Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Wally je drzý, hlučný a slepý. Dave je naopak tichý, má uhlazené vystupování a je hluchý. Přímo před jejich očima dojde k vraždě. Wally a Dave jsou jedinými svědky. Přestože Wally nic neviděl a Dave nic neslyšel, je o ně náhle velký zájem. Oběma se podaří převézt nejen zločince, ale také celou policii New Yorku. Možná nemají rozum, ale rozhodně to nejsou žádní hlupáci. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (99)

Oskar 

všechny recenze uživatele

Kterak slepý a hluchý přelstili gangstery. :-) Původní scénář se zdál genu Wilderovi trapný a jeho agent mu ho nabízel tak dlouho, dokud ho nevyrazil. Nic netušící nový agent mu nabídl tentýž scénář a když se mu dostal do ruky potřetí, Wilder souhlasil pod podmínkou, že ho může celý přepsat. Protože nechtěl filmem urazit neslyšící, šel se poradit do jakéhosi centra pro sluchově postižené, co si může a nemůže dovolit, jak je takovému hluchému, když mu někdo řekne "Sedíte si snad na uších?" atd. Ujala se ho jistá slečna Webbová a s její pomocí si to ujasnil natolik, že (dle mého názoru) napsal a natočil nejzábavnější komedii z těch, kde hrál s R. Pryorem. třeba scéna s fotografováním do policejních záznamů... no to se musí vidět. A mimochodem, tu slečnu Webbovou si nakonec vzal za manželku. :-) 70% ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Slabší místa tam sice byla, ale neotrávila mě - bral jsem je jako takové nádechy mezi k popukání vtipnými scénami. Kromě fotografování na policejní stanici jsem se mohl zbláznit třeba když Gene Wilder "v tichosti" pronikal do skleníku, to se opravdu musí vidět. V neposlední řadě se mi líbilo, že si film nedělal legraci z nevidomých ani z neslyšících, ale že zároveň ani nebyl přespříliš opatrný - zkrátka znal správnou míru. ()

Reklama

P1tr 

všechny recenze uživatele

Výtečná premisa, skvělí komikové, může se vůbec něco na takovéto kombinaci pokazit? Bohužel ano. Snímek začne báječně a smích je častým zvukem, ovšem postupem času ustává, neboť je humor značně repetitivní a v nastálých situacích se opakují stále podobné vtipy dokola, což se celkem rychle omrzí a snímek tím ztrácí na atraktivitě a přesto, že i tak jde stále o relativně povedené dílo, nelze se ve výsledku zbavit pocitů zklamání. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Potenciál vďaka dvom výborným komikom a námetu bol veľký, lenže z prevedenia mám pocit, že režisér bol hluchý a kameraman slepý. Film si len tak mimochodom plynie, hlášky a komické situácie stále neprichádzajú a celé sa to doplazí do tuctového predvídateľného konca. To by nám ale nemalo vadiť, ak by sme sa mali čomu počas filmu smiať. Problémy v komunikácii hlavných postáv mi už po pol hodine začali poriadne liezť na nervy a tajne som dúfal, že film zachráni aspoň milostná scéna so ženou s najkrajšími nohami, aké kedy Dave videl. Lenže ten blbec dal prednosť spravodlivosti, ktorá sa nakoniec neukáže ako slepá. Takže ďalší z kultových filmov mojej predpubertálnej mladosti, ktorý stratil všetko svoje kúzlo. ()

Rodin 

všechny recenze uživatele

Nechci být příliš přehnaný, ale už ten fór se slepým, který zločin neviděl, a hluchým, který jej neslyšel, je výborný. A Pryor s Wilderem z toho opravdu udělali velikou zábavu. Za zmínku stojí i účast tehdy ještě téměř neznámého Kevina Spaceyho. A doporučuji všem, kteří mají rádi nápadité a vtipné vršení jednotlivých fórků, které nenutí smích z diváka brutálním násilím. 75%. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (8)

  • Časť filmu sa odohárva v hotelovom komplexe nazvanom The Great Gorge Resort. V skutočnosti však ide o Great Gorge Playboy Club, ktorý patril Hughovi Hefnerovi. (m.a.t.o.)
  • V rámci prípravy na svoju úlohu navštevoval Richard Pryor (Wally) Braillov inštitút v Los Angeles, kde sa učil "palicovú techniku" (správny spôsob ako používať bielu palicu pre nevidiacich) a taktiež pozoroval nevidiacich študentov, aby odsledoval ich pohyby a návyky. (m.a.t.o.)
  • Kevin Spacey (Kirgo) má vo filme vyčnievajúcu cystu na ľavom líci. Nejedná sa o špecifikum jeho postavy, ale skutočnú cystu, ktorú mu neskôr lekári odstránili chirurgickým zákrokom. (m.a.t.o.)

Reklama

Reklama