Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Snímek je dynamicky natočenou groteskou, jakýmsi leporelem lidských osudů, které se před námi odehrávají v rychlém tempu, s nadhledem a humorem. Skvělé herecké výkony, dobové hity i scénická hudba K. Svobody, to vše pod taktovkou zkušeného režiséra V. Polesného z něj činí filmovou lahůdku. Filmová adaptace slavného románu V. Párala je hořkým obrazem lidské touhy po požitcích, moci, majetku i panoramatickým záběrem opakujících se situací dějin moderní společnosti. Motorem příběhu je výbušná síla nenávisti těch „dole“, toužících po rozkoši lásky a společenském uplatnění, a kultivovanost, ale i únava světa lidí „nahoře“, kteří se už dost namilovali a užili moci, a tak vlastně rádi podléhají náporu barbarství. Vylhané naděje roztáčejí vždy znovu a znovu šílený kolotoč lidského života až k závěrečným ztraceným iluzím. Ústředním místem děje je dům v Ústí nad Labem, kde se střídají náhodní i trvalí zaměstnanci místní továrny. Příběh Borka Trojana (J. Langmajer), ambiciózního inženýra, a jeho lásky k Zitě Gráfové (Z. Adamovská), manželce ředitele továrny, příběh mladičkého Romana Gráfa (J. Prachař), zoufale až k sebezničení milujícího neklidnou Maddu (K. Kloubková), to jsou základní osy mnohavrstevného vyprávění, odehrávajícího se v průběhu šedesátých let s přesahem do doby po roce 1989. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (250)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Předlohu jsem nečetl, ale sledovat tyhle šedivé postavy v šedivých kulisách je docela nuda. Nikde žádná postava, se kterou bych se chtěl ztotožnit, které bych fandil, či alespoň rozuměl. Co naplat, že herci se celkem snaží (hlavně Langmajer a Adamovská) a povedená je i hudba, podruhé to určitě neuvidím a knize se pro jistotu vyhnu (co kdyby byla podobná). ()

MáŠa 

všechny recenze uživatele

No nevím, film je to jako udělaný slušně, ale jinak nevím, člověk, aby z toho měl spíš deprese. Do člověka je tu 100 minut pumpováno, jak jsou všichni zlí, myslí jen na sebe, dobráci že vše akorát odnesou a tak. Komunistický léta tu sou vylíčené takovým způsobem, že nechápu, jak někdo může vůbec volit KSČ. A já bych možná naivně léta minulá zas tak jednostranně neviděl. Sledovat podobné filmy častěji, tak pudu asi spáchat sebevraždu, protože se zde silně zdůrazňuje, že žijeme vlastně uboze a zbytečně. ()

Reklama

HoneyBunny odpad!

všechny recenze uživatele

Pokud se opravdu nevyžíváte v depresivním Páralovi, tak vám tento "film" velmi nedoporučuji. Viktor Polesný sice není tak špatný televizní režisér, ale při svém kino-debutu naprosto selhal. Milenci a vrazi mají špatnou dramaturgii i střih (lehce to pozná i naprostý laik) a úděsné herecké výkony (pohled Ondry Vetchýho "jsem tak smutný, proč je svět tak zlej" dobře známe už z Tmavomodrého světa) a hlavně nemají to nejdůležitější - dobrý námět a filmařské srdce. To se pak člověku chce brečet nad tím, proč se u nás točí takovéhle filmy a děti v Africe hladovějí :) ()

Faye 

všechny recenze uživatele

Třeba mě zabte, ale mě se to vážně líbilo!!! Můj oblíbený spisovatel Vladimír Páral, jeho Ústí nad Labem – chemie – a kontroverzní román o složitosti lidských vztahů “Leností začíná hřích“. A protože v té době bylo nadějí víc než dost „O razítku se nediskutovalo“ tak zůstanu se soudruhem Gráfem u Sigmunda Freuda „Život je pud ukájení, milá Zito“. Ovšem co mě zaskočilo, že film se ocitnul (oproti předloze) až v roce 1989. ()

Brouk 

všechny recenze uživatele

Už jen jako severočech srdcem i duší, byť nějaký pátek žijící v Brně (jo jo, Brno je zlatá loď...) nemohu tenhle film zkopnout i kdyby to byl totální paskvil... A Párala? Skoro všechny jeho knihy jsem četl ... Ale k věci... Milenci a vrazi není asi film na jedno podívání... Co tomuhle filmu vadí je jaksi nedotaženost a hlavně zmatenost hlavních postav, neboť divák nemůže ani při nejlepší vůli i Holmesovském nadání, proč... Proč tak jednají, co je vede k tomu, aby se takto chovali? Leckdy tak neidentifikovatelné postavy které zas byly ve většině nadprůměrně odehrané... Scénář, který se měl radši držet předlohy, skákání v čase zničehonic aniž by se člověk dozvěděl proč a jak není zrovna ideální a standardní... Film asi zaujme jen skalní Páralovo fanoušky A Páral? U Párala hraje hlavní prim chemie tedy chemička, hlavě pudy a Ústí nad Labem... Tak co víc? To vše ve filmu bylo a úchvatný pohled z Větruše, Ořechovky na Střekov a na Spolchemii a a a a Mí Severočeši mi rozumějí :-) 70 % A Bogan Tušl? Bogan je holt Bogan, aktivní blb = třídní nepřítel... Boganka Jolanka jakbysmet :-) Špalková s Táclíkem, kandidují jako "nejférovější" páreček poslední filmové doby... ()

Galerie (11)

Zajímavosti (8)

  • Město Ústí nad Labem na film přispělo 1 000 000 Kč z propagačních důvodů. Premiéra filmu proběhla v Ústí nad Labem, reakce publika však byla vlažná. (Neklan)
  • Filmovalo se v Ústí nad Labem a na zámku Velké Březno. Točilo se od 20. července do 26. srpna 2004. (M.B)
  • Postavu Romana Gráfa, kterého zahrál Jakub Prachař, po návratu z vězení nadaboval skutečný otec jeho představitele David Prachař. Tvůrci filmu tak hlasově rozlišili pubertu a dospělost postavy. Aranku v dospělosti (Lucia Gažiová) pak kvůli výrazné slovenštině nadabovala Veronika Gajerová. (funhouse)

Reklama

Reklama