Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Stáhnou vás s sebou až na dno orlické přehrady! V roce 2005 byl tento film uveden v českých kinech. Inspirován skutečnými událostmi zdál se být reflexí své doby. V hlavní roli s Michalem Dlouhým a Janem Dolanským natočil Sametové vrahy režisér Jiří Svoboda. Mezi aktéry filmu uvidíme i další známé tváře, např. Alici Bendovou, Lucii Benešovou, Jana Vondráčka, Richarda Krajča, Dušana Urbana aj. Režisér Jiří Svoboda o práci na tomto díle napsal: „Události, které se nám staly bezprostřední inspirací pro námět našeho filmu, mají časové ohraničení let 1990–1995. Jsou fascinující a strhující nejen objemem zla (nebo možná přesněji: úplnou absencí čehokoli, co souvisí s dobrem a vědomím hodnot), nýbrž i objemem banality, kterou prorůstá jako živel fantaskní grotesknost. A právě tím jsou osudy orlických vrahů v jejich autentické podobě tak dráždivé a inspirativní. Přírodní skutečnost je mnohorozměrná a ve své přirozené podstatě se vymyká kategoriím dobra a zla, kterými člověk přírodní děje poměřuje v nutkavém pokušení je pochopit." Orlické vraždy, následný soudní proces a další osudy pachatelů, z nichž dnes už někteří nežijí, vyvolaly svého času řetězce mediálních reakcí. Jejich filmová podoba rozkrývá motivace aktérů rozsáhlé trestné činnosti, jejich soukromí a provázanost se společenskými strukturami. V další linii vyprávění se odehrává policejní vyšetřování až směrem k zadržení všech pachatelů. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (453)

Phobia 

všechny recenze uživatele

Z mého hlediska zmatené, nepřehledné, příliš dlouhé, nezajímavé, s absencí hrdinů, se kterými by se divák mohl ztotožnit. Nějak jsem tuhle nezáživnou kritiku kapitalistické společnosti nebyla schopná dokoukat, ale věřím, že brutální konec by mohl k mému hodnocení přidat hvězdičku. No, možná jednou budu mít ochotu "Sametové vrahy" vidět znovu - a celé. Zatím slabý průměr. 44% ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Aj keď je námet spracovaný pomerne sporadicky a nenáročne, je napriek tomu neprehľadný a ťažkopádne rozvlečený. Chýba viac akcie a režisérskej sviežosti. Taktiež majú gangsterské reči a dialógy slušnú úroveň aj po hereckej stránke, no na klasiky spoza veľkej mláky sa to nechytá. Po krimi odmlke v českom filme je to však veľký krok vpred. 65%. ()

Reklama

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 9/10 Děj 8/10 Hudba 8/10 Efekty 7/10/// +věrné obsazení, výborné výkony, netrdiční zpracování, drsný děj, jinak autentické a věrohodné, podmanivá hudba, akce, napětí, stopáž -při některých scénách se vám bude zvedat kufr a bude vás mrazit v zádech, celkově melanchlický dojem, možná jen slabší poslední třetina/// Skutečně drsné a ani si nechci připustit že reálné. To na co jsme byli svyklí z americké produkce se nyní prostřednicvím Jiřího Svobody dostává i nám, českým divákům. Bohužel i s původním námětem, odehrávajíc se takříkajíc pod našimi okny. V každém případě se jedná o silný filmový zážitek a jsem rád (nerad), že jej česká televize rozdělila na dvě části. Jít na to do kina, tak vylezu z promítaní připo*ranej :-)) Jo a Jan Dolanský je u mě pan Herec/// Celkem 80%/// ()

Tetsuo 

všechny recenze uživatele

V lečcems profesionálně udělaná detektivka a la 70. léta. Problém je v ideologickém vyznění filmu. Stylizace neodpovídá raným 90. letům, ale současnosti, takže to vypadá, že dnešní kapitalismus je nejprohnilejším zřizením, jaké tato republika pamatuje. S ohledem na minulost režiséra (bývalý polistopadový předseda KSČM) dotyčnou stylizaci nelze brát na lehkou váhu. A omluvou nemůžou být výroky o tom, že na lepší postižení dobových reálií nebyl dostatečně vysoký rozpočet... ()

Paldini 

všechny recenze uživatele

No nevím, děj nějak tak zmateně skáče mezi jednotlivými událostmi kolem orlických vražd a v podstatě divákovi ani ty události nějak moc neukazuje. Je to vlastně jen sonda do sexuálního života jednotlivých postav. A přítomnost některých postav mně zůstane záhadou do konce života (např. podnikatel zaučující Dolanského a jeho kamarád, který hraje fotbal). A moc nepochopím, proč jsou v jiných komentářích vychvalovány herecké výkony, poněvadž ve velké většině případů jsou nevěrohodné a stojí za starou bačkoru (obzvláště herci, kteří hrají vyšetřovatelé, jsou na vhození do Orlické přehrady). ()

Galerie (14)

Zajímavosti (29)

  • Irena Meinerová (ve filmu jako Reinerová) se přiznala, že předala klíč od domu a fotku svého manžela neznámému muži, popřela však objednávku jeho vraždy. Byla propuštěna v roce 2007. (Lucas87)
  • Když policie obklíčí dům Karla Hrubeše (Michal Dlouhý), můžeme si při střídání záběrů ze zaměřovače a z bytu všimnout, že zde mizí a zase se objevuje záclona. Při pohledu ze zaměřovače vidíme až do bytu a na Karla Hrubeše, ale při pohledu zevnitř stojí schován za neprůsvitnou záclonou. (tommahol)
  • Petr Vychodil byl odsouzen k 14. letům odnětí svobody. (Lucas87)

Reklama

Reklama