Reklama

Reklama

Britsko-americký snímek, který v roce 1986 natočil britský režisér Alex Cox, mapuje zničující vztah baskytaristy Sex Pistols a punkové ikony Sida Viciouse s americkou groupie Nancy Spungenovou. Film dvojici sleduje od jejich prvního setkání v Londýně v roce 1976 až po tragické vyvrcholení společné heroinové závislosti v newyorském hotelu Chelsea v říjnu 1978. V roli Sida Viciouse exceluje tehdy osmadvacetiletý Gary Oldman, který kvůli roli podstoupil radikální dietu, díky níž v jednu chvíli skončil v nemocnici. O roli se údajně ucházel také Daniel Day-Lewis, Cox však dal přednost Oldmanovi, který coby rodák ze stejné londýnské čtvrti, v níž vyrůstal i Sid Vicious, působil autentičtěji. Film, který byl premiérově uveden na filmovém festivalu v Cannes v prestižní sekci Quinzaine des Réalisateurs, získal celou řadu ocenění, včetně renomované Ceny newyorských filmových kritiků pro Chloe Webbovou za její výkon v roli Nancy Spungenové. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (120)

czejny 

všechny recenze uživatele

Nejsem punker, neposlouchám punk, neposlouchám Sex Pistols, ale tahle prodrogovaná romance mě dokázala něčím zaujmout. Přece jenom život takového normálního anglického punkera sem mockráte neviděl. I tento snímek patří do té skupiny, který když shlédnete, slovu "drogy" se budete vyhýbat ještě hodně dlouho, neb celý film je doslova protkán heroinovými vlákny. Celou dobu jsem si říkal: "Kdo hraje toho hlavního pankáče?" Jaké překvapení tomu bylo, když jsem zjistil, že to byl právě Gary Oldman. Je pravda, že on dodnes dostává samé prémiové role, ale tahle byla dost ujetá a musím přiznat, že roli feťáka sem mu sežral i s jeho punkovou vizáží. Všechno toto zahaleno do prostředí hospod, barů, hotelů, feťáckých doupat, atd. A vše podtrženo nepřílišným osvětlením, takže např. záběr na sjetou Nancy právě telefonující v budce, kdy místro její tváře je vidět jen černá skvrna, působí dosti psychadelicky. Nevím z jakého důvodu, ale není zde uvedeno jméno režiséra, tak bych to rád dodal...režie:Alex Cox A na závěr snad jedno punkerské přísloví: Jen blbni, jen blbni, jen blbni...(a koukni jak dopadl Sid Vicious:) ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

K punkovej subkultúre mám už od mlada veľmi blízky, pozitívny, vzťah. Takže anglickú skupinu Sex Pistols veľmi dobre poznám. Film režiséra Alexa Coxa sa zameriava najmä na osud mladého, výstredného rebela, basgitaristu Sida Viciousa. Zachytáva jeho búrlivý život v kapele a najmä jeho osudový drogovo ľúbostný vzťah s Američankou Nancy Spungen. Oboch ich zničil démon Heroin. Nancy hrá Chloe Webb, a je perfetná. Sida stvárnil Gary Oldman, a taktiež bol super. **** ()

Reklama

Pishin 

všechny recenze uživatele

Na Sid a Nancy jsem se dlouho tesil a tak jsme si jej naserviroval v pozdnich hodinach. Muzu rict ze jsem se celkem bavil ikdyz trosku me schazelo to ze Sid vlastne za cely film neukazal ani kousek neceho dobreho co by na nem bylo. Kazdopadne Gary Oldman udelal pro roli maximum a vesmes sem mu ten jeho projev sezral - dost tomu i prispela velka podobnost se samotnym Sidem. Takze pokud si chcete dat jednu velkou zivotni(punkovou) jizdu smerem dolu tak toto bude nejlepsi volba 70% ()

Auteuil 

všechny recenze uživatele

Mladík Sid, kterého hraje "stařík" Gary Oldman a který pořádně neuměl zpívat ani hrát na basu, je frontmanem Sex Pistols a všechno se kolem něj točí. Stejně jako kolem jeho milenky. Ostatní jako by nebyli. Bavilo mě to tak moc, až jsem to po půlce vypnul. Mnohem lepší film o Sex Pistols je Filth and Fury. ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Nesmyslnost a nehodnotnost celého příběhu, která měla možná evokovat vyprazdňující se poselství punku, mě ubíjela. Nedokázal jsem se přinutit cítit s žádnou postavou (a když už s někým, tak s rovněž nechápavě-znechuceným Johnem Rottenem) do té míry, že když (SPOILER) na konci zakrvácená Nancy v koupelně zaklepala bačkorama, zatetelil jsem se vlnou spokojeného očekávání závěrečných titulků. Mladý Gary Oldman vystřihl Sida moc pěkně a Chloe Webb stvořila v Nancy jednu z účině nejprotivnějších hereckých kreací minimálně osmdesátých let. Mé výlsedné hodnocení je z větší části postavené na nich. 40% ()

Galerie (131)

Zajímavosti (27)

  • Alex Cox prepracoval svoj skript z roku 1980 nazvaný "Too Kool To Die" a prispôsobil ho osudom hlavnej dvojice. (classic)
  • Režisér Alex Cox pôvodne zamýšľal nakrútiť film čiernobielo, ale investori odmietli túto myšlienku ako diletantskú a obávali sa nezáujmu publika. (classic)

Reklama

Reklama