Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Manželé Jeff a Amy Talorovi jedou přes Nevadskou poušť do San Diega. U odlehlé benzínové pumpy si jejich luxusního džípu všimne řidič Earl, se kterým má Jeff drobný konflikt. Když mají o něco později poruchu na voze, nabídne jim pomoc řidič kamionu Red Barr, který slíbí, že Amy odveze k telefonu v blízkém motelu. Když pak zjistí, že závadu někdo způsobil úmyslně, spěchá za manželkou. Ta však zmizela. V motelu, odkud měla volat pomoc, ji nikdo neviděl. Jeff dohoní kamion, Barr však Jeffovi i zastavené policejní hlídce tvrdí, že jeho ani jeho ženu nezná... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (219)

curunir 

všechny recenze uživatele

Film nie je určite odsúdenia hodný, len je škoda, že pravdepodobne vplyvom neskúsenosti začínajúceho režiséra stratil svoj potenciál, ktorý na začiatku začal budovať takmer v Hitchcockovskom šate. Pokiaľ nepríde k únosu a celý príbeh sa postupne zamotáva, má dobrú atmosféru a je sa naň vlastne radosť pozerať (osobne mi trocha pripomenul ,,Táto zem nie je pre starých"). Postupne však spadáva na úroveň obdobných slabších kúskov. Obsadenie rozhodne nie je zlé; Russellov výkon je možné označiť minimálne za uspokojivý a J. T. Walsh je ako záporák ešte lepší. Plusom filmu je tiež aj príjemná stopáž a rytmický soundtrack Basila Poledourisa. Priveľmi adrenalínové finále je však myslím trocha na škodu a nájdu sa v ňom zvláštne nedostatky (naháňačka je na ceste plnej áut, no most o kúsok ďalej je už úplne prázdny). Už sme si zvykli, že slávny Dino de Laurentiis vytváral filmy, ktoré rozhodne nie sú žiadnymi míľnikmi kinematografie. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Zvláštní, jak člověk dokáže u podobného filmu ocenit, že auta nevybuchují sotva do něčeho narazí, z obyčejných lidí se nestávají hrdinové mlátící kolem sebe hlava nehlava, poldové nejsou vždy zkorumpovaní hajzlové a auta nespadnou z mostu, sotva se z nich podaří hlavním hrdinům vylézt. Rozhodně bych nečekala, že to řeknu, ale přídavné jméno, které Únos vystihuje, je "realistický". A taky uvěřitelný. Svižný. Řemeslně zvládnutý. Vlastně docela normální. Takhle nějak by totiž skutečný únos snad i mohl vypadat a takhle nějak by se hlavní hrdina nejspíš choval. Řval by na policisty, proč nic nedělají, ptal by se lidí v baru, jestli jeho manželku neviděli, pokusil by se neúspěšně navázat konkant s majitelem banky, aby mu vysvětlil, že ho sledují. Kurt Russell se touhle rolí pro mě zase dostal do centra zájmu a dokázal mi, že na nejvyšší ligu ještě má. Únos je neprávem opomíjený akční thriller, který by si asi zasloužil víc než tři hvězdičky, ale na poctivé čtyři to u mě zatím není. S tím si ještě počkám, až na něj někdy v televizi narazím příště. ()

Reklama

coscarelli 

všechny recenze uživatele

Niekedy si clovek potrebuje len tak z prdele otvorit plechovku s thrillerom v atmosférickom naleve. Mne osobne velmi chutila, ale ku koncu som toho mal dost. Od prvého hryzu ma unasal prud tajomna, bezradnosti a nedovery. Kurt mal plne oci piesku a kedze velmi lubi, robi aj veci , ktore su vacsine az "ne-lo-gi-cke". Kurt na to moze zvysoka srat a riadi sa preciznym reziserskym svihom mistra Mostowa.ktory to napinanim drti az na kost. Dalo by sa povedat ze vsetko v poho, ale potom pride "classic end" , vsetko to posere a splachne do kanala. ()

Rominator 

všechny recenze uživatele

Jeff Taylor (Kurt Russell) a Amy Taylor (Kathleen Quinlan) projíždějí krajinou, ale kvůli závadě na automobilu musí zastavit. Podaří se jim stopnout kamion a Amy se nechává odvézt k nejbližšímu telefonu, aby zavolala odtahovou službu. Mezitím se Jeffovi podaří jejich Jeep Grand Cherokee rozjet, ale po jeho ženě jako by se slehla zem... V téhle době o sebe při automobilových honičkách ještě skřípaly plechy a skladatel Basil Poledouris odvedl také svoji práci. Nechybí kvalitní záporaci J. T. Walsh a M.C. Gainey. Jonathan Mostow pouze nerežíroval, ale stojí také za příběhem a scénářem. Sven-Ole Thorsen v titulcích uvedený jako Sven-Ole Thorson dělal na filmu jako kaskdér. HODNOCENÍ 70% ()

oje 

všechny recenze uživatele

Konfrontace uhlazeneho měštáka a smradlavých vidlomužů je vděčné téma. Ve scénách, kdy se dostanou do křížku, a chudák Russel kdesi uprostřed pustiny neví, jestli mu neodbíjí poslední hodinka, by se napětí dalo krájet. Další průběh už je celkem jednoduchý a gradace mírně stagnuje, nadruhou stranu ale filmu pára vysloveně nedojde ani jednou. Skrze strach a bezmoc si to tak zdánlivě vyčerpané téma zručně odkroutí až do konce. Podobné nepříjemné výletní dobrodružství je ve filmu Záhadné zmizení. Alternativa: Vanishing. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (9)

  • Prvotný nápad pre napísanie scenára skrsol v hlave Jonathana Mostowa počas toho, ako so svojou manželkou cestoval autom do Las Vegas. (m.a.t.o.)
  • Basil Poledouris musel hudbu k filmu komponovať dva krát. Prvá verzia, ktorú zložil bola totiž zamietnutá. (m.a.t.o.)
  • Auto, které ve filmu vlastní a řídí Jeff Talor (Kurt Russell), je Jeep Grand Cherokee (1996). (kostak)

Reklama

Reklama