Reklama

Reklama

Černí baroni

(seriál)
  • Slovensko Čierni baroni

Epizody(11)

Adaptace veselých příběhů z neveselých let podle románu Miloslava Švandrlíka. Seriál vznikl z příběhů jeho populárních knih (Černí baroni aneb Válčili jsme za Čepičky, Říkali mu Terazky, Pět sekyr poručíka Hamáčka, Lásky černého barona, Terazky na Hrad, Černý baron od Botiče, Kam kráčíš, Kefalíne?), podle scénáře M. Bezoušky. Věrohodnou dobovou atmosféru 50. let 20. století vtiskl seriálu renomovaný režisér Juraj Herz, který ve spolupráci s kameramanem Jiřím Macháněm umocnil Švandrlíkův humorný nadhled nad neradostným totalitním režimem v tehdejší československé armádě. (Česká televize)

(více)

Recenze (166)

DonPedro 

všechny recenze uživatele

Rozpustit už tak docela řídké Švandrlíkovy předlohy do jedenáctidílného seriálu, byl nápad za milion (ostrejch). Nekonečným opakováním skoro stejných situací se humor rozředil do homeopatické hustoty, postavy vykastrované na jednu dokola omílanou vlastnost výsledku nepřidají a herci jsou bez šance cokoli zachránit. Zvlášť Radek Holub si zadělal na problém – pro toho, kdo vydržel do konce, bude asi každá jeho další role nasáklá Kefalínem. A nejsmutnější na tom všem je, jak Herz v rozhovorech naznačuje, že s negativními reakcemi vlastně počítal, protože komunistům se Černí baroni prostě líbit nemůžou :-( ()

belldandy 

všechny recenze uživatele

Výborný režisér a výborní herci natočili dohromady podprůměrný seriál. Dokážu odpustit Švandrlíkovi, že neukazuje ve jménu nadsázky realitu v celé její hrůznosti. V této formě to však nejen nebylo realistické, nebylo to ani legrační. Postavy jsou ploché jako obrázek na plakátu. Jejich motivace a psychologie mi zůstává nepochopitelná. Většina humoru je toho druhu jako ve scéně, v níž opilý Polívka vykřikuje, že je důstojník socialistické armády. Kefalín působí jako blb, ale protřelej. Chtěla bych vzkázat scénaristovi, že kdo se chová jako Švejk programově už prostě být Švejk nemůže. A mimojiné - nesouhlasím s názorem, že Švandrlíkova kniha je nepřevoditelná na plátno. Byla jsem spokojeným dívakém filmu a tři hvězdičky bych mu bez problémů dala. Tohle je bohužel prostě špatné - ubohé, vulgární, přitroublé, prvoplánově legrační. ()

Reklama

freddy 

všechny recenze uživatele

Filmy a seriály z vojenského prostředí mě nikdy moc nebavily, proto jsem jich asi taky viděl tak málo a například filmovou verzi Černých baronů jsem neviděl nikdy. Ovšem tento seriál mě už při své premiéře dokázal zaujmout a pobavit, a tak jsem nyní při jeho první televizní repríze neváhal a připomenul si ho. A opět jsem se královsky bavil! Jsou zde vynikající a snadno uvěřitelné herecké výkony, obzvláště Petr Nárožný se svojí averzí vůči Pétépákům je geniální, stačilo mi vidět jeho výraz, když se začalo mluvit o útvaru PTP a hned jsem se musel tlemit. Stejně tak svou roli bravurně zvládli například i Bolek Polívka, Vítězslav Jandák, Oldřich Kaiser, Tomáš Töpfer nebo Andrej Hryc. Pobavilo i pár hlášek, obzvláště jedna mi, nevím proč, utkvěla v paměti: "Hoši, zahrajte Andulku Šafářovou. To je píseň o té soudružce, co nemá husičky doma." U každého dílu jsem se zkrátka dokázal solidně pobavit a občas to byl hodně velký výtlem. Celkově mi dokázal tento seriál navodit pozitivní náladu a myšlení, a na každý další díl jsem se velmi těšil. Ta celková neschopnost útvaru PTP mě zkrátka dokázala spolehlivě pobavit. Seriál jako celek vnímám jako dokonalé humorné dílo a neváhám s udělením pěti hvězd. ()

Jhershaw

všechny recenze uživatele

Nemůžu hodnotit seriál jako celek, protože ani náhodou nemám v úmyslu vidět všechny díly. První díl jsem jen poslouchal a nechápal jsem, čemu se ´dívající se´ smějí. Druhý díl jsem již viděl. Bohužel se potvrdily mé obavy - jestli má být ten seriál zábavný, tak vážně není! Je to nuda, nuda, šeď, podprůměr. Takže ho hodnotím 30% - nemůžu se rozhodnout, jestli bych dal 2* za všechny slavné herce, kteří zde hrají, nebo naopak 1* za to, na jak hrozném projektu participují. ()

korok 

všechny recenze uživatele

Velmi mě tento seriál překvapil. Bylo to skoro tak dobré, jako filmové zpracování a neváhám tudíž s udělením plného počtu hvězd. U každého dílu jsem se nasmál, skvělé hlášky, plejáda známých komediálních herců. Andrej Hryc jako major "Terazky" neměl chybu, dále třeba Bolek Polívka jako věčně ožralý poručík Hamáček také, tomu ty opilecké role už od dob Dědictví prostě sedí, jako prdel na hrnec. Skvělá buranská zábava z vojenského prostředí. Jsem nadšen! ()

Galerie (9)

Zajímavosti (9)

  • Zámek, kde se seriál natáčel, se nachází na jižní Moravě v obci Jaroslavice. Nenatáčelo se jen tam, ale i v samotné obci či v jejím okolí. (tommahol)

Související novinky

Zemřel herec Andrej Hryc

Zemřel herec Andrej Hryc

31.01.2021

V noci ze soboty na neděli zemřel slovenský filmový, televizní a divadelní herec Andrej Hryc. Bylo mu 71 let. Hryc bojoval od loňského roku s akutní leukémií, informace o úmrtí nyní médiím předala… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno