzu rict ze jsem se celkem bavil ikdyz trosku me schazelo to ze Sid vlastne za cely film neukazal ani kousek neceho dobreho co by na nem bylo. Kazdopadne Gary Oldman udelal pro roli maximum a vesmes sem mu ten jeho projev sezral - dost tomu i prispela velka podobnost se samotnym Sidem. Takze pokud si chcete dat jednu velkou zivotni(punkovou) jizdu smerem dolu tak toto bude nejlepsi volba 70% ()

BuryGol 

všechny recenze uživatele

Moc jsem si od toho nesliboval. Gary Oldman mi jako Sid prostě nechtěl sedět. Naštěstí jsem se pořádně seknul a ten film stál za to. Nancy byla na pěst, ale v dobrym slova smyslu, protože takhle jí zahrát určitě nebylo snadný, Gary odehrál svý, hudba ve filmu byla parádní a jelikož asi neni jinej film o Sidovi a Nancy, tak to nemam s čim srovnat. Pistoláky poslouchám už řadu let a jsem rád, že jsem si zase rozšířil obzory. ()

Reklama

Mičl 

všechny recenze uživatele

„Žij rychle a umři mlád!“ - Sid Vicious. A to se mu vlastně splnilo, ale nebudu předbíhat. Gary Oldman působivě ztvárnil roli basáka Sex Pistols (sice mu občas vypínají zesik, protože baskytarista není zrovna extratřída, ale co) a ztělesnění punku Sida Viciouse. Chloe Webb jsem sice předtím moc hrát neviděl, ale řekl bych že jeho našlehanou uřvanou starou zvládla dobře. Všichni a všechno v tomhle filmu je prý ?boring! a vlastně i tenhle film. Je jisté že Sid Nancy nadevše miloval a zda ji zabil? Tenhle film se spíš opírá o soudy kriminalistů, kteří se shodují, že pod vlivem drog vraždil, právě Vicious, existují však i jiné verze. Například že ji zabil drogový dealer. Sida Viciouse nakonec v 21 letech zabije heroin od ženy, která mu dala život - jeho matky, jaká to ironie osudu. ()

lillien 

všechny recenze uživatele

Těžko se mi to hodnotí, protože Sex pistols byli samozřejmě nedotknutelnou ikonou každého rebelujícího dítěte a teenagera, které se domnívalo, že vytaseným fakáčem, chlastem a vohulenou muzikou lze vystoupit z těch dobytkáčů, které ho vezou k nekompromisní realitě směr nudně projebaný život v práci, rodině a konzumní společnosti. Na druhé straně i tady je patrný, že realita anarchisty té doby nebyla jen o svobodě a zábavě, ale taky o depresi a strmém heroinovém sjezdu do pekel. Je to nepříjemný film, kde nemá smysl za vztahem Sida a Nancy hledat romantickou lásku až za hrob, ale pouze a jen závislý a patologický pakt dvou labilních smažek, páč fetka k fetce sedá a chorá a poškozená bytost se zahákne zase jen na podobného invalidu, s nímž to pak samozřejmě může skončit i společným ufetováním. V případě Sida dokonce vraždou pod vlivem drog a následně vlastním předávkováním. Atmosféra je hodně ponurá, místy nudné a zbytečné pasáže trampot dvou fetek, s kterými se těžko sympatizuje a k jejichž sebedestrukci lze dodat jen okřídlené "kdo chce kam".. A nebudu vám nic nalhávat, Sid rozhodně nebyl geniální muzikant. Vlastně to byl totální vymaštěnec, ale byl ve správné době na správném místě, aby z té kombinace demence, absolutní absence zábran, chlastu a originální schopnosti provokace vytvořil symbol nihilistické generace. Na pět hvězd je unikátní výkon jak Oldmana (My way v jeho podání nemá daleko k Sidovu originálu) tak Andrew Schofielda (brilantně zahraný Johnny Rotten!). Další plus jsou pistolí songy, které máte možnost zažít ve filmu v atmosféře, jaká asi tehdy na jejich koncertech panovala. Potud je to skvělé. Ale Nancy ať klidně shnije v pekle, to byl kus nemožné vagíny.. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

K punkovej subkultúre mám už od mlada veľmi blízky, pozitívny, vzťah. Takže anglickú skupinu Sex Pistols veľmi dobre poznám. Film režiséra Alexa Coxa sa zameriava najmä na osud mladého, výstredného rebela, basgitaristu Sida Viciousa. Zachytáva jeho búrlivý život v kapele a najmä jeho osudový drogovo ľúbostný vzťah s Američankou Nancy Spungen. Oboch ich zničil démon Heroin. Nancy hrá Chloe Webb, a je perfetná. Sida stvárnil Gary Oldman, a taktiež bol super. **** ()

Galerie (131)

Zajímavosti (27)

  • Místo trička se srpem a kladivem, které se objevuje ve filmu, nosil skutečný Sid podobné, ale se svastikou. (Marten77)
  • Gary Oldman (Sid Vicious) musel kvôli úlohe podstúpiť drsnú diétu zloženú zo sušených rýb a melónov, čo ale prehnal, kvôli tomu musel byť hospitalizovaný kvôli podvýžive. (classic)
  • Aby zostal zachovaný nádych snímku, diváci počas premietania hlasito komentovali vzhľad hercov, čo Joe Strummer komentoval hlasitým: „Držte huby !" (classic)

Reklama

Reklama