Reklama

Reklama

Černí baroni

(seriál)
  • Slovensko Čierni baroni

Epizody(11)

Adaptace veselých příběhů z neveselých let podle románu Miloslava Švandrlíka. Seriál vznikl z příběhů jeho populárních knih (Černí baroni aneb Válčili jsme za Čepičky, Říkali mu Terazky, Pět sekyr poručíka Hamáčka, Lásky černého barona, Terazky na Hrad, Černý baron od Botiče, Kam kráčíš, Kefalíne?), podle scénáře M. Bezoušky. Věrohodnou dobovou atmosféru 50. let 20. století vtiskl seriálu renomovaný režisér Juraj Herz, který ve spolupráci s kameramanem Jiřím Macháněm umocnil Švandrlíkův humorný nadhled nad neradostným totalitním režimem v tehdejší československé armádě. (Česká televize)

(více)

Recenze (166)

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Seriál jsem viděl, na rozdíl od skvělého filmu, po dlouhých letech snad teprve podruhé. První díl byl pro mě velikým zklamáním a na druhý jsem si zvykal. Největším problémem se mi ukázal být Kefalín. Ondra Vetchý vede už jen proto, že Radkovi Holubovi ty ženy nevěřím. Ale herecké obsazení je jinak naprosto unikátní a postupně mi došlo, že toto ztvárnění pétépáků je mnohem realističtější, než ve filmu. Navíc jsem se opravdu dost dobře bavil. Vítězem zábavy je u mě Bolek Polívka. ()

DonPedro 

všechny recenze uživatele

Rozpustit už tak docela řídké Švandrlíkovy předlohy do jedenáctidílného seriálu, byl nápad za milion (ostrejch). Nekonečným opakováním skoro stejných situací se humor rozředil do homeopatické hustoty, postavy vykastrované na jednu dokola omílanou vlastnost výsledku nepřidají a herci jsou bez šance cokoli zachránit. Zvlášť Radek Holub si zadělal na problém – pro toho, kdo vydržel do konce, bude asi každá jeho další role nasáklá Kefalínem. A nejsmutnější na tom všem je, jak Herz v rozhovorech naznačuje, že s negativními reakcemi vlastně počítal, protože komunistům se Černí baroni prostě líbit nemůžou :-( ()

Reklama

JBMAVERICK 

všechny recenze uživatele

Jak to tady tak vypadá, budu trošku za rebela, ale za mě jednoznačně lepší než film. Jenom Kefalín mi to dost pokazil, jeho rádoby švejkování bylo především blbý a jeho role zbytečná. Proto nedám tu pátou hvězdu... a to už by tady stejně bylo politicky nepřípustný. Takže za mě silný 4 hvězdy a nechápu jak ti, co četli knížku můžou upřednostnit film před tímhle seriálem.. Dobrý kohůt Terazky je tady o 200% lepší a snad i o trochu lepší než v knížce, a Kaiser, Polívka, Liška.... No možná mi to tímhle protikomentářem moc politicky nemyslí, ale seriál za to stojí! ()

matysek2425 

všechny recenze uživatele

Nonna:Celkem výstižný koment,herecké obsazení považuji za lepší než ve filmu a to skoro ve všech rolích,Hrycův Terazky je pro mě důvěryhodnější,je více Československý.Vadí mi Holubovo výrazné přehrávání,ale na druhou stranu lépe vystihuje to jak by měl Kefalín podle románové předlohy vypadat(malý,nepěkný,pitvořící se platfusák)Samostatnou kapitolou je historická souvislost,skuteční Pétepáci byli deptáni fyzicky i psychicky v lágrech,v dolech uranových i černouhelných a určitě neprožívali selanku vykreslenou seriálem(i filmem)považuji to však za uměleckou licenci a věrnost našeho národa bojovat humorem proti tragickým dějiným událostem,zároveň si myslím,že dostatečně ukazuje zvrácenost bolševické ideologie.Seriál víc než film kopíruje románovou předlohu a proto ho považuji celkově za zdařilý. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

A nasrat kurva, tenhle seriál je totiž v podstatě povedenější, než známější filmový přepis a jediné, co je tu poněkud hapruje, je fakt, někdo, kdo má výraz přiblblosti Radka Holuba sbalí lepou staršinu, ale jinak? Kefalín zcela adekvátně švejkuje, Hryc se do úlohy Majora Terazkyho pravděpodobně narodil, nebo k ní byl dokonce naklonován a všechny humorné epizodky dosahují kadence i kvality předlohy. Howgh. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (9)

Související novinky

Zemřel herec Andrej Hryc

Zemřel herec Andrej Hryc

31.01.2021

V noci ze soboty na neděli zemřel slovenský filmový, televizní a divadelní herec Andrej Hryc. Bylo mu 71 let. Hryc bojoval od loňského roku s akutní leukémií, informace o úmrtí nyní médiím předala… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno