Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Od chvíle, kdy Štěpán Šafránek nastoupil do ústavu pro mentálně postižené děti, uplynulo deset let. Ústav byl zrušen a Štěpán se vrací do nemocnice jako lékař u záchranky. Stále žije s pragmatickou lékárnicí Ute. Navíc mu zemřela maminka a musí se postarat o pohřeb i pozůstalost. V dispečinku záchranky slyší sestru Toničku vyprávět o řediteli Sahulákovi, který chtěl skočit z okna, a doma ho vyhledá Kendy, kterého vyhodila manželka. Když se zastaví za Ute, narazí na zrzku Annu a nabídne jí svezení. Majitel prosperujícího autosalonu Karas ho přemlouvá, aby se přihlásil do konkurzu na nového ředitele nemocnice, ale on o tom nechce ani slyšet. Pohádá se s Ute a poté opět narazí na Annu. Napíše pro ni básničku a další den Karasovi řekne, že se rozhodl kandidovat. Dál se schází s Annou. V konkurzu vyhraje a stane se novým ředitelem nemocnice. Začátky nejsou snadné. Navíc přijde o svou novou lásku Aničku, která zahlédla Ute, jak přichází ke Štěpánovi domů s kufrem. Marně ji hledá, v nemocnici se pouze dozví, že otěhotněla a odstěhovala se. Štěpán se odmítne zaplést do podvodných machinací a vrátí se k záchrance. O sedm měsíců později je nahlášen akutní porod... (TV Nova)

(více)

Recenze (377)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Tohle je celé špatně. Postavy už jsou protivné, nereálné, není to vtipné jen směšné, nikoli vtipy, ale film jako celek. Pavla Kříže mám rád, ale z jeho postavy se stal prostě jen životní lempl a alibista. Na tohle se nedá koukat. Když si člověk vzpomene na první film, už jsme naprosto někdy jinde. Klein se snaží zdůrazňovat nějaké morální hodnoty, ale činí tak podivně nesmyslně a naivně. Směšné, to je asi pravdu to, co filmu sedí nejlépe. ()

mustafa 

všechny recenze uživatele

Tak jsem se díky novým básníkům dozvěděl, že nejlepší pivo je Starobrno, nejlepší na chřipku je Coldrex a kdo nemá mazdu je out. Noví básníci mají svě silné chvíle, které jsou střídany naprosto trapnými a zbytečnými scénami. Nejhorší je obsazení Mareše do role jakéhosi doktora, tento vyumělkovaný úkaz, který zkazí vše, na co sáhne, kazí celkový dojem z filmu. Dále se mi naprosto nelíbil konec, Abych ale pouze jen nekritizoval, tak je tu docela dost povedených vtípků (Vaculík začínal tím, že myl okna v pasáži"-))) Rozhovor Kendyho a Štěpána v posteli je taky zábavný. Dále mě na celý film příjemně naladily začáteční titulky, kde nechybí typické Bornovské animace doprovázené pěknou písní od Jaroslava Uhlíře, která měla velmi chytlavou melodii. Je dobře vědět, že v době Kameňáků, poldů, atd. je možné natočit i docela neurážející komedii pro nejširší spektrum diváků... ()

Reklama

Turiec 

všechny recenze uživatele

Piatym básnikom chýba tá iskra hlavne z prvých troch pokračovaní. Nebyť nostalgie, spomienok a prepojenia s predchádzajúcimi dielmi, pravdepodobne by síce básnici nestratili nádej, ale zapadli prachom zabudnutia. Film je ľahko pozerateľný a nebolo tam nič, čo by mi vyložene vadilo, ale je to, vzhľadom na depresívne obdobie Štěpánovho života, asi najpesimistickejčia, najmenej romantická a najmenej vtipná časť. Ale stále sa to dá pozerať. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

V porovnání se současnou českou filmovou produkcí takřka veledílo. Oceňuju především, že ve filmu vystupují normální lidi a ne karikatury. Sem tam dobrý vtip, celkem dobrý pohled na problémy zdravotnictví, no a to je v podstatě všechno. Děj moc neodsýpá, ta tam je svěžest předchozích dílů, ideály postav konfrontované s realitou, možná poražení, ale morálně vítězící básníci. Příběh běží odnikud nikam, nový románek není moc uvěřitelný, prostě aby to bylo stejné jako předchozí díly, neskutečně otravný product placement (i když oceňuju, že se snažili zakomponovat to do filmu nějak funkčně). Taková povinnost střihnout si ještě jedny "Básníky". ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Ešte stále je tam trochu toho čara starých Básnikov, ale či je to už opakovaným námetom, znovu čudným pocitom z neprirodzeného zvuku... hmm :-( Vracajú sa témy mladých dievčat a porevolučného podnikania, partnerských vzťahov... ale ja neviem, už to nemá šťavu. Okrem posunutia do ďalšej vekovej skupiny a s tým súvisiacich zmien v podstate film neprináša do básnickej série nič nové, ani svieži "severní vítr", ktorý tam tak túžil mať Dušan Klein. Je to také - trochu nostalgický feeling, dosť kopírovania a vykrádania samého seba. Nebolo to zlé, len také... ošúchané. Ako starý uterák - keď sa rokmi sperie, zdrsnie a vybledne, netreba sa s ním driapať z ľútosti. A čo tým myslím? Že špeciálne vo filmovej branži treba vedieť, kedy skončiť. Nevravím, že v najlepšom - to sa nedarí skoro nikomu. No aspoň v najhoršom... A Básnici už dúfam definitívne skončili. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (19)

  • Michaela Badinková (Veverka) musela vo filme jazdiť na kolieskových korčuliach, na ktorých v živote nestála, a preto trénovala doma na balkóne od steny k stene. (Raccoon.city)
  • Štěpán Šafránek (Pavel Kříž) jezdí v autě Mazda 323. (fifox)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno