Reklama

Reklama

Černí baroni

(seriál)
  • Slovensko Čierni baroni

Epizody(11)

Adaptace veselých příběhů z neveselých let podle románu Miloslava Švandrlíka. Seriál vznikl z příběhů jeho populárních knih (Černí baroni aneb Válčili jsme za Čepičky, Říkali mu Terazky, Pět sekyr poručíka Hamáčka, Lásky černého barona, Terazky na Hrad, Černý baron od Botiče, Kam kráčíš, Kefalíne?), podle scénáře M. Bezoušky. Věrohodnou dobovou atmosféru 50. let 20. století vtiskl seriálu renomovaný režisér Juraj Herz, který ve spolupráci s kameramanem Jiřím Macháněm umocnil Švandrlíkův humorný nadhled nad neradostným totalitním režimem v tehdejší československé armádě. (Česká televize)

(více)

Recenze (166)

Marigold 

všechny recenze uživatele

Tolik slibných jmen a takový výsledek? Jen důkaz toho, že Herz se v posledních letech hledá a zoufale nenachází... Měla to být komedie? Tak proč je tam tak málo dobrého humoru? Měla to být politická satira? Tak proč je v ní tak málo invence a trefnosti? Černí baroni jsou rozpohybované schéma antibolševické komedie. Řemeslně celkem v pořádku, ale z průměru nevybočují ničím, krom zvučných jmen, která ale zaduní a odezní v nepříliš přesvědčivých výkonech... Vím, že hodnotit po pár dílech není úplně fér, ale nepředpokládám, že by se vznesené výtky podařilo zahladit. To by byl... to by byl zázrak... A zázrak, soudruzi, to je buržoazní blud! ()

hyper01 

všechny recenze uživatele

Neměl jsem absolutně páru o tom, že tento seriál existuje! Náhodou jsem si všiml, že to běží na ČT1 a rozhodl jsem se, že to prostě musím vidět! Film Sirového mě totiž, jako milovníka Švandrlíkovy knížky a dalších pokračování, příliš neoslovil a tak jsem zvědavý právě na tohle. Po prvních dvou dílech zatím docela spokojenost, hlavně s hereckým obsazením - např. Polívka jako poručík Hamáček je výborný. Ačkoliv mám rád Donutila, tak ve filmu mi celkem vadí jeho šišlání a osvojení si role poručíka Troníka, proto další plus za seriál. Zatím mi vadí některé zbytečně dlouhé dialogy - připadá mi, že to tvůrci seriálu chtěli co nejvíc natáhnout, přitom by se vše podstatné dalo natočit i s polovičním počtem dílů.. Na hodnocení je tedy ještě příliš brzy, těším se na další díly :-) EDIT: Po shlédnutí zbylých dílů - možná jsem se trochu ukvapil, ale špatné to rozhodně není. Avšak příliš dlouhé konverzace se časem stávají nudnými a to tomuto seriálu moc škodí. Nemůžu se zbavit dojmu, že dílů mělo být 5 a ne 11 a nepřišli bychom o nic podstatného. Každopádně děkuji tvůrcům za nový pohled na Švandrlíkovu knihu (knihy), než nabízí film. 50% ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Je zvláštní, že se seriál očividně chce lépe vyrovnat s knižní předlohou, než jeho filmový bratříček, ale činí tak natolik křečovitým způsobem, až se seriál stává nestravitelným. Projekt si vzal režijně na starost ostřílený matador Juraj Herz, ale předvedl se v tom nejhorším světle. Ve své slabé chvilce si k ruce přizval velmi slibné herecké obsazení, ale to se zcela míjí s Herzovým pojetím, a gagy, které tu jsou, působí až ochotnickým dojmem. Omylem bylo i obsazení Radka Holuba do role Kefalína. Ten je natolik nevýrazný a upozaděný, až místo toho, aby film táhl, tak ho táhne ke dnu. Andrej Hryc v roli Terazkyho se mně také vůbec nelíbil. Pravda, hraje svého majora více autenticky, než jeho filmový předchůdce Landovský, ale mně se mnohem více líbilo právě Landovského pojetí. Seriál ve srovnání s filmovým zpracováním Baronů naprosto neobstojí, a ve srovnání s knižní předlohou je to volný propad do temnot. 20% ()

JBMAVERICK 

všechny recenze uživatele

Jak to tady tak vypadá, budu trošku za rebela, ale za mě jednoznačně lepší než film. Jenom Kefalín mi to dost pokazil, jeho rádoby švejkování bylo především blbý a jeho role zbytečná. Proto nedám tu pátou hvězdu... a to už by tady stejně bylo politicky nepřípustný. Takže za mě silný 4 hvězdy a nechápu jak ti, co četli knížku můžou upřednostnit film před tímhle seriálem.. Dobrý kohůt Terazky je tady o 200% lepší a snad i o trochu lepší než v knížce, a Kaiser, Polívka, Liška.... No možná mi to tímhle protikomentářem moc politicky nemyslí, ale seriál za to stojí! ()

Vejrrr 

všechny recenze uživatele

Pokud si toto někdo čte tak jistě s nechapavým pohledem kvůli tomu počtu hvězdiček a počínající averzí vůči osobě která tento komentář píše a jejímu vkusu.. :) Proč vlastně dávám plné hodnocení? Švandrlíka jsem četl... Nebudu vyvracet, že pěkných pár věcí si tvůrci přidali a chápu že nemusí být po chuti mnohým z Vás.. I mě tam občas něco nesedělo, ale rozhodně hned nebudu přehnaně kritický. Smysl serialu byl jednoduchý. Rozšířit fenomenální, nepřekonatelný a nepřekonaný film z roku 92... Rošířit o scény, které jste v původním filmu neviděli, ale v knížce jsou. A za podmínky neopakovat se. Těžký úkol a já si myslím že se povedlo. Vypíchly se perly z knížky, které jste ve filmu vidět nemohli a to v podání brilantních herců Kaisera, Lišky, Polívky, Heřmánka a řady dalších... (Nenamítám vcelku nic proti s názory na hloupého Kefalína, tam bych i já viděl raději někoho jiného). Každopádně.. bylo to trefné, dobu to odráželo myslím perfektně.. určite s jistou nadsázkou občas... ale hlavně s ohromným vtipem.. Smál jsem se a smál jsem se hodně... ()

Galerie (9)

Zajímavosti (9)

  • Zámek, kde se seriál natáčel, se nachází na jižní Moravě v obci Jaroslavice. Nenatáčelo se jen tam, ale i v samotné obci či v jejím okolí. (tommahol)

Související novinky

Zemřel herec Andrej Hryc

Zemřel herec Andrej Hryc

31.01.2021

V noci ze soboty na neděli zemřel slovenský filmový, televizní a divadelní herec Andrej Hryc. Bylo mu 71 let. Hryc bojoval od loňského roku s akutní leukémií, informace o úmrtí nyní médiím předala… (více)

Reklama

Reklama