Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Studentka práv Jiřina (N. Gollová) přijede na prázdniny do rodinné vily své babičky paní Bártlové (R. Nasková). Svezou ji autem kamarádi Vašek a Karel (R. A. Strejka a A. Novotný), kteří mají trampskou chatu v nedalekém lese. U babičky Bártlové žije druhá vnučka, patnáctiletá Jarmila (S. Májová), kterou zle sužují konzervativní názory staré paní a její přísná výchova. Do vily dochází pravidelně rodinný přítel a lékař MUDr. Kosina (J. Steimar), který léčí babiččiny vesměs smyšlené neduhy. Babička nemá ráda moderní mladé muže, ale svůj názor, když student medicíny Karel svým zákrokem zachrání život nešťastně zraněnému synovi jejího zahradníka. Babička začne chodit na procházky do přírody a konečně nepotřebuje žádné pilulky… Režisér Miroslav Cikán využil velkého komediálního talentu přední členky Národního divadla Růženy Naskové a velmi oblíbené Nataši Gollové, která zastupovala v českém meziválečném filmu typ moderní, vtipné a často ztřeštěné dívky. (Česká televize)

(více)

Recenze (100)

blackrain 

všechny recenze uživatele

Tohle byl snad jediný film, kde jsem viděla Natašu Gollovou kouřit cigarety. Tím mě velmi překvapila. Ale ještě větší překvapení přišlo v momentu, kdy měla Růžena Nasková na sobě tepláky. To mě docela vyvedlo z míry. Vždycky hrála takové dámy, kterým tento kus oblečení je poněkud cizí. Ovšem sedět u táboráku ve velké večerní by bylo asi velice nepohodlné. ()

Sidonka 

všechny recenze uživatele

Mám ráda filmy pro pamětníky, ale tento mi nesedl. Spíše než vtipné mi to přišlo trapné, přehrávající, umělé, hloupoučké a nedostalo do děje, přitom rádoby "výchovné." Nedostavil se sladký úsměv, přenesení se do idylických časů plného lidí z reprezentativních vil, elegánů v kostýmech, ze kterých srší zábavné věty a žijí v kouzelném světě lepší společnosti. Ani jsem neprožívala sladkobolně melodramatické emoce, nezasmála se, nepokochala se, myšlenkově se neobohatila, prostě prázdno. Bylo to bez atmosféry a příliš nucené. "Příklady" mě nepřitáhly ani ničím neoslovily. A do toho ten způsob konverzace... Naivní a bez invence. Patnáctiletá opožděná Jarmila s opakovaně vyplazeným jazykem, úmyslně prkenná obrýlená vychovatelka (jak nevšední nápad!) ... Další film na pohodičku? Ne, tentokrát fakt ne. ()

Reklama

triatlet 

všechny recenze uživatele

Divadelní hru Jana Snížka převedli do filmového scénáře Josef Neuberg a Jarka Mottl. Jednoduchý příběh mě dostává svou pohodovou, milou polohou a velice slušivým herectvím. Sledování proměn chování konzervativní starší dámy Růženy Bártové (přesvědčivá Růžena Nasková) je kouzelné. Scénky s uvzdychaným (nebo popíjejícím) služebnictvem, s vnučkami (naivní Stella Májová a tradičně okouzlující Naška Gollová), s trampy – kutily (Richard Strejka) a zachránci (Antonín Novotný) a padouchem (Jan Pivec) jsou milé. Příjemné je i jazykové zpestření. A pěkný motiv rádia. Natáčeno v Ratajích nad Sázavou a v Břežanech. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Je to svěží komedie, ze které naplno dýchá radost ze života. Sice se nejedná o žádné výjimečné dílo svým příběhem, nebo vtipem. Ale herecké výkony jsou více než obstojné, vše je zalité sluncem a bezstarostným veselím. Hlavní postavou je babička Růžena Bártlová (dobrá Růžena Nasková), do jejíhož zatuchlého a sterilního života, který lpí na mravních a zažitých hodnotách minulosti, vlétne závan mládí a radostného života. Vtažená do novot a novinek vdechuje život všemi smysly, aby nakonec dospěla k moudrému závěru o vnímání světa. Z dalších rolí: vnučka a studentka práv s moderním pojetím přijímání života Jiřina (Nataša Gollová), dospívající vnučka Jarmila (dobrá Stella Májová), která je svazována přísnou výchovou, rodinný přítel a lékař s laskavým srdcem Kosina (Jiří Steimar), mladý student medicíny s láskou v duši Karel (Antonín Novotný), mladý student architektury a bavič společnosti Vašek (R. A. Strejka), bývalý Jarmilin nápadník a nabízeč starých mistrů Kolář (Jan Pivec), upjatá a prudérní vychovatelka Klára Pěkná (Vlasta Hrubá), strojený sluha Adam (Stanislav Neumann), zahradník Prchal (Bolek Prchal) a jeho uličnický synek Eman (Vladimír Salač). A tak film pobaví a přinese optimističtější a radostnější myšlenky. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Veskrze milá záležitost, ve které zazní celá řada nadčasových hlodů s výbornou Růženou Naskovou. Sympatický, pohledný Toníček Novotný, který se po válce, navzdory úspěšné herecké kariéře, stal mezinárodně uznávaným vědcem, odborníkem na smalty, (výsledky jeho práce používala NASA na sestrojení raketoplánů), čili nejen kořen, navíc moudrý chlap, v kombinaci s nádhernou, vzdělanou, kultivovanou Natašou Gollovou, jejíž život byl taky zajímavý (možná by dost současných mladých diváků překvapilo, že slavná Werichova Sirael, ošetřovala po válce vězně nakažené tyfem v koncentračním táboře Terezín, čím vsadila svůj život. Pokusila se tak odčinit v očích veřejnosti svůj románek s německým vojákem během protektorátu... ), dívat se na tyhle dvě šikovné, mladé hvězdy prvorepublikového filmu, v časech, kdy mají vše ještě před sebou, je vlastně docela dojemné. Mladinká Stella Májová taky potěšila a R.A. Strejka byl taky moc fajn. Celkově pohodová "babička komedie", těší mě, že nezapadla. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (7)

  • Růžena Nasková ve filmu skutečně střílí z kuše, sama tento sport provozovala soukromě doma. (M.B)
  • Na scénáři k filmu se podílel známý trampský písničkář Jarka Motl. (raininface)

Reklama

Reklama