Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V prosinci 1944, kdy už všichni věří, že Německo je poraženo a konec války se blíží, podniknou Němci poslední zoufalý protiútok na relativně klidném úseku fronty v Ardenách. Tanky plukovníka Hesslera se pokusí prolomit frontu s pomocí záškodnické jednotky v amerických uniformách a zničit strategicky důležitý most přes řeku Our. Podplukovník Kiley zjistí, že největší slabinou Němců je zásobování pohonnými hmotami. Chce obratným manévrováním dosáhnout toho, že Němci všechny zásoby spotřebují. Hessler však záměr prohlédne a s patnácti tanky vyrazí dobýt nedaleký americký sklad pohonných hmot. Právě tady se odehraje jedno z klíčových střetnutí slavné bitvy. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (195)

MATADOR 

všechny recenze uživatele

Klasický válečný snímek s řadou známých herců, ale za dobrý výkon jmenovat snad jen Tellyho Savalase.Snímek nabízí řadu pěkných akcí a to hlavně těch tankových, bohužel je tu i řada chybek, které se vloudily. Ale i tak čas ztrávený s tímto filmem docela utekl, i když některé scény mohly být klidně vystřihnuty. * * * ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Velkolepý, starosvětsky řízný válečný velkofilm, jenž dnes většinou narazí. Ano, much tu je hodně - v té parné poušti možná někdo nerozpozná ardenskou lesnatou krajinu prosince 1944 -, ale já osobně si stěžovat ani v nejmenším nemohu. Velmi sympaticky podaná válka z obou stran s naprosto přesvědčivými protagonisty. O plukovníkovi Martinu Hesslerovi netřeba mluvit, lepšího velitele elitní tankové brigády těžko pohledat - Robert Shaw naprosto fenomenální. Z hlediska scénáře je sice celkem podařeně zachycena vyhrocenost, beznaděj a zoufalství německé situace, ovšem ta všudypřítomnost Fondovy a Savalasovy postavy není tím nejzdařilejším. Každopádně minimálně jedna scéna neztrácí na působivosti ani dnes: Ob's stürmt oder schneit, ob die Sonne uns lacht, der Tag glühend heiß, oder eiskalt die Nacht. Bestaubt sind die Gesichter, doch froh ist unser Sinn, ja unser Sinn; es braust unser Panzer im Sturmwind dahin. ()

Reklama

5150 

všechny recenze uživatele

Ze všeho nejvíc se mi líbila dějová linie mezi německým velícím důstojníkem (přesvědčivý Robert Shaw tentokrát na blond) a jeho řidičem, desátníkem Konrádem. V jejich rozhovorech se střetávaly dva naprosto odlišné světy. Jeden se narodil pro uniformu a válka byla jeho život, druhý si nepřál nic jiného, než aby to celé už nějak skončilo. ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Kdyz jsem tento film videl poprve jako dite, byl jsem unesen. S postupem casu jsem ovsem zacal zjistovat, o jak hrozne becko jde. O vsechno co se toci kolem druhe svetove valky se zjimam uz leta a tohle je jeden z nejhure valecnych zpracovanych filmu vsech dob. Herecke vykony jsou jeste jakz takz na urovni (H.Fonda i R.Shaw stoji za to), ovsem zbytek je katastrofa. Mizerny scenar, priserne kulisy, historicke nesmysly (20 let po valce bylo znamo, ze masakr v Malmedách neprobehl tak jak je v tomto filmu zobrazovan - vezni nebyli popraveni kulometnou palbou na mitince v lese, ale byli zastreleni pri pokusu o utek) ci strasna nemcina (vsimli jste si take, ze vsichni nemecti vojaci pri vsech moznych situaci rvou "Das kamm von da oben" - "To bylo tam seshora", i v situaci kdy vedou zajatce apod.?). Kapitola sama pro sebe je ovsem konecna tankova bitva - nevim jestli jste byli nekdy v Ardenach, ale predstava, ze se jedna o vyprahlou poust je vice nez komicka. Stacilo by, kdyby si americti filmari otevreli atlas a zjistili by, ze Ardeny jsou vsechno mozne jen ne rovna poust. Bitva v ardenach je dobry film, ale je na nem proste videt odflaknuta vyprava. Presto ir R.Shaw jako Hessler je vytecny a scena jak mladi tankiste zpivaji Panzerlied je take elektrizujici... Jo a Gemini, kdyz uz tak "Königs Tiger" prosim ;) P.S.: Toto pisu v breznu 2013. Je to porad z dnesniho pohledu becko, ale ve svetle vsech valecnych filmu, co jsou produkovany, jde o skvost, na ktery by se nemelo zapominat, vzhledem k jeho vnitrnimu naboji a vykonu hercu. Opravdova, ryzi klasika. Proto koriguji sve predesle hodnoceni a menim ho ze tri hvezd na smirlive ctyri. ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele

Jedna z těch válečných klasik ze 60. - 70. let, které mě už od dětství nesmírně baví. Sice není zřejmě 100% historicky přesná, ale je tu hromada hereckých hvězd a výborné technické zpracování. Sem tam se přidá některá nechtěně humorná scéna (vedle vojáka vybouchne granát, a on až po pár sekundách odskočí a začne křičet :D), a sem tam i nějaký ten chtěný humor: "Tentokráte udělali chybu" - "Jakou?" - "Že mě nasrali" ()

Galerie (51)

Zajímavosti (23)

  • Maskar v Malmédach se skutečně udál, bylo při něm zabito 81 neozbrojených amerických zajatců a 111 belgických civilistů. Za masakr je odpovědná 1. Tanková divize SS pod Vedení Joachima Piepera, který po válce zemřel při útoku útočníků, kteří zjistili, že byl velitelem SS. (liebgott)
  • Bývalý generál spojeneckých vojsk a prezident USA Dwight D. Eisenhower ostře kritizoval film za jeho historickou nepřesnost. (Spinosaurus)
  • Špatné označení tanků: Němci hovoří o tom, že nepřítel má střední tanky Shermany, což skutečně byl střední tank spojenců, jenže ve filmu jezdí lehké tanky M24. (JohnSmith)

Reklama

Reklama