Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V prosinci 1944, kdy už všichni věří, že Německo je poraženo a konec války se blíží, podniknou Němci poslední zoufalý protiútok na relativně klidném úseku fronty v Ardenách. Tanky plukovníka Hesslera se pokusí prolomit frontu s pomocí záškodnické jednotky v amerických uniformách a zničit strategicky důležitý most přes řeku Our. Podplukovník Kiley zjistí, že největší slabinou Němců je zásobování pohonnými hmotami. Chce obratným manévrováním dosáhnout toho, že Němci všechny zásoby spotřebují. Hessler však záměr prohlédne a s patnácti tanky vyrazí dobýt nedaleký americký sklad pohonných hmot. Právě tady se odehraje jedno z klíčových střetnutí slavné bitvy. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (195)

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Nebyl by to tak špatný film,kdyby to nebyl tak špatný film.Stopáž byla vražedná,i když musím uznat,že kdyby se bylo na co dívat,určitě bych ji nekritizoval,jenže snímek měl obrovské množství nedostatků.Jistě,chápu,že asi nelze v roce 1965 sehnat německé tanky a o Pzkfw VI B to platí dvojnásob,ale nevěřím tomu,že by Američané nedali dohromady pár Shermanů.Ani scénář si s tehdejší realitou problémy nedělal a díky tomu vznikl film,který se absolutně nedá srovnat s Bitvou o Británii,která je pouze o dva roky mladší a nesrovnatelně lepší. ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Bohatá výprava, možná revoluční nasazení techniky, příběh založený na proplétání osudů několika výjimečných jednotlivců v podání skvělých herců. Výsledkem je hrdinské drama v příjemném tempu s dnes již nepravděpodobně působícími, často jednoznačnými akcemi, pekelným líčením německého velitele, s boží přízní a nadpřirozenými schopnostmi obdařenými veliteli a především s americkým, lehce patetickým vlastenectvím. Klasika za 3-4* ()

Reklama

tojowoeZNK 

všechny recenze uživatele

Jako malej sem to viděl snad několikrát a mám na to docela pohodový zážitky ale hodnocení sem si šetřil až na ted, abych byl objektivní tak výpravou kdesi ve Španělské poušti je to šílená mrdka a pro mě jako geografa dost nervující, vždyť Ardény jsou zalesněná vysočina podobná té naší.Na druhou stranu herecky je to hodně dobrý (hlavně Savalas) tak zůstanu na průměru. ()

B4TM4N 

všechny recenze uživatele

Dokázali by Američané v dnešní době natočit takhle neideologicky objektivní válečné filmy, jako to uměli v 70. letech? Je rozhodně na zamyšlení, jak se v nynějším "čase svobody" paradoxně operuje s informacemi mnohem schématičtějším, konformistickým způsobem. Stejně jako například v Tora tora tora! je operace se střídáním optiky obou znesvářených táborů perfektně vyvážená a zcela se vyhýbá pitvořivému karikování "špatné" strany. O historickou akurátnost v těchto velkofilmech opravdu nejde a ničemu to nevadí. ()

Paxxx.cz 

všechny recenze uživatele

Stará válečná klasika nabízející pohled na bitvu v Ardenách jak ze strany spojenců tak i nacistů. Je zde celá řada herců, kteří ve své době patřili k herecké špičce nebo dokonce měli více zkušeností s hraním v jiných válečných filmech - Bronson, Savalas, Shaw. Příběh je zde volně inspirován skutečnými událostmi a dobře poukazuje na střípky faktů (byť je zde pár historických nepřesností), kdy Hitler provedl poslední ofenzívu této války. Jistě jde o starý film, takže efekty už jsou na slabší úrovni, k tomu to rozhazování rukama a teatrální gesta vojáků při umírání dnes vypadají v porovnání s moderními filmy vtipně. Přesto jde o nesmrtelnou legendu z období Vánoc a pro mě společně s filmy jako Tucet špinavců a Orel přistál (úplnou topkou je pro mě velký útěk, ale to je typově jiný film) top trojka klasických válečných filmů, které se už dají označit za snímky pro pamětníky - 80%. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (23)

  • Ve filmu je bitva znázorněna na rovině a za krásného počasí. Ve skutečnosti byla převážně v lesích a vojáky, kteří tvrdě bojovali, sužovala zima, husté sněžení a nemilosrdný vítr. (Jimmy15)
  • Pri obrane mesta Ambléve pripevnia americkí vojaci na tank nálože. V ďalšom zábere, keď od tanku utekajú, už na ňom nálože nie sú, ale v ďalšom zábere pred výbuchom sa znovu objavia. (tiradentes)
  • V čase 59:28 (u prodloužené verze) je simulováno převrácení tanku seržanta Guffyho (Telly Savalas) pomocí RC modelů tanků. (Hellraiser12)

Reklama

Reklama