Reklama

Reklama

Má je pomsta

(festivalový název)
  • Jižní Korea Boksuneun naui geot (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Hluchoněmý Ryu se ze všech sil snaží vydělat dost peněz, aby mohl svoji umírající sestru poslat na transplantaci ledvin (což není zrovna snadné, když jste právě přišli o práci a ještě ke všemu vám v nemocnici řekli, že potřebný orgán není k dispozici). Po menší epizodě s překupníky s lidskými orgány dá Ryu na radu své přítelkyně a rozhodne se získat peníze na sestřinu operaci únosem malé holčičky. Zpočátku slibně rozjetá akce se ale velmi brzy příšerným způsobem zvrtne a únos uvede do chodu kolotoč událostí, které všem pořádně zacloumají životy. Úvodní díl Parkovy trilogie o pomstě (následovaný snímky OLDBOY a SYMPATHY FOR LADY VENGEANCE) získal v roce 2003 na filmovém festivalu ve Philadelphii první cenu za nejlepší film. (kiddo)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (269)

zputnik 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavá sonda do života pár looserů, gangsterů vydělávajících si na "chléb náš vezdejší" svým zcela netradičním a svojským způsobem (no, rozhodně to není džob pro každého) ;o), pár zbohatlíků... a o jejich "touze" po pomstě. Čí pomstě? Vlastně jich tam v tom lítá více? Příběh je to rozhodně zajímavý, i když v některých momentech mi přišel lehce přenatahovaný. Samotná předložená látka však rozhodně stojí za pozornost - a osobně mi toto Chan-wook Parkovo zamyšlení nad pomstou sedlo námětově více, než taktéž výborný Oldboy. Imho scénář mi několikrát přišel jak vystřižený z Kohlbergových případových studií na zjišťování morálního zdůvodňování jedince ;o) (viz Lhurgův koment). Nemohu taky opomenout, že ani tentokrát není divák připraven o pár skutečně vypiplaných chuťovek - SYMPATHY FOR MR. VENGEANCE mě stoprocentně přesvědčil, že něco stačí jenom slyšet a může mi z toho být pěkně nevolno; stejně tak mi ukázal, že krční tepna či elektrika nejsou na hraní (nevím proč jsem si u tohoto vzpomněl právě na Pelíšky). ;o) Shrnuto a podtrženo: Rozhodně nezapomenutelný zážitek, který zaujme formou i obsahem. K dokonalosti mi zde však něco chybí. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

KOHO MAJÍ OBĚSIT, TEN SE NEUTOPÍ..... /// ,,ORGÁNY NA PRODEJ“ - vyřvává mafián. ,,Já bych si s dovolením taky jeden vzal, páč mi tak trochu chcípá ségra“, říká celkem úplně hluchej mladík … ,,a peníze máš?“ … Nakonec to není ani tak vo penězích, jako o zajímavým mixu beznaděje a pomsty. Park je totiž hráč. Fantastickej. Co von všechno dokáže říct vobrazem …. Zoufalý lidi dělaj zoufalý věci a velikej optimista (jako třeba já) by řekl, že malá jiskřička naděje tam je, jen se bohužel neví, pro koho doutná. ,,POZOR CHLAPČE, MÁŠ TO V TEPNĚ!“ Park rozehrává první lekci, která stejně jako ty další (druhá a třetí) stojí za to. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Zjistím, jak se s propouštěním vyrovnávají v Koreji. 2.) Chystám únos šéfova parchanta. 3.) Thx za titule ,,pedros01“ a ,,fridatom“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

Reklama

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Mistrně zkonstruované vyprávění o několika různých mstitelích, z nichž každý si z jistého úhlu pohledu zaslouží pochopení či sympatie, jejichž úsilí však směřuje k podobně marným koncům. Režisér diváka nešetří - od začátku do konce se kupí jedna lidská tragédie za druhou, přílišné ponurosti se však Parkovi podařilo vyhnout, zejména díky černočernému humoru a smyslu pro bizarní detail. Násilí je někdy pouze naznačeno, jindy je zobrazeno nemilosrdně naturalistikcy, vždy je však podáno originálně, nápaditě a účelně. Samotný závěr pak úspěšně korunuje dílo jednoho z nejoriginálnějších režisérů posledního desetiletí. Mimochodem - ten zdejší plakát je spoiler jako prase! ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

První snímek z Parkovy revenge-trilogie mě popravdě tolik neoslovil, jako jiné zdejší uživatele. Jen jsem hold neměl čekat další Oldboy či tématicky spřízněný, avšak dimetrálně odlišný I Saw the Devil. Tenhle film jde na to úplně jinak a připomíná spíše smutné kriminální drama. Zběsilá akce typu "zabili jste mi dceru a já vás teď všechny postřílim a rozsekám" se tu vlastně skoro nevyskytuje. Veškerá zabití zdejších postav spíše logicky vyplývají z úmrtí jiných postav, čímž se všechna ta krvavá odplata na sebe neustále vrství a vrství. Gore to nemá žádné, za to nechybí perfektní herecké výkony a snad každý divák si zde najde tu svou nezapomenutelnou scénu. ()

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Bude to znít divně, ale mám vlastně radost, že jsem v tomhle filmu nenašla zalíbení a nemusím mít výčitky svědomí. Občas mi totiž dělá problém dávat vysoké hodnocení filmům, jejichž obsah mi je silně proti srsti. Jenže to bych pak hodnotila většinu filmů negativně. V tomhle případě se mi ale nelíbilo ani zpracování. Dlouhé záběry na ošklivé a pochmurné věci, při kterých mám strach, že mi vymyjí mozek. K tomuhle si cestu, doufám, nikdy nenajdu. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (10)

  • Scénář byl dokončen za 20 hodin. (TomikZlesa)
  • V první scéně s pitvou se ve skutečnosti Kang-ho Song dívá na prázdný stůl. (HellFire)
  • Kang-ho Song vydržel řvát po tři dny, aby jeho hlas působil co nejlépe v dané situaci, kdy je s pytlem přes hlavu přivázán ke sloupu a řve o pomoc. (HellFire)

Související novinky

Korejský mstitel a další krvavá sága

Korejský mstitel a další krvavá sága

20.09.2012

Chan-wook Park se proslavil tzv. „trilogií o pomstě“, která zahrnuje dnes už kultovní kousky Sympathy for Mr. Vengeance, Sympathy for Lady Vengeance a Old Boy. Pak si natočil několik žánrových… (více)

Korejská žízeň v Hollywoodu

Korejská žízeň v Hollywoodu

23.05.2009

Pamatujte: Nemá smysl se rozčilovat. Hlavně klid. Oč jde? O jihokorejské hororové drama Bakjwi (na obr.), které jen před několika dny představil v Cannes Park Chan-Wook. Film vypráví příběh kněze,… (více)

Program FILMASIE

Program FILMASIE

20.11.2005

Hlavním bodem programu prvního ročníku festivalu asijských filmů FILMASIE, který se uskuteční ve dnech 1. 7. prosince 2005 v pražských kinech Světozor a Aero, bude Jižní Korea. Tu budou zastupovat… (více)

Reklama

Reklama